URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2016, 12:00

Gaz pe foc! Super turbina noului CET s-a blocat de două ori în doar 3 săptămâni de funcţionare

Gaz pe foc! Super turbina noului CET s-a blocat de două ori în doar 3 săptămâni de funcţionare DE VEGHE. Unică în România, noua electro-termocentrală pe gaz a fost dată în grija unei firme de mentenanţă, care a ţinut angajaţilor Termoficare doar un curs de monitorizare şi întreţinere de rutină, aceştia neavând voie să intervină în cazul unor dereglări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încăperea aduce mai mult a internet center decât a dispecerat. Trei ingineri supraveghează cinci monitoare. O pungă cu cipsuri, un registru şi un telefon sunt toate uneltele muncii. Doar salopetele vişinii trădează atmosfera de lucru.

"Tot ce avem voie să facem e să supraveghem funcţionarea centralei în parametrii proiectaţi. La orice problemă a acestora turbina se decuplează automat şi intervine firma de mentenanţă", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

O scumpete de centrală

Stănel NeculaMega-investiţie de 55 milioane euro, noul CET pe gaz al Oradiei e cel mai modern din România. Construit în jurul unei turbine concepute şi fabricate de americanii de la General Electric pentru 18,8 milioane euro, sistemul a intrat în operare comercială pe 7 octombrie, la deschiderea sezonului de încălzire. "Turbina produce în principal curent electric şi doar secundar energie termică pentru apa caldă şi încălzirea oraşului", spune Stănel Necula (foto), directorul societăţii Termoficare, care gestionează noua centrală.

Cu o capacitate de producţie de 47 MW electric şi 51 MW termic, turbina poate asigura singură alimentarea integrală cu apă caldă a oraşului pe timp de vară, respectiv circa 20% din necesarul de apă caldă şi căldură din vreme de iarnă. Diferenţa este asigurată de celelalte componente ale sistemului.

În 9 minute...

Vara, turbina funcţionează doar ziua, când curentul e plătit mai bine, fiind oprită noaptea, pentru reducerea costurilor. Apa folosită ziua la răcirea instalaţiilor e stocată într-un cazan recuperator la o temperatură de 130 grade Celsius şi livrată orădenilor după oprirea turbinei. Extrem de rapidă, spre deosebire de cazanele vechiului CET, care pornesc în două zile, ea atinge parametrii de funcţionare în doar 9 minute.

Iarna, în schimb, turbina funcţionează non-stop, iar diferenţa de producţie până la volumul necesar oraşului, de 250 MW termic, e asigurată de echipamente auxiliare. "Întâi intră în funcţiune cazanul şi turbina pe gaz preluate din vechiul CET care, pe lângă cei 50 MW termic, produc şi energie electrică. Apoi este pornit primul cazan de apă fierbinte, cu o capacitate de 116 MW, iar în caz de iarnă grea, cu temperaturi sub -12 grade, porneşte şi al doilea CAF", explică Necula.

Concepută modular, noua centrală asigură nevoile de termoficare indiferent de avarii. "Orice se întâmplă, oraşul nu rămâne fără căldură. CAF-urile au propriile arzătoare şi pot funcţiona inclusiv pe combustibil lichid", spune directorul.

Fum, fulgere, puf...

De altfel, noua turbină s-a oprit anul acesta de cel puţin patru ori, fără ca acest lucru să se simtă. Complet computerizate, instalaţiile sesizează orice încălcare a parametrilor presetaţi de fabricant, de la presiunea aerului ori calitatea combustibilului la numărul de rotaţii pe minut, astfel că se opreşte automat pentru a izola "defecţiunea". De altfel, acesta a şi fost motivul pentru care General Electric a amânat testarea instalaţiei până în primăvară, după ce vechiul CET pe cărbune a fost închis şi nu mai exista riscul să-l "sufoce" cu pulberi pe cel nou.

Asta nu înseamnă că nu s-a mai oprit şi după darea în funcţiune. Prima dată, agregatul s-a decuplat în timpul probei de funcţionare neîntreruptă de 72 de ore din luna mai, după activarea unor sisteme de protecţie care au semnalat eronat o posibilă avarie, testele fiind reluate după resetarea sistemului. A doua oară, noul CET s-a blocat la sfârşitul lunii iunie, când puful plopilor a îmbâcsit filtrele de aer, iar a treia oară după o furtună, preventiv, pentru a evita un accident.

Blocaje în lanţ

Nefolosită până în toamnă, când Termoficare şi-a obţinut licenţa de producător de electricitate, turbina a intrat în exploatare comercială pe 7 octombrie, odată cu începerea sezonului de încălzire. După câteva zile de funcţionare, însă, s-a oprit automat, la prima variaţie a tensiunii din sistemul electric naţional.

Instalaţia a fost repornită după ore de verificări şi a lucrat continuu până săptămâna trecută când, în noaptea de marţi spre miercuri, s-a decuplat din nou. Sâmbătă, un reprezentant al General Electric venit cu avionul din Olanda încă lucra la remedierea defecţiunii. "Instalaţia a raportat o depăşire a parametrilor de presiune din zona filtrelor de aer şi s-a decuplat automat. Deşi a fost vorba de un semnal fals, reprezentantul firmei de mentenanţă face verificări înaintea repornirii turbinei", a explicat Necula.

Nu pune mâna!

În iulie, Termoficare a încheiat cu filiala din România a General Electric Internaţional un contract de mentenanţă cu o valoare record, de 32,3 milioane euro, pentru următorii 20 de ani. Între altele, firma şi-a asumat mai multe cicluri de reparaţii capitale ale instalaţiei şi o disponibilitate de funcţionare de 96%. Asta înseamnă că turbina va fi oprită, programat sau neprogramat, cel mult 14,6 zile pe an, iar firma are la dispoziţie 2 ore pentru a înlătura avariile online sau 36 de ore pentru a aduce la Oradea specialişti din Bucureşti, Rotterdam (Olanda) sau Moscova (Rusia) pentru intervenţii mai sofisticate, cum s-a întâmplat săptămâna trecută.

Ferenc Klein"Noi doar urmărim parametrii de funcţionare. Abaterile sunt notate cu roşu în partea de jos a monitorului. Când se ajunge la o avarie, turbina se decuplează automat, şi noi ştim că trebuie să pornim CAF-ul", explică dispecerul de serviciu, Ferenc Klein (foto), unul din cei 75 de angajaţi care deservesc CET-ul nou. Deocamdată, inginerul transmite firmei de mentenanţă parametrii centralei prin e-mail, dar de săptămâna viitoare sistemul va fi monitorizat online din Altanta (SUA).

Angajaţii Termoficare au interdicţie totală să umble la instalaţii. "Facem doar verificări de suprafaţă: dacă apar pete de ulei, dacă se simt vibraţii sau dacă se aud zgomote dubioase şi atât", spune dispecerul. De altfel, nici dacă ar vrea, tot nu ar putea interveni! Pentru protejarea secretului tehnologic, accesul la turbină este interzis, iar programul informatic care comandă agregatul e parolat.

Contra-cronometru

La sfârşitul săptămânii trecute reprezentantul GE venit de la Rotterdam identificase deja senzorul care a dat semnalul fals, resetase sistemul şi se pregătea să repornească turbina. Astfel, primele 4 zile din cele 15 în care utilajul poate sta oprit într-un an au fost deja epuizate. "Firma de mentenanţă are tot interesul să se încadreze în cele 15 zile, pentru că altfel plăteşte penalităţi usturătoare", spune directorul Necula.

În fiecare zi de oprire a turbinei, Termoficare pierde încasări de 400.000 lei din vânzarea de energie electrică şi bonusul de cogenerare acordat de stat pentru producerea electricităţii în regim de înaltă eficienţă. Societatea s-a înscris pe bursa PZU (n.r. - Piaţa pentru Ziua Următoare) cu o cantitate de 1.000 MW electric livraţi în 24 de ore. Preţul fluctuează de la o zi la alta, dar media e de 180 lei/MW. "Dacă livrăm mai puţin sau mai mult decât cantitatea convenită suntem penalizaţi", arată Necula. Cu fiecare oră în care turbina e oprită Termoficare pierde bani, iar lipsa lor e pagubă pentru buzunarul oraşului...


"Turbina este superprotejată. Vom cere firmei de mentenanţă să stabilească o zonă de toleranţă pentru a nu mai declanşa protecţiile la cea mai mică variaţie a parametrilor presetaţi"

Stănel Necula


AJUTOR DE LA STAT
Bani pentru gaz

În ciuda veniturilor consistente obţinute din vânzarea de energie electrică, Termoficare are nevoie urgentă de o infuzie de capital. Nu neapărat pentru că gazul e mai scump decât cărbunele, cât mai ales fiindcă trebuie plătit cu o lună în avans, în timp ce combustibilul solid putea fi achitat şi la trei luni după livrare. "Obligaţia de a achita gazul în avans, în condiţiile în care bonusul de cogenerare se plăteşte abia la sfârşitul lunii următoare livrării în sistemul naţional de electricitate, iar agentul termic furnizat populaţiei se încasează după trei luni, ne generează un deficit de cash", spune Stănel Necula.

Consiliul Local a aprobat pe 20 octombrie iniţierea unei Hotărâri de Guvern privind alocarea din fondul de rezervă bugetară a sumei de 30 milioane lei pentru achiziţia de gaz, alocarea putând fi făcută cu titlul de împrumut sau sub formă de ajutor acordat societăţii. În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au aprobat şi majorarea preţului gigacaloriei cu 2,55 lei (adică 0,8%), de la 294,76 lei la 297,31 lei, începând din 1 noiembrie. Scumpirea nu va afecta populaţia, cel puţin deocamdată, deoarece Consiliul Local va majora proporţional şi subvenţia acordată pe gigacalorie, care va creşte la 57,31 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
École supérieure ajutătoare.
Declaraţiile celor cu sindromul clown care gestionează investiţia (şi o şi plătesc din banii noştri deocamdată) reflectă cel mai bine „specialitatea” lor. Încă nici acum nu sunt siguri dacă obiectul proiectului este reabilitarea reţelelor sau înlocuirea lor. Asta ne duce direct la SF-ul în care sunt actori. Proiectul prescurtat (redus la descrierea stării actuale a reţelelor şi având două opţiuni, una – de a nu face nimic şi cea de a doua de a înlocui conductele cu unele cumpărate musai de la ISOPLUS), în aceste condiţii, nu avea cum să cuprindă şi un calcul hidraulic, ca să nu mai vorbim de unul termodinamic. Toată ingineria şi justificarea stă în alibiul că, la data proiectării, sistemul a fost corect dimensionat. De alţii. În condiţiile de la data respectivă, ţinându-se cont, printr-un coeficient, şi de dezvoltare. Ca urmare, noua ctitorie nu aduce nimic nou! Nici o îmbunătăţire. Va funcţiona exact la fel ca şi vechea reţea cu deosebirea că, o vreme vom avea conducte relativ noi. Dimensionarea la cerinţele actuale (fără a se mai ţine cont de dezvoltarea mult trâmbiţată) s-a considerat (singură) că nu mai este necesară. La fel ca şi analiza cost-beneficiu (care, după cum explica olograf realesul are unica menire de a stabili deficitul de finanţare). De aici şi reacţia, specifică impotenţilor (intelectual), de a „defini” zona unitară. În plus, s-au mai angajat în numele consumatorilor, că vom avea un consum specific de 6,6 Gcal/persoană. Dacă nu, vom suporta „ineficienţa” prin creşterea tarifelor! Optimizarea proiectului DUPĂ LICITAŢIE a condus la SUBDIMENSIONAREA reţelelor, justificată fiind de pierderile înregistrate până acum. Prin regula de trei simplă s-a considerat că debitele rezultate din pierderi pot fi scăzute din debitul ce urmează să tranziteze conductele noi, rezultând astfel şi justificarea optimizării – reducerea pierderilor! În privinţa abordării „strategiei”, la fel cum a făcut şi Compania de Apă, există preocupare doar pentru asigurarea profitului celor implicaţi în afacerea CET. Reamintesc faptul că orădenii plăteau apa rece în sistem pauşal la un volum de 12.24mc/persoană/lună, având interdicţia de a se contoriza la nivel de apartament (prin HCL, sîc!) până când au fost reabilitate reţele principale de apă. S-a dovedit prin contorizarea la nivel de apartament că în realitate consumul este aproximativ 2,5mc/persoană/lună. Altfel spus, timp de aproape zece ani, Compania de Apă NE-A FURAT cu 10mc/persoană /lună în tot acest interval! (un pic peste 100 de milioane de euro!!!!) Fără ca banii respectivi să fi fost folosiţi pentru îmbunătăţirea reţelelor sau a serviciilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Termoficare. După încheierea celei de-a doua etape de „reabilitare/înlocuire” vom afla că pentru reţelele secundare nu mai sunt bani şi, ca urmare, pierderile vor fi ale sistemului de distribuţie urmând a fi suportate tot de noi. Justificate de această dată prin ceea ce deja ni se transmite voalat – CET este producător de curent „în principal”. Montarea noilor contoare al căror unic merit este că sunt noi (buletinul de verificare metrologică fiind o altă discuţie) nu îndeplineşte în totalitate nici măcar cerinţa minimă a specificaţiilor din caietul de sarcini, aceea de a transmite datele la dispecerat (TOATE datele). În afară de informaţiile legate de volumul tranzitat, transmiterea temperaturilor şi a diferenţei lor, probabil, va face obiectul unui nou contract. Tot cu ELSACO, pentru că ei deţin „soft”-ul. Rămâne de văzut dacă sunt îndeplinite condiţiile din licenţa „oare-cum?” obţinută...
Postat 03 Noiembrie 2016, 13:51 de eutanasiu
cata prostie zace in unii
... @neica: In Nufarul inca nu au fost reabilitate conductele, deci sunt avarii la reteaua veche, asa ca ...
Postat 03 Noiembrie 2016, 11:16 de hateretards
mda...
Trei ingineri se uita la 5 monitoare. Daca e avarie, suna un prieten. Putem afla remuneratia celor trei specialisti?
Postat 03 Noiembrie 2016, 11:14 de seth
Specialist in excavatoare
Trebuie sa fii specialist in buldozere si excavatoare, cum este necula, ca sa te lauzi ca turbina porneste in 9 minute. Asta nu ajuta chiar la nimic avand in vedere ca celor 80 km de retele primare si peste 500 km retele secundare le trebuie tot doua zile pana intra in echilibru termodinamic. Asta cu pornirea in 9 minute este pentru prostirea prostilor si uimirea "priceputilor" gen necula... Si sa va mai spun una: reabilitarea sistemului de termoficare se face acum dupa un proiect de doi bani, care a costat aproape doua miliarde, si care este incomplet. De ce? Pentru ca nu are niciun calcul hidraulic si termodinamic; are numai calcul dimensional si de rezistenta, ceea ce nu este suficient! Deci sa nu ne miram daca dupa reabilitare sistemul nu va functiona asa cum trebuie. De altfel, se vede deja chiar acum: in Rogerius este caldura, dar in Nufarul nu este si nici nu va fi!
Postat 03 Noiembrie 2016, 09:37 de User anonimizat
@TDS
E fain şi (de) la ELSACO!
Postat 03 Noiembrie 2016, 08:15 de eutanasiu
@scortosul
Dude, tu ai citit ce ai scris? Daca da, ai o problema!
Postat 03 Noiembrie 2016, 00:00 de User anonimizat
???
Stanele, e fain in BLUME? Pe banii oradenilor?
Postat 02 Noiembrie 2016, 21:48 de TDS
NASOALA TURBINA...MISTO COLIVA
@excalibur: Vecina Jeni...poate E.B. ! Tot Timpuri noi ! Probabil "tinerii frumosi si liberi" habar nu au despre ce vorbim ! PS: eutanasiu, pinonel, excalibur, scortosul, grigore, bihoreanoradean, VA IUBESC ! Pentru ceea ce scrieti! Mai sunt si AgentulTermic, Iness, sper ca nu am uitat pe cineva...daca da, iertare!
Postat 02 Noiembrie 2016, 21:47 de TDS
Talmes-balmes
Probabil centrala asta provoaca si grave halucinatii unora: Nu demult un personaj important din administratia locala afirma ritos ca turbina poate asigura dublul necesarului orasului. Au fost comentarii ca s-a supradimensionat utilajul in mod inutil daca nu chiar fraudulos.Acuma aflam ca "Iarna, în schimb, turbina funcţionează non-stop, iar diferenţa de producţie până la volumul necesar oraşului, de 250 MW termic, e asigurată de echipamente auxiliare" O fi ca in timpuri noi in 86' >>> "Becule, stai aprins, becule! Noi te iubim! E frig afară, Besna mă-înconjoară, Iar mă-ntorc acasă De la servici... Sunt doar un simplu miner Cu braţ vânjos şi cu voinţă de fier. Nici nu realizez: Sunt în mină sau visez?"
Postat 02 Noiembrie 2016, 20:41 de excalibur
Stan Neculce şi deficitul de caş.
După ce în vremuri recente, ciobanul care mulgea vacile oraşului era şi cel care făcea brânză de burduf din cota lui de lapte, ceda „smântâna” producătorului de Trapişta, ne-a oferit iarna trecută un balmoş cu mămăligî bătuşitî. Instrucţiunile de exploatare, precum cele de la Tohan – prin care oricum asamblai bicicleta îţi dădea tot un AKM, ne garantează o brânză şvaiţer care prin definiţie este asemănătoare caşcavalului. Confraţii care deţin licenţa Trapişta sapă în continuare noi tunele, prea puţin cunoscute proprietarilor, în caşcavalul tot mai uşor, pe care ni-l vând la un preţ mai mare şi o greutate optimizată fiscal. Conaţionalii, ascund în găurile gata făcute toate funcţiile personajelor ce „servesc masa” încasând bacşişul la fel ca şi chelnerii, jucându-l la bursă. Tinichigii repară periodic instalaţia ce produce caşul. Abordarea în termeni englezeşti a caşului, care denotă abilitatea mânuirii limbii, este, pe cât de greşită, pe atât de incompletă. Sintagma corectă ar fi cash&carry. În consecinţă „se cuvine” o precizare legată de lipsa termenului carry care ne-ar lămuri unde se transportă cash-ul.
Postat 02 Noiembrie 2016, 16:49 de eutanasiu
Avem piata Unirii si avem turbina de la Ricani
Asa ca la afisarea intretinerii mai mare cu 30% fata de anul trecut va invit respectuos sa nu-l trimiteti la origini pe vorbitorul care mesteca bolovani cind vorbeste, ales cu un procent de 70% primar al Oradei. Sa ne traiasca Piata Unirii care e frumoasa cu pretul golirii buzunarelor noastre. Unii au uitat. Domnia si prostia se platesc.
Postat 02 Noiembrie 2016, 16:32 de Aghaurr
Că aşa este o dovedeşte concesia făcută firmei Distrigaz în privinţa extinderii reţelelor
Minciuna are picioare SCUMPE!
Postat 02 Noiembrie 2016, 15:13 de eutanasiu
Ops ! O mare revelatie despre noul CET !
Incet , incet stim ce este cu noul CET racheta ! Deci "racheta nu este pentru incalzirea orasului ci pentru producerea de en. electrica + ACM pe perioada de vara iar incalzirea de iarna TOT pe cazanele cu gaz vechi si CAF-uri, adica gaz + combustibil lichid !!! Asa ca MEGA investitia nu este pentru incalzire ci pentru energie electrica si un pic de papa calda !!!! MINCIUNILE au picioare scurte la PMO & COMP !!!! Adica sursele pentru incalzire sunt tot alea vechi !!!! PMO recte Coda de ciocan nu a reformat producatorul de energie termica ci si'a tras generator de energie electrica sa intre in randul baietilor destepti din energie !
Postat 02 Noiembrie 2016, 15:08 de scortosul
Penis captivus în direct
Încăperea aduce uimitor de mult cu o firmă de chat. Trei proxeneţi supraveghează cinci monitoare. Peştii, au birouri separate. Filmele vizionate sunt fără sonor după cum este şi reacţia orădenilor scoşi la produs. De îndată ce „banii plătiţi înainte” (de acum încolo) intră în conturi (transferul fiind cea mai mică problemă, colectarea fiind mai ane-voioasă) se întrerupe şi imaginea. Un fel de vitrină de sex shop din Amsterdam. Jucăria erotică pare a fi apa caldă care în combinaţie cu săpunul ar putea da orădenilor dreptul la un trai indecent prin exhibiţionismul practicat în dreptul ferestrei de la baie. La 25 de ani distanţă, stănel (păţitul/peţitul) este şi el îngrijorat, la fel ca Adrian Severin, de hidrogenul din aer. Atât apa (caldă) cât şi hidrogenul, ar dăuna pielii, slăbind organismul care ar deveni astfel vulnerabil la alte pericole externe cum ar fi circulaţia pe drumurile publice. Tocmai de aceea arderea gazului este acum activitatea „principală” a clubului de streaptease.
Postat 02 Noiembrie 2016, 14:32 de eutanasiu
Auleuuuuuu desteptarea oameni buni!
Mey moldovane brailean Oradia are nevoie de caldura fratiutz!!!!!!!Pretenasul tau birtinez de ce te-a adus aici?Aloooo?Asteptam americanii amu?Pe Trump?Ciuma galbena a lovit acest oras frumos ORADEA prin realegerea birtinezului atotstiutor!Desteapta-te oradene,desteapta-te rumane!!
Postat 02 Noiembrie 2016, 14:16 de grigore
Schimbati placa, asta a mai fost!
07.07.2016, articol in (e)bihoreanul : ,,Turbina ultramodernă a noului CET pe gaz le dă bătăi de cap operatorilor, adaptându-se cu greutate condiţiilor dure de viaţă de pe meleagurile mioritice. Concepută să funcţioneze într-un mediu relativ curat şi dotată cu tot felul de mecanisme menite să asigure operarea în condiţii de siguranţă maximă, turbina se opreşte de câte ori fulgeră mai tare peste zona industrială. Dacă asta ar mai putea fi de înţeles, în schimb e de-a dreptul surprinzător că utilajul este atât de sensibil încât se decuplează automat când în filtrele sale ajung câteva muşiţe şi ţânţari. Culmea delicateţii a fost atinsă în urmă cu două săptămâni, când motorul ce deserveşte centrala a frânat brusc, pe motiv de „alergie” la… puful de plop! Pentru început, conducerea Termoficare a decis să taie plopii din curtea CET, pentru a evita astfel de incidente pe viitor, dar nu ştie cum va rezolva cu insectele." Mai bine ar fi fost sa cada niste capete, plopii n-au nicio vina!
Postat 02 Noiembrie 2016, 13:42 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON