URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2015, 14:06

Universitatea din Oradea şi-a premiat cei mai harnici profesori şi studenţi (FOTO)

Universitatea din Oradea şi-a premiat cei mai harnici profesori şi studenţi (FOTO) Conferenţiarul Georgeta Gavriş (foto), de la Facultatea de Ştiinţe, a fost premiată de conducerea Universităţii pentru trei brevete obţinute în 2014

La Universitatea din Oradea a debutat, marţi, cea de-a 26-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice, manifestare menită să scoată în evidenţă rezultatele cercetării universitarilor orădeni.

La festivitate, alături de rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului universitar Sorin Curilă, şi prorectorul Eugen Macocian, au fost prefectul Claudiu Pop, preşedintele CJ Bihor Cornel Popa şi viceprimarul orădean Huszar Istvan. Invitat de onoare al evenimentului a fost acadmicianul Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj Napoca a Academiei Române şi, totodată, Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.

În discursurile lor, oficialităţile locale şi-au exprimat respectul faţă de instituţia Universităţii, în timp ce preşedintele legislativului universitar le-a spus colegilor săi că cercetarea orădeană trebuie să aibă un scop clar. „Centrele noastre de cercetare trebuie să îşi armonizeze planurile cu strategia naţională. (...) Esenţial este ca impactul cercetării să se regăsească în domeniul aplicabilităţii”, a spus Sorin Curilă.

Punctul culminant al manifestării a fost premierea simbolică a cinci cadre didactice cu rezultate deosebite în cercetare şi 25 de studenţi merituoşi. Din rândul profesorilor, laureaţi au fost Vesselenyi Tiberiu (pentru realizarea unui centru de cercetare pentru materiale smart la scară nanometrică), Ioan Horga (pentru cărţi şi capitole ştiinţifice publicate la edituri internaţionale), Gavriş Georgeta (pentru 3 brevete obţinute în 2014 şi 11 în întreaga carieră universitară), Sergiu Bălţătescu şi Cătălin Paşcu Moca (ambii pentru articole ştiinţifice publicate în reviste ISI).

Moca a fost laureat al acestor premii simbolice şi la ediţia de anul trecut, când meritul său cel mare a fost publicarea unui articol de specialitate în revista Nature Physics, parte a prestigiosului trust britanic Nature. Marţi, Moca a fost premiat în lipsă, însă prorectorul Macocian a anunţat că fizicianul a bifat o reuşită şi mai mare, fiind anunţat în urmă cu două săptămâni că i se va publica un articol şi în revista-mamă, Nature.

Din rândul studenţilor premiaţi, 20 sunt cei care au obţinut în semestrul I al acestui an universitar bursele de merit acordate de Universitatea din Oradea pentru rezultate deosebite obţinute la manifestări ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive, iar 5 au fost fruntaşi la concursuri ori olimpiade dedicate studenţilor.

Citiţi pe această temă şi articolul "Exportatorul de prestigiu: Un cercetător al Universităţii din Oradea, printre fizicienii consacraţi ai lumii"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON