URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2022, 09:53

Ultimul medic anchetat în mega-dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată. Emilia Cun e acuzată de 272 de șpăgi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a trimis-o în judecată pe doctoriţa Emilia Mariana Cun, singurul medic rămas încă în anchetă în mega-dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii.

Într-un comunicat transmis, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor arată că doctoriţa în vârstă de 64 ani va fi judecată pentru luare de mită în formă continuată.

Concret, în perioada 18 mai - 15 iunie 2015, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Casei Județene de Pensii Bihor, ea a luat mită de la 272 de pacienţi, atât sume de bani, cât şi bunuri - produse alimentare, băuturi alcoolice și cosmetice.

Şpăgile erau încasate "în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu", spun procurorii, respectiv ca să întocmească deciziile medicale pentru persoanele care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirile medicale pentru pensionarii de invaliditate aflați în evidență, formularele de concluzii referitoare la concediile medicale, atât la prelungirea duratei peste 90 de zile, cât şi peste 180 de zile.

Valoarea totală a sumelor și produselor primite cu titlu de mită de către doctoriţă, a căror cuantum a putut fi stabilit, este de 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți, spun procurorii. "În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător cu privire la toate bunurile mobile şi imobile proprietatea inculpatei", se mai arată în informare.

Dosarul doctoriţei Emilia Cun a fost singurul rămas în anchetă, în celebrul caz al mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor.

Medicii au fost acuzaţi că au transformat locul de muncă într-un sistem de fraudare a fondului de pensii, semnând, contra cost, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate, pe baza cărora solicitanţii primesc pensiile, indiferent dacă beneficiarii aveau, sau nu, acest drept. 

Ancheta în caz a pornit în 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a fost preluată în acelaşi an de procurorii DNA care, ulterior, au identificat în total 25 de persoane care făcând parte din "mafia" experţilor.

Dintre acestea, 14 au fost deja condamnate.

După acordul de recunoaştere încheiat în mai 2021 cu Gianina Ţigan, asistenta doctoriţei Emilia Cun, prin care aceasta a fost condamnată la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, dosarul lui Cun a fost transferat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, nemaiputând fi instrumentat de DNA Oradea din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale potrivit căreia procurorii anticorupţie nu pot continua urmărirea penală în cauzele disjunse.

Cercetările fuseseră, însă, finalizate în mare parte, ca atare anchetatorilor le-a rămas doar sarcina de a întocmi rechizitoriul. Documentul a fost terminat în această săptămână şi înaintat, miercuri, împreună cu dosarul, Tribunalului Bihor unde se află în Camera preliminară a instanţei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON