URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2020, 14:52

Maestră la război: Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán ne învață să țesem, să croşetăm sau să facem mărgele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Este convingerea Idei Pázmán, unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene.

În micuţul ei atelier din Cetatea Oradiei, femeia îi învaţă pe toţi amatorii tainele acestor meşteşuguri, iar săptămânal găzduieşte şi o şezătoare urbană. Pentru ca tradiţia să nu piară...

Dragoste la prima vedere

Ida Pázmán (51 ani) a ajuns meşter popular aproape din întâmplare. "În anii ’90 aveam o prietenă care mergea la cursurile Şcolii Populare de Arte din Oradea şi îmi tot spunea cât de fain e acolo. M-a convins să mă duc şi eu", povesteşte femeia. Când a intrat în sala de clasă în care era un război de ţesut, a simţit că acolo e locul ei. "A fost dragoste la prima vedere. Pur şi simplu am ştiut că vreau să ţes", zice orădeanca.

În copilărie îşi văzuse bunica ţesând la război, dar nu i-a învăţat secretele. "Bunica mi-a spus un singur lucru: că dacă mă apuc de ţesut, n-o să mă mai pot lăsa". Şi a avut dreptate...

Trei ani de zile a urmat cursurile de ţesătorie în clasa profesorului Holló Barna, iar de când a deprins meşteşugul, Ida îşi câştigă existenţa din asta. Văzându-i pasiunea pentru ţesătorie, familia i-a făcut un cadou: războiul făcut în 1862 pentru mătuşa stră-străbunicii ei. "E sculptat în lemnul lui anul şi numele satului Sălacea, unde locuia", zice Ida cu mândrie.

Poncho de Bihor 

Câte covoare a ţesut la război, nu ştie să spună. Cu siguranţă, însă, au fost mii, chit că o astfel de piesă nu se confecţionează uşor. "Un covor de doi metri îl fac în şapte-opt zile. Dacă trebuie să torc eu lâna şi să o vopsesc, durează mai mult", zice artizana.

Motivele pe care le foloseşte sunt cele specifice Bihorului, româneşti şi ungureşti deopotrivă, pe care le-a învăţat studiindu-le cu atenţie în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor.

Cum clienţii dornici de covoare ţesute par tot mai puţini, Ida şi-a "upgradat" meşteşugul, iar acum ţese la război şi piese de vestimentaţie. De pildă, face poncho-uri (foto), la cerere chiar cu motive de Bihor. "Trebuie să adaptăm meşteşugul tradiţional la cererea clientului", explică ea.

Folclor în sânge

De peste două decenii, Ida îşi etalează produsele la târgurile meşterilor populari din toată ţara, inclusiv, desigur, la cel local, de la Oradea. Pe lângă covoare, ştergare şi poncho-uri, femeia face şi bijuterii, mai precis zgărzi din mărgele (foto), tot cu motive tradiţionale. "Vecina mea e Florica Zaha şi are o colecţie impresionantă de costume bihorene şi de zgărzi. La ea am învăţat multe modele de Bihor", spune Ida.

Orădeanca se bucură când vede că tinerii sunt atraşi de motivele folclorice şi cumpără produse astfel decorate. "Sunt convinsă că aceste motive care au decorat casele şi hainele strămoşilor noştri sunt şi în ADN-ul nostru".

Teoria i s-a confirmat în urmă cu câţiva ani, când a întâlnit o tânără din Franţa care purta la gât o zgardă cu motive de Beiuş. "O cumpărase dintr-un magazin din Cluj, dar fără să ştie de unde e originar motivul. Când i-am spus, s-a emoţionat, pentru că părinţii ei sunt din Beiuş, iar până când a avut ea un an, au locuit acolo. Instinctiv, a ales zgarda originară din zona ei de baştină", zice orădeanca.

Şezătoare urbană

În timp ce meşterii tradiţionali devin o specie pe cale de dispariţie, Ida se străduieşte să păstreze vie pasiunea pentru această muncă. Din 2016 are în Cetate un atelier, Casa Meşteşugărească, unde ţine lecţii de lucru manual - ţesut, croşetat, brodat ori confecţionare de bijuterii - pentru toţi curioşii, mici sau mari. De asemenea, a făcut şi un caiet de artă populară, unde se regăsesc motivele tradiţionale bihoreneşti, astfel încât doritorii să le poată reproduce.

Totodată, în fiecare miercuri, de la ora 17, în Casa Meşteşugărească, Ida găzduieşte o "şezătoare urbană". Femei de toate vârstele, dar uneori şi bărbaţi, se adună şi croşetează, brodează, fac goblenuri ori macrameuri. "Fiecare îşi confecţionează ce vrea, pentru uz propriu. Dar ne adunăm ca să împărtăşim idei, modele, tehnici", explică ea. Aşa cum făceau odinioară toate mamele, mătuşile şi bunicile, la şezători…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON