URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
24 Aprilie 2019, 13:49

"Pretext pentru favorizarea infractorilor": Codurile penale au fost modificate, cu voturile PSD, ALDE şi UDMR. Vezi cum au votat deputaţii de Bihor!

'Pretext pentru favorizarea infractorilor': Codurile penale au fost modificate, cu voturile PSD, ALDE şi UDMR. Vezi cum au votat deputaţii de Bihor! (sursa foto: aktual24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codul penal şi Codul de procedură penală vor fi modificate după ce parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR din Camera Deputaţilor, for decizional, au votat, marţi, în acest sens. Opoziţia a anunţat că va ataca modificările la Curtea Constituţională.

Cu voturile UDMR

S-au înregistrat 180 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi două abţineri pentru modificarea Codului Penal. Proiectul pentru modificarea Codului de procedură penală a trecut cu 181 de voturi "pentru", 83 "împotrivă" şi o abţinere.  

Cele două acte normative au trecut cu sprijinul deputaţilor UDMR şi cu câteva voturi la alte partide (minorităţi şi un parlamentar PMP), deoarece coaliţia PSD-ALDE nu mai are de anul trecut majoritate în Camera Deputaţilor, relatează g4media.ro.

Dintre deputaţii bihoreni, au votat în favoarea modificării codurilor Ioan Sorin Roman, Dumitru Gherman şi Gheorghe Bogdan (PSD), respectiv Szabo Odon (UDMR). 

Împotrivă s-au exprimat Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa (PNL), respectiv Silviu Dehelean (USR)

Nu au votat Rozalia Biro (UDMR) și Gavrilă Ghilea (PNL).

"Ce să zic eu acum?"

BIHOREANUL a încercat să afle de la cei patru deputaţi bihoreni care au votat pentru modificarea Codurilor care sunt motivele lor, însă fără succes. Szabo Odon, Ioan Sorin Roman şi Dumitru Gherman nu au răspuns apelurilor telefonice, iar Gheorghe Bogdan a cerut răgaz, fiind surprins de întrebare.

"Ăăă... Ce să zic eu acum, mă luaţi prin suprindere. Dacă mă lăsaţi puţin, că sunt în trafic şi nu pot vorbi", a declarat deputatul PSD, promiţând că va reveni cu un telefon. 

Ulterior, Szabo Odon a revenit cu un apel telefonic, însă tot degeaba. "Cu BIHOREANUL discut numai în scris, aşa că vă rog să-mi scrieţi întrebările pe care le aveţi şi vă voi răspunde", a declarat deputatul UDMR.

Pro şi contra

În cadrul dezbaterilor dar şi după vot, deputaţii PNL, USR şi PMP au criticat modificările aduse Codurilor penale, anunţând că le vor contesta din nou la Curtea Constituţională.

"Nicio modificare nu are legătură cu problemele reale ale României, nu are legătură cu deciziile CCR, este doar un pretext pentru favorizarea infractorilor. Transmiteţi un mesaj usturător Comisiei de la Veneţia că nu vă pasă şi sunteţi singuri în ţară şi faceţi ce doriţi. (...) Sper că UDMR, minorităţi să nu voteze, sper că cei din ALDE nu vor vota", a spus Raluca Turcan înaintea votului.

În schimb, PSD a susţinut că textele sunt constituţionale. Eugen Nicolicea a spus că persoane care habar nu au despre ce vorbesc şi care urlă de doi ani în Parlament vor să blocheze actele normative.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut în faţa presei că prin votul din Camera Deputaţilor nu s-a adus nicio modificare faţă de decizia Curţii Constituţionale. "Nu, nu a fost făcută nicio modificare. Codurile penale - s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut ca articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR. Parţial că or să atace la CCR din nou codurile pe nişte articole declarate deja constituţionale', a declarat Dragnea.

Principalele modificări aduse Codului penal:

- Termenele de prescripţie a răspunderii penale (art. 154) se reduc astfel: de la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani); de la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).

- Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracţiunea de favorizare a infractorului (prevedere din OUG 13) – art. 269.

- Infracţiunile de dare de mită (art. 290) şi de cumpărare de influenţă (art. 292) au fost dezincriminate parţial. Concret, făptuitorii nu se pedepsesc dacă denunţă fapta în termen de maximum un an de la producerea ei, cu condiţia ca procurorii să nu se fi sesizat înainte. Până acum nu exista limită de timp până la care pot fi denunţate respectivele infracţiuni.

- A fost dezincriminată total infracţiunea de neglijenţă în serviciu (art. 298 se abrogă).

- Au fost înjumătăţite pedepsele pentru infracţiunile de delapidare (art. 295) şi abuz în serviciu (art. 297), dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinţei.

- A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupţie: "În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime".

Principalele modificări aduse Codului de procedură penală:

- Interdicţia comunicărilor publice şi a declaraţiilor, precum şi furnizarea de informaţii, direct sau indirect, despre o persoană urmărită penal sau trimisă în judecată (art. 4). Articolul a fost introdus la propunerea PSD şi UDMR şi a fost considerat constituţional de către CCR.

- Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relaţii de convieţuire cu inculpatul (art. 117). Acest lucru face posibil practic să refuze să depună mărturie orice persoană care a avut o relaţie similară celor de familie cu suspectul, indiferent care este obiectul audierii şi permite ca orice martor să poată să se eschiveze de la audiere invocând o relaţie anterioară cu suspectul indiferent dacă este adevărat sau nu.

- Înregistrarea de către martor a unei conversaţii purtate de un inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este nici parte şi nici subiect procesual principal (art. 139).

- Martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii şi poate astfel întrerupe interogatoriul, deşi legea spune că jură pe Biblie să spună adevărul şi numai adevărul (1rt. 116). Acest lucru face inutilă audierea având în vedere că ea poate fi întreruptă oricând, deşi esenţa audierii este să fie spontană. Un martor ostil sau mincinos poate acum să pună pauză ori de câte ori întrebările sunt incomode.

- Mandatele de securitate naţională (MSN) nu se mai pot utiliza în dosarele obişnuite. Dacă în timp ce monitorizează o persoană pentru infracţiuni de terorism, SRI află că acea persoană sau altele comit şi o infracţiune de corupţie, evaziune fiscală sau un viol, de exemplu, serviciul nu mai poate trimite probele la Parchet pentru ca faptele să fie instrumentate în cadrul unor dosare penale de corupţie, evaziune fiscală sau viol. Doar probele pentru terorism rămân valabile în dosarul de terorism, explică jurnaliştii de la g4media.ro

- Sintagma "suspiciuni rezonabile" a fost înlocuită cu sintagma "probe sau indicii temeinice".

- A fost menţinută interdicţia pentru procurori de a ridica la percheziţii probe care dovedesc alte infracţiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziţia (art. 162).

- Au fost limitate denunţurile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă.

UPDATE: Iohannis condamnă modificarea Codurilor penale

Președintele Klaus Iohannis consideră că modificarea codului penal și a codului de procedură penală, adoptată miercuri de Parlament, reprezintă un mod de legiferare cu caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție. 

Iohannis mai spus că Parlamentul nu și-a învățat lecția, iar majoritatea PSD a ignorat din nou deciziile Curții Constituționale, opoziția și asociațiile de magistrați. El a făcut aceste observații în cadrul întrevederii cu delegația Comisiei de la Veneția, care se află la București.

”Președintele Klaus Iohannis a menționat că adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice și fără a ține cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăși funcționarea acestui domeniu vital pentru democrația românească”, arată un comunicat.

Iohannis a informat Comisia de la Veneția că, din acest motiv, a decis convocarea unui referendum național, pe 26 mai, în aceeași zi a alegerilor europarlamentare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@excalibru: câteva completări
"Căci toate șirurile dinainte în care în frunte erau [moldoveni] și secui au fost zdrobite de turci, și amenința un mare pericol pînă cînd [Ștefan]...cu puterea minunată a lui Dumnezeu...." 1) Ștefan era, după bunic, un moroșan. 2) "Puterea minunata a lui Dumnezeu" nu căutați s-o găsiți prin sticle! Aia din sticle e tărie minunată venită, nu de sus, ci de jos, de la Talpa Iadului.
Postat 24 Aprilie 2019, 23:45 de FaBULA
Vaslui...Podu Inalt
„Căci toate șirurile dinainte în care în frunte erau și secui au fost zdrobite de turci, și amenința un mare pericol pînă cînd [Ștefan] personal se aruncă în mijlocul turcilor exaltați de bucuria victoriei, și cu puterea minunată a lui Dumnezeu a nimicit toate grupările turcești avînd abia 40.000 de luptători, între care cea mai mare parte erau țărani.” Același cronicar polon a scris că: „foarte puțini turci și-au găsit mântuirea prin fugă, căci chiar și aceia care au fugit și au ajuns la Dunăre au fost uciși acolo de moldoveni, care aveau cai mai iuți, sau au fost înecați de valuri. Aproape toți prizonierii turci, afară de cei mai de frunte, au fost trași în țeapă. Cadavrele celor uciși le-a ars, iar câteva grămezi cu oasele lor se văd până astăzi și sînt mărturie veșnică a unei victorii atât de însemnate. Toată oastea lui - Ștefan cel Mare - s-a îmbogățit foarte tare din prada luată de la turci, aur, argint, purpură, cai și alte obiecte prețioase.” Cu asta se ocupau niste betivi si asistati sociali psd in timp ce lumea buna mergea la notre-dame...de paris
Postat 24 Aprilie 2019, 22:54 de excalibur
Vizitați Vaslui.
Violurile sunt pe gratis, primiți despăgubiri din partea victimei și din partea statului.
Postat 24 Aprilie 2019, 22:33 de Sandu1206
Tagma cum laudae
Ce ambitie are tara asta sa-si faca legi via acesti specialisti adunati in casa poporului.Creatia lor ajunge apoi pe mina altei tagme de specialisti,autentici de data asta,judecatori,procurori & co.Acestia din urma,ca sa nu fie coruptibili,au fost gratulati cu 20-30-40.000 lei lunar si inamovibilitate.Pe principiul acestor ambitii,ne-am putea imagina si faptul ca romanii pot sa construiasca autostrazi.Sau sa cloneze ferrari.Sau sa voteze unanim pnl.
Postat 24 Aprilie 2019, 21:07 de excalibur
E ok..
Dacă schimbările au fost avizate de CCR este ok...Dacă trec cele neavizat atunci e o problemă. CCR-ul are totusi oameni capabili si nu ar trebui să dramatizam niste lucruri normale avizate. Sun altele mai grave in care PSD greșește, dar pe aceste articole nimic de condamnat.
Postat 24 Aprilie 2019, 18:02 de Adrian_Preda
Vai si amar
Sa fi pușcăriaș e un lucru nobil. Poate ar trebui plătiți cu maximul pe economie, și facilități pt prima casă.
Postat 24 Aprilie 2019, 17:20 de Sandu1206
@Scortosul
Încă ceva, nu am votat din 90 de la primele alegeri libere și până în ziua de azi niciodată cu PSD, am votat numai cu PNL lucru care nu se va mai întâmpla cel puțin în următorii 4-5 ani!
Postat 24 Aprilie 2019, 14:53 de Adrian1965
@Scortosul
Pentru informarea ta te anunț că nu am avut în viața mea probleme cu legea și nici cei din familia mea nu au avut și nici nu au asemenea probleme!
Postat 24 Aprilie 2019, 14:49 de Adrian1965
@Adrian1965
Adrian din 1965 nu ne faci tu cunoscut si noua cazierul tau si a famigliei tale? Sa stim si noi cu ce "perfect" intram in vorbe! Este curat? Nu gasim oarece surprise surprise? Nu gasim nimic demn de psd in ele? intreb pentru un prieten.
Postat 24 Aprilie 2019, 14:46 de scortosul
Perfect
În sfârșit! Trebuiau modificate de mult! Felicitări tuturor parlamentarilor bihoreni care au votat pentru modificarea acestor legi!Politicienilor din opoziție le recomand o plăcuță suedeză!
Postat 24 Aprilie 2019, 14:36 de Adrian1965
degeaba va vedem
Sa-ti fie rusine udmr cu toate politicienii, ati spus ca nu veti vota la aceasta modificare. Sper sa va meritat acest vot de mila, nu stiu ce ati primit in schimb, ca nu suntem not tampitii sa nu stim ca ati primit ceva pt votul vostru. Sper va vada gestul pentru todeauna maghiarii care va sustin/pardom, sustinut (sper sa fie asa), ca eu deja nu va sustin, si nici cunostintele mele, nici familia, in imprejurul meu deja gata s-a terminat totul cu udmr decand a devenit sluga lui psd. Foarte prost v-ati gasit partea de aceasta data, sa va fie rusine!!!!! Ati dezamagit iarasi maghiarii pe care ar trebui sa le sustineti! PS: abia asteptam urmatoarea petrecere udmr.
Postat 24 Aprilie 2019, 14:21 de Timea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2652 RON
  • 1 EUR = 4.726 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON