URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2021, 16:25

Gunoaiele costă! Primăria Oradea a mărit taxa pentru cei care n-au contract cu RER Vest

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta le-a dat o veste proastă orădenilor care nu au un contract încheiat cu firma de salubritate RER Vest: din 1 iunie, vor plăti lunar o taxă specială, în valoare de 27,5 lei pe persoană.

Taxa specială de salubritate este menită să acopere costurile pe care RER Vest le are pentru colectarea deşeurilor de la gospodăriile unde proprietarii au refuzat să semneze un contract.

"În momentul în care o asociaţie de proprietari sau o casă nu are contract cu RER, firma de salubritate, conform legii, este obligată să ridice acele deşeuri, nu le poate lăsa în stradă, urmând să factureze administraţiei publice contravaloarea deşeurilor ridicate şi care nu au putut fi facturate. Noi vom încasa acea taxă la Primărie şi vom plăti RER-ului contravaloarea serviciului", a declarat edilul joi, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de Consiliu Local. 

Această taxă există pe lista obligaţiilor fiscale din Primăria Oradea încă de acum zece ani, dar nu s-a aplicat niciodată. Pentru anul 2021, nivelul ei era de 20 de lei pe persoană pe lună, dar în şedinţa de joi Consiliul Local a decis să-l majoreze la 27,5 lei.

Primarul Birta a explicat că s-a ajuns la această valoare ţinându-se cont de cantitatea medie de deşeuri produsă de un cetăţean. Numai că, spre deosebire de orădenii care au încheiat un contract de salubritate şi care, teoretic, colectează deşeurile selectiv, mizeriile aruncate de cei fără contract sunt nesortate, aşa că Primăria le taxează ca deşeuri reziduale, cea mai scumpă categorie de deşeuri. "Toţi cei care nu au contract cu firma de salubrizare vor trebui să achite de la data de 1 iunie o taxă specială de 27,5 lei pe lună, pentru serviciul de salubrizare", a declarat Birta.

Întrebat cum anume se va aplica această taxă în cazul orădenilor care stau la bloc, de pildă, primarul a spus că procedura exactă urmează să fie stabilită şi votată, într-o altă şedinţă a Consiliului Local.

"Urmează să stabilim un regulament, o modalitate prin care această taxă se va aplica. Trebuie subliniat că, în continuare, Poliţia Locală poate şi sancţiona proprietarii care nu au contract, cu amendă de la 500 de lei la 1.000 lei privind refuzul de a încheia contractul de salubritate", a mai spus Birta.

În prezent, 92% din casele din Oradea, adică 18.836 din totalul de 20.433, au un contract de salubritate încheiat cu RER Vest. În schimb, din cele 882 de asociaţii de proprietari, doar 212, adică 24%, au semnat noile contracte. Până la finalul anului, locatarii din asociaţiile care au semnat contractele cu RER Vest vor plăti un tarif lunar de 17,87 lei, urmând ca, de anul viitor, să plătească în funcţie de cantitatea de deşeuri generată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai multe firme înseamnă concurență
Probabil că va trebui sa dăm primăria in judecată fiindcă ni se pune un contract și o singura firma ,aceasta este singura,deci noi nu avem de unde sa alegem,poate alta firma are condiții mai avantajoase sau poate cineva are interese pe banii noștri,au ales ei pe banii noștri,stat în stat.
Postat 30 Aprilie 2021, 22:43 de Cezarivan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON