URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2023, 12:00

Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: o serie de atracții la Muzeul Țării Crișurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 31 IULIE - 6 AUGUST

EVENIMENTE

Multivers: Expoziție interactivă de realitate virtuală, zilnic, între orele 12-20, Era Park Oradea

„Cucerirea otomană din 1660 - Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”, program muzeal-educativ susținut de muzeograful Dumitru Noane și adresat elevilor din învățământul preuniversitar și pasionaților de istorie și de oraș. Prezentarea evenimentelor care au avut loc în timpul asediului din 1660, cucerirea cetății de oștile Imperiului otoman, de marți, zilnic, orele 10-18, până în 31 august, Muzeul Orașului Oradea (Preț 5 lei/persoană)

Deschiderea Librăriei Compas, marți, ora 10, Republicii nr. 13

Seri de conversație în limba franceză, pentru orădeni și turiști, miercuri, ora 19, Petit Café, Parcul Libertății

Micii ghizi ai Muzeelor Memoriale: program adresat elevilor și tinerilor, modulul I – informații despre cei care au dat numele muzeelor și istoria acestora, marți-sâmbătă, orele 10-13; modulul II – ghidaje realizate de către participanți, sâmbătă, ora 12, Muzeul Memorial „Ady Endre” (tarif 100 lei)

Columbus Quiz Time, marți, ora 20, Columbus Cafe Oradea

Karaoke Night, în fiecare joi, ora 20, Gekko Pub

Thursday Super Hits with DJ Oprix, în fiecare joi, ora 21, Columbus Cafe Oradea

Raliul „Drumul Vinului”, ediția a IV-a, organizat de Retromobil Club România Filiala Bihor, traseu de aproximativ 400 km în patru etape, pe cele mai pitorești drumuri din regiunea Crișana. Vineri, ora 10, pornire din centrul Oradiei, oprire la Cramele Fort Silvan pentru degustare și descoperirea obiceiurilor din zona Bihorului. Sâmbătă, traseu variat și descoperirea centrului istoric al Oradiei

Târgul produselor bihorene, în fiecare sâmbătă, orele 8-13, Piața Unirii

Tururi ghidate, în fiecare vineri, ora 18, sâmbătă și duminică, ora 10.30, punct de întâlnire: Piața Unirii

TIPOGRAFIA DE IDEI - PROIECT CULTURAL ESTIVAL LA MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Joi, ora 20: Spectacol de teatru GOL, susținut de actorul Șerban Borda, Asociația Culturală „Art X” Oradea

Vineri, ora 18: Conferința De la pasiune la business. Invitat: Marius Tundunc, președinte UNCR – Columba

Sâmbătă, ora 20: Concert cameral susținut de Valentin Șerban (vioară) și Mihai Diaconescu (pian)

Duminică, ora 19: Give Peace a Chance - ed. 29 - Hiroshima 78, concert rock comemorativ, cu Marian Filip Band (Anisia, Marian Filip, Voicu Tăutu, Șerban Filip, Florian Bacoș, Jozsi Trendler), Studio M (Simai Mihaela, Adrian Pașcalău, Dan ”Bebe” Beșe, Doble Cornel), Malec Esther & Ana Rotar, Lăcrimioara Deac & Tasi, Emil Sauciuc, Sergiu Nica, Alexandrina Chelu-Schorr, Iuliana Băican Chelu, Călin Pop (Celelalte Cuvinte) & Raul Silaghi, Florian Chelu Madeva

ATELIERE DE VARĂ LA MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Inițiere în tainele restaurării - curs practic (Ștefan Lipot - restaurator, Teofil Mureșan -restaurator, Corina Pop - conservator, Adriana Mierluț - conservator, Lavinia Ungureanu - muzeograf). Descrierea perioadelor istorice prin prisma artefactelor muzeale; procese și procedee de confecționare a ceramicii în preistorie; explicații despre procesul de restaurare și conservare, de la prelucrarea unui complex arheologic, lipirea fragmentelor, completarea zonelor lipsă, integrare cromatică; restaurarea unor vase ceramice actuale respectând aceleași principii și proceduri ca în cazul obiectelor de patrimoniu; confecționarea unor replici din lut după modelul pieselor originale expuse în muzeu, grupă de vârstă: 8-12 ani (20 lei), luni-vineri, orele 10-12

Arlechinul – curs teoretic și practic (dr. Augustin Țărău – muzeograf, Cristian Negru - bibliotecar). Inițierea copiilor în tehnica de lucru a colajului, având ca model lucrarea „Arlechinul” a pictorului Corneliu Baba, păstrată în colecția Secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor și expusă în cadrul expoziției de bază, prezentarea albumelor de artă aflate în colecția Bibliotecii privitoare la opera pictorului Corneliu Baba, realizarea unui colaj a lucrării „Arlechinul”, pe suport de carton, vizitarea Secției de Artă. Grupă de vârstă: 8-12 ani (15 lei), marți-vineri, orele 10-12; 12-14; 14-16

O scurtă plimbare cu reptila Varan (Dalida Moga - educator muzeal, Adrian Gagiu - muzeograf). Curiozități despre reptile, prezentarea unor detalii despre Varan, prezentarea Varanului care există în cadrul vivariului muzeului și plimbare în aer liber, întocmirea unui puzzle cu poza Varanului prezentat, pe care copiii îl vor duce acasă, vizitarea  Vivariului. Grupă de vârstă: 6-14 ani (20 lei), joi, orele: 10-11; 11.30-12.30

MUZEUL ȚĂRII CRIȘURILOR

Curs de dansuri grecești, susținut de către Bogdan Anagnastopol, muzeograf la Secția Relații Publice și Expoziții și instructor atestat al Teatrului Național de Dansuri „Dora Stratou” din Atena, în fiecare miercuri, ora 16.30, Sala de pedagogie muzeală (până în 27 septembrie)

EXPOZIȚII

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA - COMPLEX MUZEAL

- expoziția retrospectivă de desen, grafică, tapiserie și sculptură, lucrări realizate de Péter și Angela Balogh (până în 5 septembrie)

- expoziția „Din Bihor la New York: Veșminte din creația designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecția Muzeului Țării Crișurilor”

- expoziția „Artiști plastici orădeni între 1860-1940”

- expoziția permanentă de Științele Naturii

- expozițiile permanente de Arheologie, Istorie, Artă și Etnografie

- Lapidariul; Vivariul: expoziția de tarantule vii „Taranterra Project Reloaded”

- expozițiile permanente ale MUZEELOR MEMORIALE: „IOSIF VULCAN”, „ADY ENDRE”, „AUREL LAZĂR”: „Bihorul... la spargerea lumii”; „Șezătoarea de la muzeu”

CETATEA ORADEA

Expoziții temporare

- „Beyond the Canvas”, instalație realizată de Pavel Corpodean, masterand al Facultății de Arte Oradea, prin tehnici artistice contemporane, elemente de fotografie, lightbox-uri, stickere, ecrane 3D, prin care privitorul este transpus la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei prin reinterpretarea lucrării „Las Meninas” a lui Diego Velázquez

- expoziția retrospectivă a artistului fotograf Ovi D. Pop, Galeria „Euro Foto Art” (până în 20 august)

- expoziția personală a fotografului Tímár Zoltán (Marghita), Galeria „Ștefan Vilidár István” (până în 10 august)

- expoziția fotoreporterului Ótos András (Novi Sad, Serbia), Galeria „Mezey Lajos” (până în 10 august)

- expoziția „Vatican 2023”, fotografii realizate de artistul fotograf Csíki János, Galeria „Matei Stegerean” (până în 10 august)

- expoziția „Călăreții transcedentali”

- expoziția „Gala Diplomelor”, lucrări realizate de absolvenți de Arte vizuale, Design, Pictură, Grafică și Arte decorative, Arte plastice și multimedia și Design de obiect: Modă și ambient, de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea (până în 4 septembrie)

- expoziția artistului fotograf Vasyl Pylypyuk din Ucraina

- expoziția de pictură „Transmateria”

- expoziția „Atașamente”

- expoziția „Ziua apei la Muzeu”

- expoziția „Repere din istoria pompierilor bihoreni”

- expoziția „Povestea de dincolo de mărgele”, autor Mariana Casian

- expoziția „Caravana eroilor”

- „Oradea în machete” – expoziție de clădiri realizate în miniatură

Expoziţii permanente

- Discoteca anilor ’70-’80; expoziţia închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moşoiu; Istoria fotografiei orădene; Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; expoziţiile cultelor religioase; Sala cu Grifoni; Lapidarium; Renaștere prin restaurare

GALERIA REPERAJ - CETATEA ORADEA

- expoziția personală de pictură „Comunitatea” a artistului Deniz Özeskici (Turcia), vernisaj luni, ora 18 (până în 21 august)

- expoziției națională de artă contemporană „Revoluția femeilor. Iran”. Expun artiștii: Corina Andor, Gabriela Aniței, Petru Bara, Vioara Bara, Maria Barabaș, Dalina Bădescu, Anca Boieriu, Thomas Becket, Floarea Bulduș, Iova Casian, Anca Ciubăncan, Geanina Cernica, Dates Câmpeanu, Liana Corb, Ioana Corb, Mihaela Constantin, Mariana Constantinescu, Enikő Czirják, Nicolo D’arco, Maria David, Daniel Dăian, Anca Diaconu, Marinella Dumitrescu, Dorel Găină, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilas, Cornelia Gherlan, Tudor Frâncu, Dan Hora, Adi Judea, Ioana Klein, Andrea Kozma, Andrea Kovacs, Petru Lucaci, Daniela Martinov, Dalila Mudura, Alma Mihai Mate, Dan Mircea, Florin Mihai, Ștefania Mateaș, Eva Mátza Murányi, Murányi-Mátza Mihály, Ieronim Moruț, Roxana Netea, Nada Panait, Teodor Pantea, Radu Pământ, Ioan Augustin Pop, Silviu Preda, Bianca Andreea Rotaru, Anca Punct, Horea Sălăgean, Maria Scubli, Teofil Stiop, Doina Tătar, Mihaela Tătulescu, Anna Turkalj, Dorina Cioplea-Văduva (până în 19 august)

PALATUL EPISCOPAL ROMANO-CATOLIC

- „Peisaj – Spațiu – Timp – Dumnezeu”, expoziție din creația Coloniei de Pictură Băimăreană

- expoziția „Altar cosmic”, 34 de lucrări ale artistului Jakobovits Miklós (1936-2012)

- expoziția permanentă: Interioarele baroce și colecția de artă ecleziastică

- expoziția Regum gemma, Ladislae - viața, opera și cultul Sfântului Ladislau la Oradea

- expoziția comemorativă a artistului plastic Jakobovits Miklós

- expoziția artistului plastic Jovián György, Sic erat in fatis

- expoziția Coloniei de pictură băimăreană (1996-2022)

MUZEUL ISTORIEI EVREILOR, SINAGOGA ORTODOXĂ AACHVAS REIN

- istoria comunității evreiești din Oradea, documente, fotografii, pietre de litografie ale familiei Sonnenfeld, obiecte şi cărţi de cult, ororile Holocaustului

MUZEUL FRANCMASONERIEI

- expoziţie de documente în maghiară și germană ale lojii masonice „Regele Ladislau”: acte de corespondenţă, solicitări de adeziune, scrisori ale unor membri către lojă, act cu numele celor 47 de „fraţi” înscrişi în lojă în 1876, pagină de ziar ce menţiona masonii, un proces verbal privind rezultatele alegerilor din lojă din anul 1929, un document în ebraică, 2 steaguri

TURNUL PRIMĂRIEI

- expoziție cu trei scenarii din activitatea pompierilor, incendiu, salvare de persoane blocate în turn și salvare de la înălțime, costume

- 4 niveluri: I - mecanismul orologiului, „ceasul-mamă”, care cântă la ore fixe „Marşul lui Iancu”, II - panoramă, III - ciocane uriaşe funcţionale, IV – telescop

CASA DARVAS-LA ROCHE – MUZEU ART NOUVEAU

- expoziții dedicate interioarelor de case, decoraţii, accesorii şi obiecte din „La Belle Époque”, video mapping, panou interactiv

- expoziția „Baia Mare – natură și culoare”, lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în vremuri diferite în cadrul Şcolii băimărene de pictură (până în 15 septembrie)

COMUNITECA Oradea

Fii voluntar 30 de minute, în Parcul Libertății!, miercuri și vineri, ora 19

Activități la Crișul Shopping Center

Atelier de pictură în limba română, pentru copii cu vârste de 7-12 ani, curs de relaxare prin artă, sesiune de creație: lucru in perechi, marți, ora 13

Atelier pentru grupuri „Eu și UE”, vârste 11-25 ani, Uniunea Europeană pe înțelesul copiilor și al tinerilor, vineri, ora 10

Atelier antidrog pentru grupuri, vârste 12-18 ani, organizat în parteneriat cu CPECA Bihor, joi, ora 13

CINEMA PALACE

RECOMANDĂRI

Meg 2: The Trench

Personajele interpretate de Jason Statham și Wu Jing conduc o echipă de cercetare într-o scufundare în care explorează cele mai adânci zone ale oceanului. Călătoria lor se transformă într-un haos de neconceput când o operațiune de minerit răuvoitoare le amenință misiunea și îi forțează într-o luptă pentru supraviețuire cu mize mari. Confruntați cu colosalii megalodoni și cu necruțătorii jefuitori ai mediului, eroii trebuie să depășească din toate punctele de vedere pradătorii fără milă într-o cursă zguduitoare contra cronometru.

Regia: Ben Wheatley

Cu: Jason Statham, Sienna Guillory, Cliff Curtis, Skyler Samuels, Jing Wu

Little Eggs: An African Rescue

La o fermă din Mexic cocoșul Toto devine mândrul tată super-protector a doi puișori, aflați încă în ouă, din care și-au scos doar piciorușele, poartă pantofi la fel și vorbesc. Dar Duchess apare în zonă și începe să fure ouă din specimene rare pentru Baron, șeful ei, care vrea să le servească în cadrul unui banchet gastronomic exclusivist în Africa. Astfel că cele două ouă, alături de altele de crocodil și vultur, sunt încărcate în avion cu destinația Congo. Acum Toto și prietenii săi trebuie să-și salveze puișorii...

Regia: Gabriel Riva Palacio

Cu: Bruno Bichir, Carlos Espejel, Angélica Vale, Maite Perroni

PROGRAM 31 iulie-3 august

Meg 2: The Trench avanpremieră, miercuri, joi 19.25, 21.45

Haunted Mansion premieră, luni, marți 14.25, 15.55, 18.15, 20.40, 21.40; miercuri, joi 13.25, 14.45, 15.50, 18.15, 19.45 (2D); miercuri, joi 13.20

Little Eggs: An African Rescue premieră, luni, marți 14.30; miercuri, joi 12.25, 13.45, 15

Oppenheimer luni-joi 15.10, 16.50, 18.35, 20.10, 22 (2D); luni, marți 21.10; miercuri, joi 20.40 (dublat maghiară)

Barbie luni, marți 14.50, 15.45, 17.10, 18, 19.25, 20.15, 21.55; miercuri, joi 12.30, 13.30, 15.45, 17.10, 18, 19, 20.15, 21.55

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One luni, marți 15.50, 18.50, 22.15; miercuri, joi 15.45, 18.50, 22.05

Insidious: The Red Door luni-joi 22.30; luni, marți 19; miercuri, joi 14.10

Rally Road Racers miercuri, joi 13.05

Elemental luni-joi 15.30, 17.40; miercuri, joi 13

Transformers: Rise of the Beasts luni, marți 19.50

Fast X luni-joi 16.20  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON