La Universitatea din Oradea a debutat, marţi, cea de-a 26-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice, manifestare menită să scoată în evidenţă rezultatele cercetării universitarilor orădeni.
La festivitate, alături de rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar Sorin Curilă, şi prorectorul Eugen Macocian, au fost prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor Cornel Popa şi viceprimarul orădean Huszar Istvan. Invitat de onoare al evenimentului a fost acadmicianul Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj Napoca a Academiei Române şi, totodată, Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.
În discursurile lor, oficialităţile locale şi-au exprimat respectul faţă de instituţia Universităţii, în timp ce preşedintele legislativului universitar le-a spus colegilor săi că cercetarea orădeană trebuie să aibă un scop clar. „Centrele noastre de cercetare trebuie să îşi armonizeze planurile cu strategia naţională. (...) Esenţial este ca impactul cercetării să se regăsească în domeniul aplicabilităţii”, a spus Sorin Curilă.
Punctul culminant al manifestării a fost premierea simbolică a cinci cadre didactice cu rezultate deosebite în cercetare şi 25 de studenţi merituoşi. Din rândul profesorilor, laureaţi au fost Vesselenyi Tiberiu (pentru realizarea unui centru de cercetare pentru materiale smart la scară nanometrică), Ioan Horga (pentru cărţi şi capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale), Gavriş Georgeta (pentru 3 brevete obţinute în 2014 şi 11 în întreaga carieră universitară), Sergiu Bălţătescu şi Cătălin Paşcu Moca (ambii pentru articole ştiinţifice publicate în reviste ISI).
Moca a fost laureat al acestor premii simbolice şi la ediţia de anul trecut, când meritul său cel mare a fost publicarea unui articol de specialitate în revista Nature Physics, parte a prestigiosului trust britanic Nature. Marţi, Moca a fost premiat în lipsă, însă prorectorul Macocian a anunţat că fizicianul a bifat o reuşită şi mai mare, fiind anunţat în urmă cu două săptămâni că i se va publica un articol şi în revista-mamă, Nature.
Din rândul studenţilor premiaţi, 20 sunt cei care au obţinut în semestrul I al acestui an universitar bursele de merit acordate de Universitatea din Oradea pentru rezultate deosebite obţinute la manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive, iar 5 au fost fruntaşi la concursuri ori olimpiade dedicate studenţilor.
Citiţi pe această temă şi articolul "Exportatorul de prestigiu: Un cercetător al Universităţii din Oradea, printre fizicienii consacraţi ai lumii"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.