URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 12:11

Castor mort, în pârâul Peța, în Oradea. Specialiștii încearcă să afle de ce a murit (FOTO)

Castor mort, în pârâul Peța, în Oradea. Specialiștii încearcă să afle de ce a murit (FOTO) sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă mixtă formată din specialiști ai Direcției Sanitar-Veterinare, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu a intervenit, luni dimineață, în zona Parcului Salca din Oradea, după ce un orădean a sesizat că în pârâul Peța din apropiere este un castor mort.

Exemplarul, un adult mascul, nu avea semne de lovituri. Pentru că este vorba de un animal ocrotit de lege, hoitul de castor a fost ridicat de specialiști. Necropsia se va face de către DSVSA Bihor și va trebui să lămurească dacă animalul a murit de cauze naturale sau nu. Dacă decesul lui a fost provocat, ancheta va continua.

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice, de lungime medie, și cu o greutate între 10 și 30 de kilograme. În Oradea, castorii au fost observați pe Crișul Repede începând cu anul 2019, când pescarii au sesizat că trunchiurile copacilor de pe malurile râului sunt roase și au urmele specifice lăsate de dinții castorilor.

În secolul XIX, castorii au dispărut din fauna României, dar în anul 1998 a demarat o campanie de readucere a speciei în țară. Atunci, mai mulți adulți și juvenili au fost eliberați pe Mureș, Olt și Ialomița. În Oradea, cel mai probabil, castorul a ajuns venind din Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
economia e globala si interconectata
da, producem grau in tara noastra, dar daca Ucraina nu mai exporta si Rusia e sanctionata si nici ei nu exporta, atunci graul romanesc nu e blocat la export (desi doar in parte, pentru ca hidro acopera mai putin de 35% din necesar, restul vine din arderea gazului/petrolului care e mai scump), iar daca nemtii platesc mai mult pentru grau la ei in tara, atunci producatorii romani vor exporta la cel mai mare pret la care pot. Aceeasi logica se aplica si la exportul de energie, gaz/petrol, metale si otel. Parerea mea e ca inflatia globala e din cauza lockdown-urilor in timpul carora nu s-a produs nimic in economie, dar s-a consumat pe bani tipariti de toate guvernele din lume. Apoi, peste vreo 8% inflatie de acolo, mai adaugam inca 2-2.66% din cauza lui Putin. Dar inflatia asta e peste tot, din hamerica prin UK si Germania, este si in UNGARIA putinistului Victor, si in Serbia si in Belarus, si in Turcia si in India si Japonia. S-au facut si greseli cu pandemia asta scapata de comunisti din laborator, incercand sa o tinem in frau, dar sa nu dam in teoriile conspiratiei, ca rade lumea de noi.
Postat 18 Aprilie 2022, 22:16 de unu
georgemarian
In August Rusul a scumpit gazul, gazul a scumpit carbunele, petrolu si electricitatea, astea se numesc energie, pt ca tu sa muncesti pământul ai nevoie de energie, pt ca tu sa-ti cumperi ce iti trebuie sa muncești pământul producatorii folosesc energie nu CATU sau PNL se face vinovat de inflatia din UK sau Spania. Nu mai suntem de 2 zile, dar tu imi spui sa muncim pământul, toti Romanii sunt proprietari de terenuri pe care nu le muncesc, sunt ferm convins ca si tu ai pământ lasat parloaga. Inainte sa comentezi încearcă la sapă . Rusia a furat Romania 32 de ani, iti mai aduci aminte de Alumina Oradea.
Postat 18 Aprilie 2022, 20:15 de Sandu2100
Pt Sandu2019
De ce să se datoreze Rusiei că doar: terenurile agricole tot alea le avem și tot așa producem și nu murim de foame, tot așa curge apa pe Dunăre și tot așa pe râuri și tot așa se produce curentul, zăcămintele de combustibili fosili tot alea sunt și tot așa produc, cimentul tot în aceleași cantități se produce la noi în țară, oțelul beton tot în România s-a produs și s-a mai importat din Serbia sau Bulgaria dar nu din Ucraina etc. etc.? În concluzie: dacă avem mâncare cât ne trebuie și combustibili la fel înseamnă că prețul produselor a crescut ARTIFICIAL din cauza guvernării PSD/PNL/USR/UDMR în cârdășie cu comenzile globaliste de afară. Nu mai suntem de 2 zile, știm noi cum stau lucrurile, știm noi și cu PLANDEMIA. Da, RUSIA asta care ne-a condus de 32 de ani, ei i se datorează, aicea ai dreptate!
Postat 18 Aprilie 2022, 19:03 de georgemarian
georgemarian
Inflația cu 2 cifre se datorează RUSIEI
Postat 18 Aprilie 2022, 14:07 de Sandu2100
S-o fi uitat la inflatia de 2 cifre
Face baraje săracu și se adună numai PET-uri, canalizări cu fonduri europene dar fără stații de epurare, se uită la inflație când ce să vezi, e cu 2 cifre, se uită la achiziția de vaccinuri a lui PSD/PNL/USR/UDMR și când colo vaccinuri pt întreaga Europă care deja au expirat, se uită la combustibil care e aproape 10 lei, motorina de când lumea n-a fost mai scumpă ca benzina, se uită la TV și vede că Putin a înnebunit. Văzând toate astea n-a mai rezistat săracu, i s-a oprit inima. Ce e drept, putea fi și de la bătrânețe. Așteptăm raportul ne-medico-i-legal. S-ar putea să iasă că a avut Covid. Nu ne-am mira că am văzut cam multe în acești 2 ani. Daca-l semnează ONG-ul lui Arafat orice e posibil. Rămâneți pe frecvență sau la curent (mono sau trifazic) în funcție de cum aveți fiecare!
Postat 18 Aprilie 2022, 13:43 de georgemarian
O lume nebună.
O fi de la pasta de dinți" colgate "și castorul e protejat? Poate ii faceți niste funeralii cu onoruri ,găsiți un ong și gata treabă ,că sunt destui tăietori de frunze la câini ......
Postat 18 Aprilie 2022, 13:02 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON