URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2019, 09:37

Parc înviorat: Parcul din jurul Palatului Baroc al Oradiei îşi schimbă complet înfăţişarea. Vezi ce ni se pregăteşte! (FOTO)

Parc înviorat: Parcul din jurul Palatului Baroc al Oradiei îşi schimbă complet înfăţişarea. Vezi ce ni se pregăteşte! (FOTO) VERDE "RECUPERAT". Scuarul din faţa Palatului Baroc a dispărut, urmând să fie înlocuit cu o piaţetă. Pentru ca parcul să nu-şi reducă suprafaţa verde, spaţiul a fost recuperat prin îngustarea aleilor din grădină (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechi de peste 200 de ani, parcul din jurul Palatului Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei a ajuns la vremea primenirii. În paralel cu lucrările ample pentru reabilitarea imobilului, grădina este şi ea reamenajată.

Lucrările sunt pe jumătate făcute, dar efectele deja se văd: intrarea în Palat nu mai este obturată de zecile de tuia, iar arborii au fost toaletaţi, unii chiar doborâţi. Un sacrificiu necesar pentru noua viaţă a parcului...

Pe banii UE

dirigintele de şantier Benyovszki TundeLucrările pentru reamenajarea parcului au început în primăvară, la un an după demararea şantierului pentru reabilitarea impozantului Palat. Episcopia Romano-Catolică a atras o finanţare europeană de aproape 800.000 euro pentru revigorarea bătrânului parc, amenajat la finalul secolului XVIII.

"Cele două proiecte se derulează în paralel, pentru că ne dorim ca la final tot complexul să aibă o altă faţă", spune dirigintele de şantier Benyovszki Tunde (foto). În timp ce la Palat se lucrează acum doar în interior, în curte e zarvă. Toamna e sezonul perfect pentru amenajări peisagistice...

Specialişti importaţi

Înainte de deschiderea şantierului, s-a făcut un inventar "verde" riguros. S-au numărat 633 arbori, 237 arbuşti, 320 trandafiri şi 92 conifere, şi s-au notat caracteristicile fiecăruia - specie, dimensiuni, vârstă. Aşa s-a stabilit că cel mai bătrân copac este un stejar aflat vizavi de Catedrală, care are în jur de 180 de ani, că un alt stejar, roşu, are 150 de ani, iar castanii circa 140 de ani. "Orădeni" venerabili...

Proiectul a fost încredinţat unor specialişti reputaţi angajaţi de Episcopie. Unguroaica Tünde Thalmeiner, inginer horticol, şi francezul Beaudet Tancred, specialist în peisagistică, au în CV-uri proiecte finalizate la multe palate europene, unele chiar în comun, iar acum sunt implicaţi în aceeaşi misiune la Oradea.

episcopul romano catolic, Böcskei LászlóPentru a verifica starea de sănătate a copacilor, Thalmeiner a adus un aparat care face o radiografie internă a arborilor. L-a folosit şi la stejarul secular, care de ani buni stă înclinat. "A văzut cât de gol este interiorul trunchiului, dar a zis că-l poate salva", spune episcopul Böcskei László (foto). Drept urmare, arborele este sprijinit acum de nişte propte uriaşe, anume confecţionate, pentru a-i repara rădăcinile.

Magnolii "corectate"

Pentru amenajarea grădinii s-au făcut şi sacrificii, 60 de copaci fiind puşi la pământ. "Tot ce s-a tăiat au fost copaci fără valoare. În plus, se vor face multe plantări", promite Benyovszki. Printre copacii care vor fi sădiţi se numără şi exemplare de sequoia.

Mulţi alţi copaci au fost toaletaţi de grădinarul francez, aceeaşi soartă având-o inclusiv faimoasele magnolii, despre care Tancred a concluzionat că prea multă vreme au fost neîngrijite şi că aveau nevoie de tăieri de crengi ca să înflorească mai încântător. "Ne-au spus că rezultatele se vor vedea peste doi-trei ani", zice episcopul.

Cea mai vizibilă schimbare este în faţa Palatului Baroc, unde scuarul cu tuia şi roze a dispărut, iar zona a devenit o piaţetă. "Este cel mai mare palat episcopal din Europa de Est şi o bijuterie a stilului baroc. S-a dorit vizibilitate spre clădire, dar şi crearea unui loc potrivit pentru procesiuni religioase", explică Benyovszki. Arbuştii şi trandafirii au fost strămutaţi pe latura dinspre Bulevardul Dacia a grădinii.

Ca în Biblie

Tot aici va fi amenajată o grădină biblică, cu specii de plante anume alese. În rondouri dichisite vor creşte spice de grâu, orz şi mei, struguri, lalele, brânduşe, crini albi, plante aromatice şi medicinale (rodie, mentă, negrilică, muştar), precum şi legume şi fructe arhaice - smochine, linte, ceapă şi usturoi. "Această grădină va fi o atracţie turistică în sine", e convinsă Benyovszki.

Mica pădure de pe latura nordică nu va fi modificată. În schimb, amfiteatrul în aer liber a fost reabilitat, iar pe viitor va găzdui evenimente publice. De altfel, întreg parcul va avea porţile deschise pentru toţi orădenii. Aşa cum le are de mai bine de două secole...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Iar au inceput separatisto-revizionisto-izolationistii sa ameninte
Iar grohaie revizionistii amenintari in stanga si in dreapta. Revizionistii o au mica. Sunt frustrati. Vor sa-i alunge pe romani din Transilvania/Ardeal, asa cum s-a intamplat de atatea ori in trecut. Bestiile revizioniste, izolationiste, separatiste fierb in suc propriu in ajunul zilei de 1 Decembrie. Revizionistii ar vrea sa o ia iar de la capat cu furturile si nelegiuirile in Transilvania.
Postat 30 Noiembrie 2019, 17:26 de 232
poia
Să mă predai în bază la ce? Ce infracțiune am comis? Unde-i provocarea? Unde-i amenințarea? Strict juridic vorbind? Într-adevăr n-are rost.
Postat 30 Noiembrie 2019, 13:30 de User anonimizat
Two
Sunt consultant si merg pe banii altora. Multumit. Si ma ocup si de furaciosi, multumit? Nu te-am jignit si nu te-am acuzat de furt sau ca scrii la comanda nici ca esti asistat social. Da tu ameninti si provoci, zic sa stai in banca ta. Pentru tine sunt anonim, tu pentru mine nu, prin prisma meseriei mele. Vrei sa ne luam la intrecere cu anonimizarea? Cred ca esti destul de inteligent sa intelegi cu functioneaza internetul, mie mi se platesc tool-uri sa caut anonimii internetului si sa ii predau la autoritati. Asa cum rusii se credeau destepti, nigerienii la fel, se inseala. Sper ca tu nu esti naiv ca two e un anonim. Deloc. Chit ca adresa de mail nu te identifica, sunt altele :) zi buna, pierd vremea cu tine
Postat 30 Noiembrie 2019, 13:21 de poiu
poia
Ai mei la furat? Doar pentru că ești sub anonimat? Mă cunoști? M-ai întâlnit vreodată? Știi pe unde am fost? Dacă ești prin Oradea anunță-mă să ne întâlnim vedem atunci cine o fost la furat, îi asistat social, stă pe google maps sau îi plătit să scrie. La jignit nu vă întrece nimeni. Valabil și pentru sanda sau neutryna.
Postat 30 Noiembrie 2019, 08:59 de User anonimizat
Two
Esti tu sigur ca vrei sa ne comparam rutele prin lume? Vezi ca lume nu e austria, spania sau franta, pe unde mai merg ai tai la furat. Lume e acolo unde sansele sa dai peste de-ai tai sunt minime. Zic de-ai tai ca eu nu mai sunt roman de ani de zile. Doar ca stau aici si platesc impozite aici, ca Oradea pentru mine e mai primitoare si calda ca tara ce m-a adoptat.
Postat 30 Noiembrie 2019, 08:31 de poiu
sanda
Ai vrea tu, te arați sau te tirezi ca atunci la Crișu?
Postat 30 Noiembrie 2019, 00:12 de User anonimizat
two
Te nimeresc Eu, locul tau e la Bârlad FRAIERe, Teleorman, Galați, Craiova, Caracal etc.
Postat 30 Noiembrie 2019, 00:02 de Sandu1206
Poiu
Daca ai știi câți merg in concediu u G.M. ai rame uimit ::::;;))))) dar din cate am observat, sigur știi :::::::)))))
Postat 30 Noiembrie 2019, 00:00 de Sandu1206
neutryno
Nu-s simbriaș la nimeni stai liniștit, schimbă placa că nu ține, după tastatură toți sânteți tari în clanță.
Postat 29 Noiembrie 2019, 23:09 de User anonimizat
Bre "bogatane"
Am scris "bogatane" la misto, esti un biet simbrias stii-tu-la-cine. Puteai "sa-mi bagi" ce vrei tu, cum spuneam, netul e mare si suporta orice. Debrecen e o tinta de atins pt orice oras de acelasi calibru din Romania. Dar Oradea are toate atuurile sa-l intreaca. Eu unul sper cat mai repede. Dar pentru alte orase romanesti aceasta este o misiune imposibila.
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:41 de Neutryno
poiu+neutryno
Nu m-ați nimerit, deloc. Că aveți modu vostru palid de-a lua în derâdere m-am lămurit și cu tine și cu el. Purtam o discuție la care nu faceți față și ați luat-o la caterincă. Putem vorbi ore în șir fără să fiu plătit sau să stau pe google maps. Aci sau acolo, unde vreți.
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:34 de User anonimizat
Neutryno
Nu te poti oune cu capacitatea unora de a petrece ore in sir pe google maps si apoi chiar traiesc cu impresii. Ce sa facem noi astia, sarantocii, care nu stim Viena sau alte orase, cu care se mai cunosc altii... Unii merg ani la rand in Viena cu Gig ca e 80 e dus intors, stau la airbnb ca hotelu e scump. Si te-a facut.
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:17 de poiu
neutryno
Am net și caut? Cunosc Viena mai bine ca tine Oradea. Puteam să-ți bag Nancy capitala Lorenei unde în Piața Stanislau deși e toată pietruită au grădini temporare vara. Deși cred că Debreținu îi comparația cea mai bună pentru tine.
Postat 29 Noiembrie 2019, 12:23 de User anonimizat
Haha
Vad ca am tintit bine cu plata, probabil esti cam ieftin(a) pe cat te zbati pe forumuri. Fii chill, nimeni nu da doi bani pe ce scrii aici. E bine ca ai net totusi si ai inceput sa cauti. Viena e un oras din categoria Bucurestiului, cu acela ar trebui comparata. Alte spatii, mult mai largi. Cine se plimba cu masina sa admire centrul Vienei a pierdut 90%. Tocmai de aceea au faut un inel cu multe parcari in jur, ca sa lasi masina si sa o iei pe jos. Si daca o iei pe jos vei vedea ca toate cladirile importante sunt puse in valoare de spatiul liber din jurul lor.
Postat 29 Noiembrie 2019, 12:06 de Neutryno
neutryno
Nu te puteai abține s-o bagi pe asta ieftină cu plata? Așa slabă imaginație ai? Du-te în Viena (că tot ne place comparația asta ineptă) pe Ringstrasse să vezi cum trec mașinile și tramvaiele printre arbori seculari. Arbori ce obstrucționează tot de la Kunsthistorische Museum la Rathaus. Cine a lăsat tuia neîngrijiți? Deliberat ca să fie tăiați? În grija cui se aflau? Retoric nu te obosi!
Postat 29 Noiembrie 2019, 10:53 de User anonimizat
Doi
Esti foarte rapid, inseamna ca stapanii inca te platesc. Ce bine stii "ce ar fi facut daca".Si mai uita-te pe net la poze cu cladiri reprezentative din orase vestice sa vezi cate au tuia (neingrijiti ca si cei din fata teatrului) in fata intrarilor principale.
Postat 29 Noiembrie 2019, 10:40 de Neutryno
neutryno
Au tăiat arbori fără valoare care cu siguranță nu se compară cu stejarii tăiați fără autorizație din Unirii. După cum vezi nu au tăiat magnoliile care acoperă fațada principiu pe care s-a tăiat tuia din fața teatrului. Dacă-și băga coada Bolojan, tu l-ai citat, cu siguranță era stârpit orice arbore care obstrucționează câmpul vizual.
Postat 29 Noiembrie 2019, 10:20 de User anonimizat
Frumos arata deja
Unde-s asa-zisii ecologisti anonimi de internet care se vaitau dupa taierea tufelor din piata Unirii? si a celor din fata teatrului, cladire la fel de frumoasa si importanta ca si aceasta? De ce nu comentati negativ ceva si aici, ca doar au taiat 60 de arbori, cat primaria pe 4-5 santiere? Acest subiect nu va intereseaza pt ca Bolojan lipseste din ecuatie.
Postat 29 Noiembrie 2019, 10:11 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON