URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2022, 10:31

Ultimii meșteșugari spun „adio” Cetății din Oradea, pentru că nu-și permit să liciteze pentru atelierele anume amenajate pentru ei

Ultimii meșteșugari spun „adio” Cetății din Oradea, pentru că nu-și permit să liciteze pentru atelierele anume amenajate pentru ei În atelierul pe care Ida Pázmán l-a avut în Cetatea Oradea s-au ținut săptămânal șezători urbane, unde femei, copii și adesea bărbați au croșetat, au țesut, au brodat sau au făcut macrameuri (sursa foto: Facebook / Casa Meșteșugărească)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleea Breslelor din Cetatea Oradea, o zonă unde meșteșugarii din Bihor puteau să-și etaleze mărfurile și să țină ateliere, va deveni o amintire. Ultimii trei artizani de pe alee își fac bagajele și pleacă, după ce administrația Cetății i-a anunțat că spațiile lor vor fi scoase la licitație.

„Nu îmi spune nimeni că mă dă afară, dar nu-mi permit să plătesc chiria la prețul stabilit”, spune Ida Pázmán, unul dintre ultimii meșteri populari din Oradea.

„Din meșteșug nu se face business”

„Adio, Cetate. 7 ani am locuit la Cetate, perioadă care se termină acum. Mii de copii la atelierele meșteșugărești, mii de turiști la atelierul de țesut, mii de oameni la demonstrații de meșteșuguri tradiționale. Se sfârșește o perioadă cu multe bucurii, realizări și muncă depusă pentru păstrarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale”, a scris Ida Pázmán (foto jos) pe contul său de Facebook.

Unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene, femeia își strânge lucrurile din atelierul pe care îl are în fortăreața orașului. „Noua conducere a Cetății nu înțelege că din toate acestea nu se poate face un business și nu am cum să plătesc mii de lei lunar pentru a continua munca în favoarea tradițiilor”, a explicat ea, precizând și că nu se plânge și nici nu va abandona țesutul, ci își caută un nou loc unde să-și continue proiectele.

Ida Pazman

Mulți au fost, trei au rămas...

Toate spațiile din Cetatea Oradea vor fi scoase la licitație în perioada următoare, inclusiv cele de pe Aleea Breslelor, acolo unde proiectul european de reabilitare a fortăreței a prevăzut că meșteșugarii vor primi gratuit spații, plătind lunar doar costurile utilităților. Cum și acestea sunt ridicate, în timp meșterii s-au rărit, iar acum au mai rămas doar trei: specialista în țesături, un olar și un pielar.

Cum perioada de grație a proiectului european a expirat, destinația spațiilor din Cetate se poate schimba. Un regulament recent aprobat prevede că toate încăperile vor fi scoase la licitație, pentru a deveni restaurante, magazine ori spații de birouri.

„Nu ne dă nimeni afară, nu ne spun că trebuie să plecăm de-aici. Dar dacă vrem să rămânem, trebuie să participăm la licitație, dar la prețuri pe care noi nu putem să le plătim”, a declarat Pázmán pentru BIHOREANUL.

Iohannis i-a uitat

Atelierul de țesătorie are 70 de metri pătrați, iar prețul de pornire la licitație va fi de 30 de lei pe metru pătrat, ca la orice spațiu comercial din Cetate. „La acest cost se mai adaugă taxa de clădire și utilitățile. Ar veni cam 3.500 de lei lunar. N-am de unde să plătesc atât de mult. Eu nu mă pot compara cu Lotus sau magazinele chinezești”, a precizat meșteșugarul.

Și facturile de-acum, de circa 1.000 de lei pe lună, le achită greu, deoarece sunt tot mai puțini oamenii dispuși să plătească mai mult pentru un covor țesut manual, decât ar plăti pe unul cumpărat din magazinele de bricolaj.

„Dezavantajul nostru, al meșterilor populari, este că nu avem o lege care să ne protejeze. Există o lege a meșteșugarilor tradiționali votată de Parlament încă din 2020, dar nu a fost promulgată de președintele Iohannis”, a mai spus Pázmán. Acum, meșterii bihoreni pierd și sprijinul local...

„Nu este o surpriză”

Directoarea Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiunea (Visit Oradea), Alina Toie (foto), a precizat că decizia municipalității de a scoate la licitație spațiile de pe Aleea Breslelor era cunoscută de meșteșugari. „Nu este o surpriză pentru ei, ei știu asta de foarte multă vreme. Probabil și-ar fi dorit un alt final, dar nu au fost induși în eroare. Ei au știut întotdeauna ce se va întâmpla după ce se termină proiectul european. Cetatea, în această nouă orânduire, ieșită de sub incidența proiectelor europene, are spații cu destinații comerciale”, a declarat Toie pentru BIHOREANUL.

Practic, Primăria a oferit spațiile gratuit doar în perioada în care a fost obligată de contractul cu finanțatorul european, dar acum nu mai este dispusă să facă această concesie. „Sunt multe cheltuieli în Cetate și vor trebui acoperite din aceste chirii. Să sperăm că vor fi spațiile cât mai pline și vom începe să fim profitabili”, a mai spus șefa APTOR.


(foto: Bogdan Popa)

Potrivit lui Toie, meșteșugarii ca Ida Pázmán ar putea primi spații gratuite în Cetate doar dacă ar avea o asociație de utilitate publică: „Poate să meargă spre Primărie să spună: Uite, asta e activitatea mea de utilitate publică, asta fac eu, cred că merit un spațiu gratuit”. Altfel, meșteșugarii, ca alți locatari ai Cetății, vor trebui să plătească chirie. Dacă își permit...

În perioada următoare, APTOR va lansa mai multe licitații în Cetate, pentru închirierea de birouri, o cafenea, un restaurant, o vinotecă și atelierele de pe Aleea Breslelor. Potrivit regulamentului fortăreței, în locul unde acum sunt meșterii vor putea funcționa doar magazine care vând produse de manufactură locală și regională, design local contemporan, suveniruri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sssss,
artele martiale inseamna disciplina, nu inseamna bataie. se pot face cu bani putini, in locuri potrivite. nu in asta e cheltuiala, ci in tehnologie si toale, sa fie up to date junioru, sa nu-l invidieze pe vecinu. mentalitatea ne-a distrus, inutil sa plangem. goana dupa imagine si profit!
Postat 16 Martie 2022, 09:22 de macese
poate
Poate ca ar trebui ca noi sa ne trimitem copii acolo sa invete unele mestesuguri, nu sa ii trimitem la kung-fu, taekwon-do, karate , unde ii trimitem pe bani multi sa invete o ... ceva. Si poate ca ar trebui sa mai cumparam si noi produsele mesterilor populari, ca tot felul de chinezarii nefolositoare cu totii avem prin casa.
Postat 16 Martie 2022, 08:39 de sssss
Nu-i prima escrocherie! Si nici ultima!
,,Centrul social Candeo de pe strada Iuliu Maniu nr. 20 a fost închis. Municipalitatea pregătește clădirea, inclusiv cu echipament electronic, pentru a o atribui ca sediu pentru Poliția Locală Oradea. Imobilul a fost reabilitat cu bani de la Guvern, în contul Programului „Tineri aflați în situații de risc”, prin proiectul „Centru Social cu destinația multifuncțională Candeo”, în valoare de peste 2,5 milioane de lei. A fost inaugurat de oficialitățile locale pe finalul lui 2013, iar 2019 a fost ultimul an în care a funcționat ca unitate de protecție socială pentru fetele provenite din orfelinate. Proiectul a ieșit din perioada de monitorizare, iar Primăria nu mai are nicio obligație legală față de finanțator, pentru a păstra destinația asumată la primirea banilor.Imobilul de pe str. Iuliu Maniu nr. 20 are peste 600 mp, fiind compus din două corpuri de clădire lipite și unul separat." ianuarie 2021. sursa: Bihon.ro
Postat 16 Martie 2022, 05:37 de pinonel
Mecena
Gaius Mecenas (Gaius Cilnius Maecenas, n. 70 î.Hr.,[1] Arezzo, Marele Ducat de Toscana – d. 8 î.Hr.) a fost un om de stat roman care a încurajat artele și a fost sfetnic al împăratului Cezar August. De la el provine termenul de „mecena” (sprijinitor al artei). În prezent, cuvântul mecena a devenit un substantiv comun, livresc, cu sensul de protector (sponsor) al literaturii, al artelor și al științelor, acțiunea de sponsorizare a acestora numindu-se mecenat. /= wiki/ . Gavrilus Ellijah Bolojanus, prin executorul sau direct, Florianus Birtae , a inversat sensul actiunii, conform trendului actual, in care ANORMALUL devine noua normalitate.
Postat 15 Martie 2022, 18:55 de excalibur
o primarie ghiftuita, constipata, obsedata sa-si indoape matele cu bani, singura valoare pe care o stiu si o cultiva - rusine! *** alooo, usr, dormiti bine?
toate porcariile care se vand in oras cu sigla Oradiei sunt facute in china. cum ar fi daca dobitocii care ne conduc si-ar baga degetele in priza sa le creasca neuronul si sa inteleaga ca poate ar fi momentul, in ceasul al 12 lea, sa faca ceva si pentru oamenii cu suflet care se straduiesc sa aduca si sa pastreze frumosul in acest oras? cum ar fi daca aceste ateliere ar fi folosite pentru a produce materiale promotionale specifice locului, orasului, care sa poata fi vandute celor care viziteaza cetatea, generand astfel sursa de venit obsedanta, care ii provoaca constipatie dlui primar, fost si actual. **** noua, oradenilor, ne este scarba de aceasta politica jegoasa penelista (deloc europeana, cum cred ei) care inalta banul deasupra tuturor valorilor umane in Oradea!
Postat 15 Martie 2022, 18:31 de roger
Toie bate câmpii.
Nu acesta e subiectul, fato. Ce dacă meșteșugarii știau că se încheie faza gratuită? E vorba că nu-și permit decât, eventual, plata utilităților. Așa că, dacă vor fi isteți își fac un site de grup, vor vinde de acasă, online. Municipalitatea habarnistă va avea astfel ocazia să stea cu spațiile acelea goale și să tot aștepte turiști.
Postat 15 Martie 2022, 17:34 de KP
Subventii & Gratuitati noiembrie 2021
[ https://newsweek.ro/economie/bolojan-critica-gratuitatile-oferite-de-marile-orase-e-un-furt-al-caciulii-noastre ] [ https://www.aktual24.ro/lectia-lui-bolojan-pentru-firea-si-psd-ideea-asta-de-gratuitati-la-termoficare-la-transportul-in-comun-la-parcari-e-un-furt-al-caciulii-noastre-vei-ajunge-pur-si-simplu-la-un-crah/ ] Veniti de luati Luminaaa....
Postat 15 Martie 2022, 10:59 de excalibur
eficientizare, ce mai…
nici nu ma asteptam altceva de la “renumita” administratie. ma astept la carciumi pe baza de partid, afiliere. beraria/restaurantul ce a functionat mereu, nu a intrat in incidenta finantatorului european…
Postat 15 Martie 2022, 10:50 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON