URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2015, 16:02

Vrei să-ţi creşti afacerea cu fonduri de la stat? Departamentul pentru IMM-uri pregăteşte lansarea programelor pentru întreprinzători

Vrei să-ţi creşti afacerea şi ai nevoie de fonduri de la stat? Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism pregăteşte lansarea mai multor programe cu finanţare de la buget. Indiferent că sunt la început de drum ori că vor să îşi consolideze afacerile existente, doritorii au din ce să aleagă. Care sunt programele lansate, care sunt condiţiile pentru participare, dar şi facilităţile oferite aflaţi din BIHOREANUL!

Programele, ale căror proceduri au fost postate pe site-ul www.aippimm.ro, vor demara în curând.

Acestea sunt:

- Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START: Alocaţie Financiară Nerambursabilă maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 120.000 lei/beneficiar

- Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă: Alocaţie Financiară Nerambursabilă maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar

- Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri (SRL-D)Alocaţie Financiară Nerambursabilă maxim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 44.821 lei/beneficiar

- Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii: Alocaţie Financiară Nerambursabilă maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar

- Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului: susţinerea participării la Târguri regionale de meşteşuguri şi artizanat

- Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii: participare la cursul de educaţie antreprenorială EMPRETEC

Cum se face?

Pot beneficia de prevederile Programelor societăţile comerciale care se încadrează în categoria IMM, conform Legii 346/2004. (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii) care sunt organizate în baza Legii  nr. 31/1990 , Legii nr.1/2005 sau în baza OUG nr. 6/2011 şi îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online, mai multe criterii de eligibilitate,.

Înscrierile on-line vor începe în termen de 10 zile de la data comunicării pe site-ul www.aippimm.ro a anunţului privind data începerii procesului de înregistrare propriu zis în cadrul Programului respectiv.

Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie să se înregistreze (pe platforma special dedicată în cadrul site-ului www.aippimm.ro ) cu user şi parolă. După înregistrare, solicitantul completează on line planul de investiţii şi încarcă în aplicaţie (scanate) documentele solicitate conform cerinţelor procedurii programului respectiv.

În vederea înscrierii în cadrul unui program, operatorul economic va completa şi transmite on line planul de afaceri pentru toate programele unde se solicită acest document (sau numai a unei cereri in cazul anumitor programe), începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 10 zile calendaristice, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

În momentul salvării şi trimiterii datelor, solicitantul va avea disponibilă opţiunea de tipărire a datelor înregistrate în aplicaţie. Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării şi cu datele corespunzătoare, completate de către acesta, mesaj care va ajunge automat pe adresa de email a solicitantului imediat după trimiterea datelor.

Calcularea punctajului planurilor de investiţii se face în timp real şi transparent la transmiterea de către aplicanţi a secţiunilor din aplicaţia software de înscriere on-line.

Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea evaluării administrative este de 50-60 de puncte din maxim 100 de puncte posibile (funcţie de program).

În documentaţia fiecărui program este prezentat un model specific de plan de afaceri, precum şi grila de punctaj cuprinzând criteriile specifice care generează punctajul obţinut.

După expirarea termenului de înscriere on-line, în conformitate cu punctajul obţinut în urma completării on-line a planului de afaceri, DIMMMAT-DPAIPIMM va face publică pe site-ul instituţiei, la adresa www.aippimm.ro, lista cu solicitanţii  acceptaţi în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii în cadrul Programului.

Admiterea în Programe se va face  în  ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line (inclusiv în cazul programului SRL-D). La punctaje egale, în cazul fiecărui program sunt stabilite o serie de criterii de departajare, cuantificabile şi neinterpretabile subiectiv.

Solicitanţii acceptaţi în vederea verificării administrative vor transmite în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a listei, la OTIMMC de care aparţine judeţul în care este înregistrată firma solicitantă, Cererea de finanţare semnată şi ştampilată de administratorul societăţii (care a fost încărcată scanată în aplicaţie la data înscrierii on-line), însoţită de documentele justificative îndosariate prevăzute în procedura programului.

Documentele corespunzătoare dosarului de solicitare a AFN trebuie să fie în termen de valabilitate la data depunerii la OTIMMC a Cererii tip de acord de principiu pentru finanţare.

Asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi comerciale nu pot aplica în cadrul unui program, în anul 2015, decât cu o singură societate comercială.

De asemenea, nu sunt eligibili solicitanţii care au  asociaţi, acţionari sau administratori care deţin sau au deţinut calitatea de  asociaţi/acţionari/administratori ai altor societăţi care au beneficiat de alocaţie financiară nerambursabilă în cadrul respectivului Program în anii anteriori.

Furnizorii aplicanţilor pe programe nu pot avea şi calitatea de aplicanţi şi nu pot avea administratori/ acţionari/asociaţi/asociaţi unici comuni cu societăţile comerciale aplicante sau rude şi afini până la gradul II.

În termen de 30 - 50 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanţare (funcţie de program), beneficiarul este obligat să efectueze achiziţiile, să facă plata lor integrală şi să depună la OTIMMC documentaţia de decont.

Solicitarea AFN se efectuează într-o singură tranşă, plata AFN facându-se după efectuarea de către reprezentanţii OTIMMC a vizitei de certificare a cheltuielilor.

Beneficiarii sunt obligaţi să menţină investiţia pentru care primesc AFN pentru o perioadă de minimum 3 ani, începând cu anul următor acordării de AFN, să nu aplice amortizarea accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului, să păstreze numărul de locuri de muncă (conform numărului de locuri de muncă nou create pentru care a primit punctaj în planul de afaceri, dar şi cele existente la data înscrierii în program). În cazul în care aceşti indicatori se modifică, se va trece la recuperarea AFN.

Pentru detalii şi informaţii suplimentare, adresăm întreprinzătorilor invitaţia de a apela la serviciile de informare şi asistenţă oferite de Centrul de Informare, Asistenţă şi Instruire Satu Mare  al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Cluj, care funcţionează în clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare, strada Decebal nr. 4, etaj II.

Reperele de contact sunt: telefon 0261-711243, fax 0261-715058, telefon mobil 0741-109005; e-mail: cristian_ratiu@imm.gov.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON