URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2021, 21:00

Vine taxa specială! Din 1 iunie, Poliţia Locală va trece la identificarea orădenilor care nu au contracte de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din 1 iunie, Poliţia Locală Oradea va trece la identificarea orădenilor, firmelor şi instituţiilor din municipiu care nu au semnate contracte de salubritate.

"Încă un bir..."

Consiliul Local a aprobat joi procedura conform căreia, în primă fază, poliţiştii vor aplica avertismente şi vor stabili o perioadă de conformare şi abia după aceea, dacă va fi cazul, vor aplica amenzi şi taxa specială de salubritate.

Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abţinut.

Dezbaterile pe marginea proiectului de hotărâre au fost deschise de luarea de cuvânt a unuia dintre reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, Ioan Horvath, care a pledat în continuare împotriva taxei. Horvath le-a cerut consilierilor să se comporte ca nişte reprezentanţi ai orădenilor, şi nu ca agenţi ai operatorului de salubritate. "Vă rog să nu îi mai taxaţi cu încă un bir pe cei care nu au semnat un contract (n.r. pentru servicii de salubritate) cu multe lacune", a spus acesta.

La finalul intervenţiei, Horvath a părăsit sala, fără a mai aştepta rezultatul dezbaterilor.

"Contractul se va semna..."

Primarul Florin Birta s-a declarat surprins de intervenţia reprezentantului Coaliţiei Rogerius, având în vedere că a discutat în prealabil cu acesta şi a părut convins de necesitatea instituirii taxei speciale ca măsură de determinare a populaţiei să încheie contracte cu operatorul de salubritate.

"Îmi pare rău că a plecat domnul Horvath, pentru că aşa cum a citit dumnealui de pe telefon (n.r. pasaje din hotărârea de Consiliul Local prin care a fost instituită taxa specială) o să citesc şi eu un mesaj pe care mi l-a trimis în 19 aprilie: «Am comunicat colaboratorilor. O menţiune s-a făcut: (taxa se va aplica) până la sfârşitul anului? Am spus: Da. (n.r. Contractul) Se va semna de majoritatea lor»", a citit, la rândul său, primarul din telefon.

"Cel mai scump!"

Potrivit hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, taxa specială de 27,5 lei pe lună se va aplica pentru fiecare persoană fizică, indiferent că locuieşte la casă sau bloc, dacă gospodăria nu are încheiat contract cu firma de salubritate. La stabilirea sumei datorate se vor lua în calcul inclusiv copiii.

În cazul firmelor cuantumul taxei va fi 469,91 lei pe metrul cub, iar instituţiile publice vor fi taxate cu 462,52 lei pe metrul cub de gunoi ridicat. "În cadrul firmelor şi instituţiilor vom introduce toată cantitatea de deşeu ridicat la categoria de deşeuri reziduale care se taxează cel mai scump", a explicat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa.

Avertisment, amendă, taxă specială...

Primarul Florin Birta a explicat că înaintea aplicării taxei speciale municipalitatea va trece începând din 1 iunie la aplicarea unei proceduri prealabile.

Potrivit acesteia, în prima săptămână a fiecărei luni operatorul de salubritate va comunica Poliţiei Locale datele beneficiarilor de servicii fără contract.

"În primă fază Poliţia Locală va aplica sancţiunea cu avertismentul şi va da un termen de conformare, dacă nici atunci nu se încheie contract de salubritate va aplica amendă şi va da din nou un termen de conformare. Abia apoi va da drumul impunerii fiscale din oficiu", a explicat Birta.

Amenda despre care a vorbit primarul Oradiei poate să fie între 200 şi 500 lei la persoane fizice, respectiv 1.500 - 2.000 lei la persoane juridice, conform regulamentului de salubritate al municipiului.

Gunoiul, ca impozitul

Concret, firma de salubritate va ridica în continuare gunoiul beneficiarilor fără contract de salubritate, dar va factura aceste servicii Primăriei. Municipalitatea va plăti aceste servicii şi îşi va recupera banii din taxa specială aplicată contribuabililor fără contract după modelul obligaţiilor fiscale.

Scadenţa sumei datorate de beneficiarii fără contract va fi lunară, cu penalităţi de 1% pe lună sau fracţiune de lună. Cuantumul taxei speciale se va actualiza în fiecare an în funcţie de tarifele practicate de firma de salubritate.

96% din case şi 72% din asociaţiile de proprietari...

Reprezentanţii municipalităţii speră să nu se ajungă în situaţia aplicării taxei speciale, iar populaţia, firmele şi instituţiile să se conformeze de bună voie.

"Prin procedura propusă urmărim în primul rând comunicarea către cetăţeni, instituţii şi firme a obligaţiei de a încheia contractul de salubritate, respectiv a repercusiunilor instituirii taxei speciale. Sperăm totuşi să nu ajungem la o aplicare foarte amplă a acestei taxe speciale de salubrizare", a declarat Birta.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, până joi dimineaţă 96% din cei 19.543 de proprietari de case şi 72% din cele 883 de asociaţii de proprietari din Oradea aveau încheiate contracte de salubritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nivelul de inteligență a primarului e mai mare sau mamicidecât a polițiștilor locali?
Nu de alta dar toate contractele anterioare, încheiate cu mulți ani în urmă de orădeni cu RER, sunt valabile în continuare. Pentru că nu poți rezilia unilateral acele contracte decât prin instanță, în lipsa acordului ambelor părți (client - operator). Actualele contracte permit creșterea tarifului, nu și rezilierea cu amendarea clientului, după cum îi trăznește fiecărui liberal din consiliul local.
Postat 28 Mai 2021, 08:58 de KP
Vremuri faine
O sa ne caute politia din casa in casa...Astfel de imagini le-am vazut prin filme cind nazistii ii cautau pe evrei ca sa-i deporteze. Oradea are facultate de drept? Probabil,dar n-o absolva nimeni...Stam pasivi si servim abuzurile acestui pui de T-Rex. O meritam.Avem dezvoltare, top storia,drumuri,poduri,porfir.“Lasciate ogni speranza voi ch′entrate [Abandon hope, all ye who enter]”
Postat 28 Mai 2021, 01:36 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON