URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2022, 11:10

Unde aruncăm? RER Vest îi ajută pe orădeni să afle care deșeuri pot fi reciclate și cum anume (VIDEO)

Unde aruncăm? RER Vest îi ajută pe orădeni să afle care deșeuri pot fi reciclate și cum anume (VIDEO) LECȚII DE RECICLARE. RER Vest continuă să posteze pe rețelele de socializare informații utile privind colectarea separată a deșeurilor, așa că orice nelămurire au orădenii și-ar putea găsi răspunsul acolo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul de salubritate RER Vest continuă misiunea de a le explica orădenilor ce se colectează separat şi cum se pot recicla deşeurile.

Dintr-un nou videoclip postat pe reţelele de socializare, aceştia pot afla dacă şerveţele sunt sau nu deşeuri reciclabile, cum se aruncă cutiile în care au fost alimente şi cum pot refolosi pungile în care au cumpărat fructe şi legume.

Şerveţele uzate, la rezidual

Pentru a obţine răspunsuri avizate despre reciclarea deşeurilor, RER Vest a apelat la specialişti. Branner Ferenc Levente, managerul staţiei de sortare a deşeurilor, locul unde firma Eco Bihor separă şi pregăteşte pentru reciclare toate resturile aruncate de orădeni în sacii sau pubelele galbene, a golit un sac cu deşeuri reciclabile aruncate de o familie din Oradea, pentru a vedea dacă s-a respectat colectarea separată şi a lămuri ce s-a făcut bine şi ce nu.

Primul lucru care atrage atenţia în sac sunt batistele de hârtie şi şerveţelele folosite. Acestea nu sunt deşeuri reciclabile, chiar dacă hârtia este unul dintre materialele care trebuie să ajungă în sacii galbeni. Totuşi, pentru că sunt folosite, batistele şi şerveţelele ar putea fi şi contaminate cu chimicale sau viruşi, aşa că ele se aruncă în pubela neagră, printre resturile reziduale. 

Curate, ca să fie reciclate

Toate ambalajele de alimente pot fi reciclate, dacă sunt aruncate corect. Mai precis, după ce au fost golite de conţinut şi clătite, ca să nu rămână cu nicio substanţă pe ele. Explicaţia? Cu cât sunt mai curate, cu atât au şanse mai mari să fie solicitate de firmele care le reciclează propriu-zis. Altfel spus, ca să fie refolosite, resturile orădenilor trebuie să fie... atrăgătoare.

Nu se aruncă printre reciclabile nici pungile de popcorn pentru microunde. De regulă, acestea sunt unsuroase pe interior, nu se pot spăla, aşa că locul lor este în pubela neagră. Cutiile de iaurt, de lapte, ambalajele produselor de patiserie sunt însă deşeuri reciclabile.

Adesea, printre deşeurile reciclabile, orădenii aruncă şi pungile biodegradabile în care au cumpărat şi cântărit fructe sau legume. Branner explică însă că cea mai bună soluţie este utilizarea acestor pungi pentru colectarea deşeurilor biodegradabile (care ajung apoi în pubela maro). Altfel spus: o dilemă, dublă soluţie!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON