URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2022, 12:19

Verificări pe Peța, în Oradea: Pește mort în zona unde, cu o zi în urmă, a fost găsit hoitul unui castor

Verificări pe Peța, în Oradea: Pește mort în zona unde, cu o zi în urmă, a fost găsit hoitul unui castor foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din comisari ai Gărzii de Mediu Bihor și specialiști ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri face verificări și prelevări din pârâul Peța, în zona parcului Salca, după ce pe suprafața cursului de apă a fost găsit un pește mort.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, instituția a fost anunțată marți dimineață că un crap mort plutește pe Peța, în apropiere de locul unde luni a fost găsit un castor mort.

La fața locului s-au dus comisarii de mediu, care vor verifica tot cursul Peței din Oradea, pentru a vedea dacă mai sunt și alți pești morți, dar și angajații ABA Crișuri, care vor preleva probe de apă, pentru a afla dacă a fost poluată.


Cadavrul castorului mort a fost ridicat luni de specialiștii DSVSA Bihor

Este foarte probabil ca apa sau vegetația de pe mal, cu care se hrănesc atât peștii, cât și castorii, să fie contaminată cu o substanță nocivă pentru viețuitoare.

Specialiștii iau în calcul și o posibilă contaminare în urma acțiunilor de dezinsecție făcute săptămâna trecută pe spațiile publice din Oradea. După cum a anunțat Primăria Oradea, între 12 și 15 aprilie au fost programate tratamente la sol pentru dezinsecție și delarvizare, în parcuri, scuaruri, spații de joacă, malurile cursurilor de apă și luciurile de apă, aliniamente stradale, căi publice.

Potrivit lui Șerbănescu, comisarii de mediu vor verifica fișele tehnice ale produselor care au fost folosite în această operațiune, pentru a afla dacă ar putea fi periculoase pentru pești și alte animale acvatice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dinu29
Pana sa fie vorba de cine gestionează PETA, noi nu trebuie sa aruncam gunoaie
Postat 19 Aprilie 2022, 22:28 de Sandu2100
Cine gestionează Peța?
Doamnă scumpă, dacă aveți curiozitatea luați la pas Peța și o să vedeți gunoaie, noroaie, faptul că nu se curăță de uscături malurile, că ar trebui făcută o decolmatare. Castorul cred că provine din zona Peței, din Nufărul, podul de pe Velența. Și un veterinar poate face o autopsie/analize. Dacă se aruncă substanțe toxice se poate identifica locul prin verificarea malurilor - chiar dacă apa duce la vale cam orice, rămân urme pe plantele și pământul din zonă. Doar plimbați -vă într-o zi, de la un capăt la altul.
Postat 19 Aprilie 2022, 21:50 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON