URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
S-au făcut multe investiții în Oradea, dar cred că de departe cea mai importantă este centura care ne va lega de mult dorita Autostradă Transilvania - A3. Guvernul a dat o hotărâre în acest sens, CNAIR are acum toate actele, așa că se poate ocupa de lansarea licitației, iar banii de la UE sunt asigurați. Oare ce ar trebui să mai intervină ca această centură să nu se facă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La grădiniţă, visăm la bulinele colorate - alea negre sunt rele, cele colorate viu sunt bune, semn de apreciere. După ce mai creştem, apar diplomele. Şi primim câte nu putem duce - pentru că am participat la un curs de 3 ore, pentru că am ieşit penultimii la un concurs de atletism, pentru că la o seară de dans n-am călcat pe nimeni pe picioare sau pentru că am terminat facultatea, chiar dacă n-am susţinut licenţa. E o aşa inflaţie de diplome, încât, la 14 ani, dacă nu ai cel puţin 50 de bucăţi pe etajeră te poţi considera pierdut definitiv pe calea ratării.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
12 Martie 2019, 20:04

Şi furaţi, şi cu banii luaţi: Un pădurar din Bihor cu pagubă în gestiune a fost iertat, reangajat, plătit la zi şi „premiat” cu daune morale

Şi furaţi, şi cu banii luaţi: Un pădurar din Bihor cu pagubă în gestiune a fost iertat, reangajat, plătit la zi şi „premiat” cu daune morale CURAT MURDAR. Graţie CCR, pădurarul Tudorel Ungur (foto) a scăpat de ancheta penală, însă a plătit paguba provocată de neglijenţa sa. Cu toate acestea, alţi judecători, de astă dată din Oradea, au obligat Direcţia Silvică să-l repună în funcţie, la acelaşi canton de unde a fost concediat. Deci se poate spune că s-a întors la „locul faptei”...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de absurd sună, fiindcă nu au lege, „oamenii pădurilor” au ajuns deasupra ei! Dovadă e situaţia în care a ajuns Direcţia Silvică Bihor, obligată de instanţele judecătoreşti să reangajeze un fost pădurar concediat în 2011 şi deferit procurorilor după ce fusese găsit cu 158 arbori lipsă în gestiune.

Şi asta nu e tot! „Spălat” de acuzele penale pe motiv că faptele sale nu sunt prevăzute de legea penală şi nici probate cum se cuvine, silvicultorul şi-a dat în judecată şefii, obţinând, pe lângă salariile restante, şi despăgubiri morale pentru că au îndrăznit să-l lezeze cu anchetele!

Pădurea de cioate

Pădurar la Cantonul Păgaia în cadrul Ocolului Silvic Marghita, Tudorel Ungur a fost concediat în decembrie 2011. În urma unui control, inspectorii Direcţiei Silvice descoperiseră resturile a 119 arbori tăiaţi ilegal, în valoare de 35.957 lei, o pagubă mare, care a şi stat la temeiul sancţiunii dispuse de şefii săi: desfacerea contractului de muncă.

De altfel, după declanşarea procedurii disciplinare, extinzând verificările, inspectorii au stabilit că prejudiciul total era şi mai mare: în total lipseau 158 arbori, cu un volum total de 157,48 metri cubi şi o valoare totală de 64.330 lei.

Ungur se afla deja şi în atenţia procurorilor, tot pentru bănuiala că închide ochii la furturile de lemne comise în zonă, iar după descoperirea pagubei, cercetările au fost dublate de plângerea penală depusă pe numele fostului pădurar de Direcţia Silvică, care a solicitat cercetarea lui pentru neglijenţă în serviciu şi recuperarea pagubei produse.

Abuz şi nu prea

Dosarul penal început pe numele lui Ungur a fost închis pe 12 noiembrie 2015, din ordonanţa de clasare rezultând că „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de neglijență în serviciu, nici sub aspectul laturii obiective, nici sub aspectul laturii subiective”.

În primul rând, pentru că, în domeniul silvic, atribuţiile personalului sunt stabilite în baza unor regulamente şi ordine ale ministrului Mediului şi Pădurilor, iar cu un an mai devreme Curtea Constituţională a României statuase, printr-o decizie controversată, că nesocotirea sarcinilor de serviciu stabilite prin astfel de acte normative nu mai este infracţiune.

În plus, după cum au arătat anchetatorii, nici nu s-a putut stabili cu certitudine când au fost tăiaţi arborii, deci nu-i putea fi imputată pădurarului întreaga pagubă.

Justiţie prietenoasă

Ordonanța de clasare a fost menţinută ulterior şi de judecători, motiv pentru care Direcţia Silvică Bihor s-a îndreptat împotriva pădurarului printr-o acţiune civilă. Surpriză, însă, căci instanţa a stabilit, la fel ca procurorii, că despăgubirile pretinse nu erau dovedite în întregime, motiv pentru care, pe 20 iunie 2017, a decis că pădurarul trebuie să plătească doar 5.088,67 lei din cei peste 64.000 lei câţi i-au fost puşi în cârcă.

Între timp, scăpat de dosarul penal, Tudorel Ungur a contestat decizia de concediere în instanţă, în 29 noiembrie 2016 obţinând, obligarea Direcţiei Silvice de a-l reangaja pe funcţia deţinută anterior şi de a-i plăti salariile pe întreaga perioadă, solicitare care a şi fost admisă.

„O hărţuire morală”

Pădurarul nu s-a oprit aici. La scurt timp după sentinţa prin care judecătorii au obligat instituţia să-l repună în drepturi, Tudorel Ungur a pornit un nou proces împotriva şefilor săi, de astă dată de pretenţii. Întors la lucru, a cerut ca Direcţia Silvică să-i plătească salariile cuvenite indexate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală, plus despăgubiri morale de 100.000 lei pentru prejudiciul de imagine adus prin concedierea sa şi „hărţuirea cu dosare penale”.

Procesul s-a finalizat anul trecut în noiembrie, după ce atât Tribunalul Bihor cât şi Curtea de Apel Oradea i-au dat câştig de cauză, inclusiv în privinţa despăgubirilor, doar că acestea i-au fost acordate în cuantum de 20.000 lei. 

Potrivit deciziei Curţii, pădurarul le-a reproşat şefilor săi că, prin sancţiunea concedierii, ancheta penală şi procesele care au urmat, s-a realizat „o hărţuire morală şi intimidare” la adresa sa, iar „imaginea în societate i-a fost pătată grav și iremediabil, fiind arătat și considerat în tot acest timp drept un hoț”. Pe deasupra, şi „relația cu soția s-a deteriorat mult, zilnic existând certuri, acuze grave și reproșuri”, iar „onoarea familiei, demnitatea, reputația profesională, cinstea, i-au fost călcate în picioare”.

Salarii, reangajare, plus daune morale

În soluţia pronunţată, judecătorii se arată atinşi de argumentele lui Ungur, stabilind că prin „concedierea abuzivă ce a fost urmată de înregistrarea unei plângeri penale și a unei acțiuni în răspundere patrimonială”, pădurarului i-a fost afectată „demnitatea personală, prestigiul profesional, dreptul la muncă”. Iar acest prejudiciu „nu poate fi acoperit prin simpla anulare a deciziei de concediere”, pentru că „s-a răsfrânt atât pe plan social, cât și familial, deoarece prin pierderea locului de muncă până la reintegrare, reclamantul a fost pus în imposibilitatea obiectivă de a-și întreține familia, situație generatoare apoi de stări tensionate în relațiile cu soția sa”.

În opinia magistraţilor, angajatorii pădurarului ar fi trebuit să-i respecte prezumţia de nevinovăţie şi să facă cercetări amănunţite înainte de a promova acţiunile împotriva lui. Ca atare, au concluzionat că „se cuvine repararea prejudiciului prin acordarea de daune morale”, soluţia fiind o premieră naţională, după cum recunoaşte şeful Direcţiei Silvice Bihor.

De-acum să te ţii...

„I-am întrebat pe colegii din ţară şi nicăieri, nicio instanţă nu a acordat daune morale într-o astfel de speţă. Noi nu am făcut decât să apărăm interesele statului. Am constatat un prejudiciu, s-au făcut demersurile la care eram obligaţi. Ancheta penală s-a oprit din cauza acelei decizii a CCR, dar a existat un prejudiciu, redus, ce-i drept, de instanţă, şi care a fost asumat în final de pădurar”, zice Adrian Jurcău (foto)

Culmea, spune directorul, pădurarul a şi rămas în final sancţionat. „S-a stabilit că, fiind prima abatere, trebuia să i se aplice o sancţiune mai blândă. Deci nu înţelegem care a fost greşeala noastră?!”, se întreabă, retoric, şeful Direcţiei Silvice, temându-se că exemplul pădurarului marghitan va fi urmat şi de alţi colegi de-ai săi. Slujbaşi ai statului, cu probleme similare, dar „demni”, „cinstiţi”, „reputaţi” şi cu „onoare nereperată”...


LA JUDECATĂ
Pagubă de milioane, niciun vinovat

După ce l-au plimbat cu anii între Parchetul Beiuş, DNA Oradea şi Parchetul Bihor, luna trecută procurorii au clasat definitiv dosarul penal deschis pe numele a 15 silvicultori acuzaţi de neglijenţă sau abuz în serviciu pe marginea unei pagube imense, de 7,1 milioane euro, provocată de tăierile ilegale din pădurile statului aflate în grija Ocoalelor Silvice Dobreşti şi Sudrigiu.

Pornită în 2013 după o serie de controale ale inspectorilor Romsilva, ancheta a fost abandonată definitiv pentru că faptele imputate silvicultorilor nu sunt prevăzute de legea penală, adică nu au încălcat legi sau ordonanţe de urgenţă, ci regulamente aprobate prin ordine de ministru. Prin urmare, după celebra decizie a CCR, nu mai pot fi traşi la răspundere penală.

„Avem o acţiune civilă pe rolul Tribunalului Bihor, ne-am îndreptat împotriva persoanelor respective pentru paguba iniţială constatată”, spune şeful Direcţiei Silvice, Adrian Jurcău. Procesul a început în 2017, iar instanţa a dispus efectuarea unor expertize care să stabilească dacă prejudiciul reclamat este unul real. „Sunt mai multe rapoarte, dar experţii nu s-au putut pune de acord, calculând sume diferite, care niciuna nu se apropie de paguba constatată de Romsilva”, explică Jurcău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Păgaia-La fel!
Ii poate multumi lui Dragnea, pentru legile date. Singura cearta dintre el si nevasta-sa o fost datorita faptului ca nu mai avea de unde fura. Asta nu te-au întrebat la tribunal cum tu îi trimite-ai in pădure ?! Oamenii tai, puși de tine ??
Postat 14 Martie 2019, 01:55 de Ungur_Andrei
Dobresti - La fel!
Poate ar trebui expusa si situatia de la Dobresti. In 2013 doamna ministru Lucia Varga, constata personal furturile din paduri, erau suspendatie din functie cativa padurari, ingineri s.a.m.d. Au avut norocul sa revina in meserie, au primit paduri mai bune si salarii compensatorii. E oare normal ca un padurar sa aiba doi trei oameni tractor camion si drujbe pe care sa le trimita zilnic in padure? Evaziunea fiscala si furtul din padure fac casa buna la Dobresti. Cateva dintre firmele de exploatari forestiere sunt conduse de padurari sau ingineri prin interpusi,toata lumea stie asta. Ar trebui scris un articol serios despre comuna Dobresti, despre cat de 'mult s-a schimbat fata acesteia in ultimii ani', si despre taierile masive de padure care au loc si astazi. Este discutabil cat de rationala sau sustenabila este exploatarea forestiera in zona.
Postat 13 Martie 2019, 08:55 de DanT
excalibur
Tu mare apărător de copaci, nu ai nimic de spus aici? . Birtinezul nu și-a băgat coada aici. Excalibur mare apărător al copacilor că el
Postat 13 Martie 2019, 00:18 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2241 RON
  • 1 EUR = 4.7249 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON