URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2013, 13:15

Vor să se facă auziţi: Specialiştii din sănătate îşi dau mâna pentru formarea unei coaliţii care să le apere imaginea şi drepturile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vreme ce sistemul sanitar este adesea bălăcărit, angajaţii lucrează pe salarii mici şi nu puţini sunt învinuiţi de cazuri de malpraxis aruncând o pată asupra lumii medicale, forurile de specialitate pun mână de la mână pentru a îmbunătăţi imaginea şi statutul lor în societate, dar şi relaţia cu pacienţii.

O întâlnire în acest sens s-a desfăşurat în cursul zilei de miercuri, la sediul Colegiului Medicilor Bihor, unde reprezentanţi locali ai medicilor, ai Colegiului Medicilor Dentişti, Colegiului Farmaciştilor, Federaţiei SANITAS, împreună cu Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi a Chimiştilor din Sistemul Sanitar şi Colegiul Psihologilor, s-au întâlnit pentru a pune bazele aşa numitei Coaliţii a profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, scopul acordului, care a fost semnat deja la nivel naţional şi urmează să fie semnat şi în plan local, este de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv poziţia socială şi imaginea în societate, dar şi nivelul veniturilor, respectul societăţii, relaţia cu pacientul, cu angajatorul sau cu autorităţile publice.

"Ideea e să fim uniţi, ca să fim auziţi, căci, după cum se ştie, există o lipsă de solidaritate între medici. Se cer mai multe lucruri centrate în primul rând pe pacient, dar cu satisfacerea minimă a nevoilor celor din sistem, începând cu problemele medicilor rezidenţi, care au salarii foarte mici, de 200 euro lună, până la probleme globale, precum legea malpraxisului. Sunt câteva revendicări punctuale pe care le putem rezolva doar împreună", a precizat BIHOREANULUI Carmen Pantiş.

În esenţă, coaliţia se vrea să se facă auzită, să fie consultată în deciziile luate la nivel politic şi central, la nivel de instituţii sanitare, şi părerea lor chiar să conteze cu adevărat.
"Considerăm că locul profesioniştilor din Sănătate este alături de pacienţi, şi nu la proteste stradale", spun specialiştii.

La întâlnirea de miercuri au luat parte, pe lângă dr. Pantiş, dr. Alin Şandru (preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bihor), Laura Vicaş (preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor), Adriana Vladu (din partea Federaţiei Sanitas Bihor), Bokenyi Mariana (preşedinta Ordinului Biologilor, Biochimiştilor şi a Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România - filiala Bihor) şi Teodor Pugna, reprezentant al Colegiului Psihologilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
specialistii din sänätate
Pentru a imbunätätii relatia cu pacientii , poate at trebui pornit de la un vechi proverb romänesc "TONUL FACE MUZICA"!
Postat 26 Iulie 2013, 14:21 de adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON