URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2019, 14:01

De Ziua Naţională, Oradea este dată ca exemplu pozitiv la "România, te iubesc" (VIDEO)

De Ziua Naţională, Oradea este dată ca exemplu pozitiv la 'România, te iubesc' (VIDEO) Jurnalistul Alex Dima, alături de primarul Ilie Bolojan. Sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Naţională, Oradea este dată drept exemplu pozitiv în emisiunea "România, te iubesc", de la ProTV. Materialul este un adevărat elogiu adus oraşului de pe Criş şi primarului Ilie Bolojan, amintind de investiţii şi lucrările masive realizate în ultimii ani, dar şi de diverse studii făcute de-a lungul timpului, jurnaliştii spunând despre Oradea că e "cel mai sigur oraş", că are "cele mai multe fonduri europene atrase şi lista este lungă"...

În esenţă, reportajul arată că, în ultimii ani, Oradea "s-a transformat spectaculos" "şi a fost desemnată cel mai sigur şi eficient oraş din România, cu cea mai eficientă administraţie, cei mai veseli oameni de la noi şi singura localitate din ţara noastră care face parte din reţeaua oraşelor Art Nouveau". 

"S-a constatat, studiind oraşele, că în oraşele care au spaţii unde oamenii se pot plimba, care au clădiri care arată bine, unde se pot organiza evenimente, oamenii se simt mai bine", declară, între altele, primarul Ilie Bolojan. "Mi-am dat seama că economiştii şi psihologii care au fondat această doctrină a economiei comportamentale nu au luat premiu Nobel degeaba. Dacă vrei reacţie socială, nu dai, ci îl pui pe om în situaţia să piardă ceva, pentru a avea o reacţie în sensul bun", explică el măsuri precum supraimpozitarea celor care nu îşi reabilitează imobilele.

Materialul pomeneşte investiţiile şi măsurile luate de Bolojan de când a venit la conducerea Primăriei Oradea, de la reducerile de personal din aparatul municipalității, inclusiv din Poliţia Locală, până la amenajarea de noi locuri de parcări şi reabilitările de clădiri, spunând că „Oradea este campioana” la atragerea de fonduri europene.

„În ciclul financiar 2007-2014 a atras 250 de milioane de euro, iar din 2014 până acum a atras sau e pe cale să atragă alte 350 de milioane de euro. Anul trecut, oraşul a dat lovitura când, în loc să ia 35 de milioane de euro din fonduri europene, atât cât i s-ar fi cuvenit, a luat 140 de milioane, pentru că alte oraşe n-au avut proiecte pregătite. Orădenii le aveau”, arată jurnaliștii.

De asemenea, reportajul aminteşte şi câteva aspecte negative, nominalizând inclusiv surparea dealului Ciuperca. "Nu totul e roz în oraş. Un deal s-a surpat după ce a fost prost construit. S-au pierdut 1 milion şi jumătate de euro, prin oraş mai sunt şi lucrări prost făcute. În ultimul timp nu mai sunt meşteri pentru refacerea caselor, multe şantiere rămân deschise pentru că nu sunt muncitori. Dar, una peste alta, locul prinde culoare, îşi schimbă faţa şi dispare griul etern din oraşele noastre", arată ProTV.

Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru sau a palatului episcopal greco-catolic, mistuit anul trecut de un incendiu sunt alte subiecte cuprinse în materialul jurnalistic.

"De ce lucrurile nu merg bine în România? Pentru că în general prima pornire a oamenilor politici este să fie populari. Este un comportament raţional politic, ei cred că dacă dau numai veşti bune, care vor face bine, vor face voturi, ceea ce bineînţeles că nu se întâmplă, s-a dovedit asta. Soluţia e să faci lucrurile care schimbă, chiar dacă la început sunt nepopulare. Eu am reuşit să fac asta în aceşti ani şi am invalidat teoria că dacă iei măsuri nepopulare vei pierde alegerile", a mai spus Ilie Bolojan.

Vezi aici întregul reportaj!

De precizat că, în ultimii ani, orașul de pe Criș a fost dat în repetate rânduri exemplu pozitiv la „România, te iubesc”. În luna mai, de exemplu, jurnaliştii ProTV au criticat ineficienţa guvernării care nu dezvoltă infrastructura chiar dacă România avea la dispoziţie 43 de miliarde de euro din fonduri europene.

În antiteză, Oradea a fost prezentată ca un exemplu în atragerea acestor sume. Jurnalistul Alex Dima s-a deplasat și atunci la Oradea, unde a stat de vorbă cu primarul Ilie Bolojan, directorul Direcţiei pentru atragerea fondurilor europene, Marius Moş, şi cu Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune. Detalii, aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Update $-$-$-$-$-$-$ dacă tot vorbim de bani/afaceri
Am vorbit cu un prieten bun azi și, printre multele vorbite, am ajuns iar *prin primărie*, discutând despre primarul nostru și *afacerile lui* . . . Am avut un caz - în trecut - cu TERMOFICARE ORADEA, și i-am adus înaintea Creatorului, în rugăciunile mele . . . Chiar dacă instanța de azi *parte-și face* împărțind "dreptate" (sau nu) încolo și'ncoace, *Dumnezeu e bun* , iar *minciuna are picioare scurte!* . . . așadar . . . Adevărul totdeauna v-a ieși la suprafață! ! ! Vă atașez aici o informație pe care *FIECARE* cetățean din Oradea ar trebui URGENT să o cunoască, ca să vedeți câtă MAFIE se ascunde *după* aceste clădiri frumoase (care izbesc ochii), într-un oraș luat drept exemplu pentru cei (neștiutori) din jur: https://bihor.usr.ro/2019/12/03/transparenta-la-termoficare-sa/ Citiți cu atenție să vedeți ce sume imense se mânuiesc prin dosul *ușilor închise* de care eu și cu tine nu trebuie să aflăm ! ! ! . . . Române . . . caută să întelegi că peste tot, în orice mișcare primarul tău vede un venit $ ! $ ! $ ! O sursă de bani $$$ de care tu nu trebuie să știi ! ! ! De aceea nu se dorește T R A N S P A R E N Ț Ă ! ! ! Spunea cineva că orice se naște din pisică, șoareci mânâncă, sau că lupul își schimbă părul dar năravul, BA' ! ! ! De asemenea, Orădene, pune-te și informează-te ca să pricepi că și tu, personal, (și fără acordul tău, fără cunoștință ta) ai o datorie de ~ 1500 €uro, datorie pe care pur și simplu o ai deoarece ai buletin de Orădean! Da Orădene, și-s datorii mai mari decât un Timișorean, sau Clujean. . . sau, sau, sau. . . De aceea, îți propun să participi URGENT la curățenie, semnând următoarea petiție, dacă tot am început lupta împotriva corupției : https://facem.declic.ro/campaigns/numiri-procurori-sefi?utm_campaign=2019-11-28.448&utm_medium=email&utm_source=blast Pune-te și luptă pentru Adevăr, oriunde ai fi !
Postat 04 Decembrie 2019, 17:22 de TED
"Dacă vrei reacţie socială, nu dai, ci îl pui pe om în situaţia să piardă ceva, pentru a avea o reacţie în sensul bun",declara primarul Ilie Bolojan,.... Asta e tare,frate !!!.... Nici nu banuiai ce monstru zace si se "dezvolta"in Oradea noastra....
Deci,pentru ai avea pe cetateni de partea ta,pentru ai putea domina fara nicio impoitrivire, Dorel Ilie Bolojan,primarul nostru birtinez,considera ca este "musai si obligatoriu" necesar,inainte de toate,aplicarea unei corectii disciplinare comunitatii oradene,conform doctrinei economice comportamentale fondata de renumiti economisti si psihologi." Dacă vrei reacţie socială, nu dai, ci îl pui pe om în situaţia să piardă ceva, pentru a avea o reacţie în sensul bun".Astfel,oradenii vor fi pusi in situatia de a-si pierde anumite privilegii,de a renunta la anumite bunuri private,de a-si pierde anumite drepturi,de a renunta la anumite lucruri dragi si la anumuite obiceiuri.....Ei,abia acum incep sa pricep strategia acestui trist personaj birtinez,aplicata oradenilor: exproprieri, fara numar...fara numar,taxe si impozite cat incape, demolari, betonari fara numar,intubari de parauri, santiere, fara numar, fara noima,defrisarea vegetatiei stradale, lucrarile executate din bani publici sau europeni ,toate fuserite, toate de mantuiala.... ..si toate aceste ":rele", pentru ca in cele din urma,sa avem "o reactie in sensul bun"din partea cetateanului oradean.Sa fie rau,ca sa fie bine la urma!!?? Wow."Mi-am dat seama că economiştii şi psihologii care au fondat această doctrină a economiei comportamentale nu au luat premiu Nobel degeaba,declara primarul Ilie Bolojan.Somn usor oradeni.Somnul vostru naste .....monstri!!!
Postat 04 Decembrie 2019, 13:11 de platona
Farmecul, romantismul și nostalgia.
Crima au început-o comuniștii bastardizând orașul prin populare forțată pe fondul dezvoltării zonei industriale. Au distrus cartierul din jurul cetății, palatele de pe Independenței și umplut cartierele cu blocuri ce le-au urâțit ulterior propietarii zidind balcoane și schimbând geamuri aleatoriu. Nici unul din podurile metalice nu au fost salvate, se vroia cu orice preț ștergerea trecutului. Ce se face de circa 10 ani se putea face pe vechea structură dar s-a preferat kitsch-ul modernismului în defavoarea romantismului. Ciuperca nu s-ar fi surpat niciodată dacă se pava și mobila aleea existentă. Unirii se putea pava pe structura existentă pastrându-se bordurile înalte ce făceau parte din designul ansamblului Duiliu Marcu. Lumea evoluează sau involuează, vrea spații largi fără obstacole, asta-i societatea în care trăim, au fost în piață la Carla’s Dream mai mulți oameni ca la revoluție.
Postat 03 Decembrie 2019, 13:03 de User anonimizat
Exalibur - Nimpheea putea fi făcută mai sus, la *Silvaș*
Mă întreb, dacă ne rămânea ștrandul ORAȘULUI, nouă, ORĂȘENILOR... mai era Nimpheea un bussiness profitabil (de succes)? Oare ai uitat că nu demult fusese renovat..? Arăta chiar foarte ok, pentru următorii 10 ani, iar apa mezotermală era de preferat celei din Ioșia sau din Felix ! Știi la ce era bună apa aceea..? Puțini cardiaci au curajul să se avânte în termalele din Felix și Ioșia... Dumnezeu a binecuvantat orașul nostru cu atâtea minuni naturale și uite cum vine un venetic să ne priveze de ele... Despre parcări, informează-te să vezi ce tehnici s-au folosit pentru abonamentele anuale.. De exemplu, la turnul de apă de pe strada Lacul Roșu, colt cu str. C.Coposu, au fost niste cazuri nasoale, în care locuitorii blocului căruia le aparținea ditamai parcarea betonată (care era ft. bună fără asfaltul marcat de mafioti, ulterior!), nu și-au dorit implicarea primăriei acolo... luni de zile nu a închiriat nimeni nici un număr de parcare... După mai mult timp (multe anunțuri și amenințări lipite pe usile scării) și-au făcut abonamente 3-4 persoane... atât! Văzând că nu vrea nimeni să-i joace jocul, s-au apucat de spart parcările longitudinale de-a lungul străzii Lacul Roșu, și au abandonat o vreme lucrările... da... au pornit lucrarea și au lăsat totul spart... au închis accesului auto (tare mă tem că aceeași tehnică e folosită și acum cu șantierul abandonat din oraș!!!), iar atunci, oamenii din alte blocuri au venit să parcheze pe unde reușeau, săracii, și astfel parcarea de sub turnul de apă, a ajuns insuficientă... astfel obligându-i pe cei de loc (sunt dovezi că le-au dat ultimatum, amenințându-i că le vor închiria locurile, celor de peste drum, din celelalte blocuri!!!) Exalibur, îți spun că, dacă aș fi avut o garsonieră acolo, l-as fi târât până la CEDO pe acest pirat industrial ! Asta e mafie crasă! Manipularea maselor în cel mai mârșav mod! Uite încă un exemplu: Piața de vechituri! Calculează ce venituri face cu ea! Au mutat-o dincolo de centura orașului și a băgat preturi de toată groaza!!! Știi că cei ce sunt responsabili cu piețele sunt și cu ștrandurile?!? Ia informează-te să vezi ce se ascunde în spate! Vezi ce bani se face cu piața mare (piața cetate!) Uite cum au dărâmat toate clădirile "NERENTABILE" și cum mărește spatiile de închiriat! Am un cunoscut care vindea acolo și acum trebuie să închidă în ianuarie 2020; a falimentat! Informează-te care sunt taxele lunare și acolo ! După cum scriam, primarul nostru face bani din orice! El și firmele din mâneca lui! Nu știu eu cum e în construcții? Nu știu cine s-ar îmbogățit după autostrada Budapesta-Balaton? Istoria se repetă! Trebuie să nu ne lăsăm luați de fraieri, că altfel ajungem cimentați la propriu și aruncați în Criș!
Postat 02 Decembrie 2019, 23:50 de TED
Preda... Apreciază viața deoarece *time is life* nicidecum "money"
Craiovean ești tu... Eu m-am născut aici în Oradea, am fost demolat, de comuniști ca voi, m-am dat în judecată cu primăria, cu poliția, cu jandarmeria, cu finanțele, cu statul român și de fiecare data am câștigat, chiar dacă am fost amânat uneori și peste 10-12 ani... până să învingă Adevărul ! Afla Tovarășe (comunist) că investițiile mele erau în sport, în marketing (international) și transport (international) deci, veniturile mele nu au a face cu Oradea. Clubul sportiv - primul club privat din țară - a funcționat foarte bine și a adus rezultate magnifice, chiar dacă peste 90% din banii de la DJTS ajungeau în fotbal (vezi dezinformatule, ce mănânci că miroase urât când vorbești!) nicidecum în alte sporturi de unde se vedeau cu-adevarat, rezultate. Poți întreba oriunde, în orice sport căci toți știu asta... toți campionii au ajuns în vârf pe banii lor, nu pe ai statului! Pe vremea când înființam primul club privat românesc, primarul tău era în datorii (învățând cum se fac banii, experimentand din eșecuri!), iar eu lucram mâna în mână cu judecători de renume, modificând ideile despre organizarea și desfășurarea activităților sportive în domeniul privat ! Habar nu avea nimeni cum se fac actele unui club sportiv privat... Nu existau idei în căpățânile politicienilor de-atunci! Ei știau doar să distrugă industria și să fure pe-atunci... 3 ani și nenumărate drumuri de București au avut loc până la înființarea clubului! Ghici cu ce m-au ajutat birocrații ?! Cu nimic de la începuturi... Abia după mulți ani de *rezultate strigătoare la cer* au început să le strălucească ochii când era vorba de edificare și reclamă tv... Da... de câteva ori m-a sponsorizat și primăria de-atunci și consiliul județean dar greu, cu insistențe și preșuri șterse de tot... și mulți oameni mari din Oradea simțeau pentru sport... Dar nici un venit nu am produs din sport (dovada e că nu mai există, că a murit!) Dacă-mi luam ce se cuvenea poate că mergea și acum, dar atunci nu mai era suflet ci interes. Sportul nu trebuie să fie o afacere ci o familie! Dar cu cine vorbesc aici..? Poate că ar trebui să te claxonez în loc să deschid gura la tine! Mă faci curios de vârsta ta... Oare ai ajuns la maturitate..? Pune-te și citește Robert Kiyosaki, și observă ce face primarul tău! Afaceri face el, călcând peste generații întregi! Doar imaginează-ti că ar avea pe mâna minele de aur din țară, pădurile, petrolul și gazele naturale... Ce crezi că ar face..? Tot afaceri ! Probabil că ar transforma totul într-un *circ "Walt Disney"* . Eu nu-i pun la îndoiala calitățile politice și nici umane; nu spun că e om rău; totuși, nu este sănătos pentru viitorul orașului meu, în care m-am născut! Sunt cetățean Schaengen de aproape 15 ani, am călătorit destulă vreme și acum vreau să stau sub via mea să mă bucur de copii și dacă se poate și de nepoți sănătoși ! Frate-meu, medic psiholog pe lângă Washington DC vrea că revină și el înapoi curând, când se pensionează și el, vrea să aibe liniște și pace, și celălalt frate din Lyon începe să-și renoveze casa (nu, nu a vândut-o) deoarece aici am crescut, asta e "glia noastră* nu a unui venetic care vine și o transformă în cenușă și praf! Au pus o tabla cu "oprirea interzisă" în fața casei mele... I-a dat sens unic, și orice face, e să taxeze... Oriunde se întoarce vede $$ (bani), și nu viață... ...Preda... să îți de-a Dumnezeu și ție o viață după cum gândești acum(aici în scris!), și ulterior să te treacă prin momente în care să realizezi că ai să mori cu pumnii goi, degeaba ai tot strâns aici pe gunoaie! Totuși, să ai parte de viață veșnică... deoarece El este bun și milostiv... și nu vrea moartea păcătosului.
Postat 02 Decembrie 2019, 23:07 de TED
TWO - Voința - prin însuși numele care-l poartă, ar merita mai multă atenție!
Un primar SĂNĂTOS ar fi făcut în acel spatiu un complex sportiv minunat, pe mai multe nivele... Ce loc frumos, bine așezat, între clădiri vechi și interesante, și primarul nostru îl vrea de parcare!!! Între compkece educative, el vrea parcare... Mie mi-ar fi rușine! Dacă ar fi un om pentru sănătate, ar face acolo în complex sportiv axat pe tenis de camp și de masă, poate încă ceva, ca scrimă, sau un club pentru tinerii din zonă și așa și-ar face un renume și mai bun iar copiii aceia nu ar ajunge golani, ci d&ar focaliza spre ceva bun! Voința chiar merită să rămână pe viitor! ... Despre Nadia Comăneci încă se vorbește frumos, și întreg mapamondul o admiră, dar câți primari de Oradea sunt pomeniți ca și ea?!? Eu cred că Bolojan ar primi o statuie în viitor, dacă ar investi în sport, la modul cel mai serios! Uitați-vă doar la oameni ca Emanuil Gojdu... Priviti ce a lăsat în urmă ! E într-adevăr, un geniu local, un adevărat erou pentru generațiile următoare ! ... Căutați informații despre el în Budapesta și rămâneți uimiți! Oamenii măreți rămân amintiți! Toată România îi e recunoscătoare... și mai mult chiar! Ce v-a fi cu Oradea, cu "orașul de pe Criș", dacă vine un al 3-lea război? Dar... dacă tinerii noștrii primesc aici o viață minunată în familiile lor, atunci, oricâte războaie ar veni, ei îl vor reconstrui, deoarece cine e Om rămâne!
Postat 02 Decembrie 2019, 22:07 de TED
Adevarul e pe la mijloc...
Nymphaea se pare ca e un succes,cel putin financiar.Dar e drept ca un strand municipal,low-cost,pentru nostalgici, nu mai exista.Primarul este dator orasului cu acest strand.E bine ca se fac parcari,chiar si supraetajate.Nu e bine ca s-a facut un business,o extorcare a oradenilor din aceste parcari.Parcarile sunt ale orasului,orasul e al oradenilor.Dar si sportul a devenit un megabusiness,au trecut vremurile cind te luau de la strung sa mergi la antrenament,pentru romania.OTL gratuit, ar putea fi un experiment interesant,marca pnl.E aproape stupid sa absorbi fonduri europene in asa hal si in acelasi timp sa te urci cu cizmele de vacar pe buzunarele oradenilor,cu taxe,regulamente,obligatii,ghidusii si nastrusnicii nemaintilnite.Te (defecare) pe ea de dezvoltare si-ti doresti orasul tihnit de altadata...
Postat 02 Decembrie 2019, 22:01 de excalibur
Ted
Ted, lumea e in continua miscare si evoluție. Ceea ce vorbești tu nu mai are legatura cu prezentul, ai ramas blocat in timp. Poti sa te duci la Bacău, Brăila, Craiova ...sunt convins ca vei descoperii acele stranduri la care faci aluzie, acolo timpul a stat în loc cam 30 de ani...de ce faci afaceri si investesti în Oradea?, merge bine ,se fac bani....hmm. Iar daca vrei bio ,satele de munte te asteapta, noi majoritatea vrem condiții bune, infrastructura , spitale, scoli...etc. Ce faci daca mergi in Monte Carlo?te urci in pom ca vezi atata lux? Ce faci daca te duci in Dubai unde totul e tehnologie...du-te spini arabului ca i șade bine pe cămilă nu in Veyron....Ted...tu de ce îmbătrînești? De ce nu esti ca acu 20 de ani?...sper doar sa nu îmbătrînești degeaba la ce idei ai:)
Postat 02 Decembrie 2019, 21:13 de Adrian_Preda
TWO - Voința - prin însuși numele care-l poartă, ar merita mai multă atenție!
Un primar SĂNĂTOS ar fi făcut în acel spatiu un complex sportiv minunat, pe mai multe nivele... Ce loc frumos, bine așezat, între clădiri vechi și interesante, și primarul nostru îl vrea de parcare!!! Între compkece educative, el vrea parcare... Mie mi-ar fi rușine! Dacă ar fi un om pentru sănătate, ar face acolo în complex sportiv axat pe tenis de camp și de masă, poate încă ceva, ca scrimă, sau un club pentru tinerii din zonă și așa și-ar face un renume și mai bun iar copiii aceia nu ar ajunge golani, ci d&ar focaliza spre ceva bun! Voința chiar merită să rămână pe viitor! ... Despre Nadia Comăneci încă se vorbește frumos, și întreg mapamondul o admiră, dar câți primari de Oradea sunt pomeniți ca și ea?!? Eu cred că Bolojan ar primi o statuie în viitor, dacă ar investi în sport, la modul cel mai serios! Uitați-vă doar la oameni ca Emanuil Gojdu... Priviti ce a lăsat în urmă ! E într-adevăr, un geniu local, un adevărat erou pentru generațiile următoare ! ... Căutați informații despre el în Budapesta și rămâneți uimiți! Oamenii măreți rămân amintiți! Toată România îi e recunoscătoare... și mai mult chiar! Ce v-a fi cu Oradea, cu "orașul de pe Criș", dacă vine un al 3-lea război? Dar... dacă tinerii noștrii primesc aici o viață minunată în familiile lor, atunci, oricâte războaie ar veni, ei îl vor reconstrui, deoarece cine e Om rămâne!
Postat 02 Decembrie 2019, 21:04 de TED
Ei bine, Cetățene... Bihorene...
Mă faci să-ți povestesc că sunt implicat DIRECT în tot ce-am afirmat pâna acum. Și... garduri sari tu, prietene, eu intram AUTORIZAT în ștrand, CU LEGITIMAȚIE DE ACCES (organizator!) și nu vorbeam de IOȘIA, ci de STRANDUL ORAȘULUI, cel care nu mai există datorită ozn-ului "Nimpheea" de azi ! De ce încerci să contorsionezi informația ce-am scris-o eu..? Ești orb? De ce citești printre rânduri?!? Privind în trecut, vei vedea că în locul unde este acum un bazin olimpic - în mare parte nefolosit - era terenul de Beach-Volley unde s-au ținut CAMPIONATE NAȚIONALE de Beach-Volley, ani la rândul!!! Ia puțin Ziarele de câțiva ani în urmă. Și vezi că nu greșesc nici cu o virguliță! Ștrandul Ioșia nu mi-a plăcut niciodată și rareori am ajuns acolo la campionate (după ce ne-au dat afară din ștrandul nostru al ORĂȘENILOR, al orădenilor!) Pricepi că nu-mi convine faptul că sportul este abandonat în detrimentul banilor? Știi cu cine vorbești, cetățene !? Președintele clubului de tenis îmi este prieten vechi și noi, cei implicați în sport, cunoaștem politicile din spatele politicienilor! Tu vrei să-ți parchezi mașina în plămânii fiului său fiicei tale?!? Câtă înțelepciune trebuie să ai??? Ai văzut vre-o dată un campionat de Beach-Volley..? Nu eram fan al acestui sport, dat când am văzut implicarea și dedicarea celor două persoane care acopereau un teren PE NISIP pe care-l ocupă normal, 6 la sală (faci diferența dintre nisip și podea) am hotărât să investesc în asemenea persoane implicate! Tu te uiți la bani și la parcări, dar dacă ai privi în ansamblu, ai înțelege (dacă ești orădean!) că primarului nu-i pasă de sufletele oamenilor, ci doar de portmoneele lor... Te invit să cauți în ziarele de aproximativ acum 20 de ani să vezi ce bătălii s-au dat pentru a organiza un campionat național la Oradea! Să ții 40 de echipe de jucători într-un campionat (numai la masculin!), să găsești cazare, echipamente și hrană acestor tineri, plus anttenorilor să le dai și premii cât de cât consistente (pe care statul a ajuns chiar să le impoziteze în ultimii ani, rușineee!!!) atunci ai înțelege despre de vorbesc eu aici! Sunt oameni care și-au pus sufletele acolo, și care ar merita statuie în centru orașului! Ai idee câtă corupție este în FRV, câte minciuni au apărut în mass-media, sau câtă mizerie s-a ascuns sub preș, doar că să iasă banii de care tu vorbești?!? De ce nu sare primarul tău să oprească tinerii să se drogheze, să se înbete..? De ce nu investește în viitor (tineri)..? Are 3 fiice... și crede că viitorul lor e ok... Ce v-au face, dacă un drogat lovește una din ele pe trecere..? Tu ții parte acestui mod de viață promovând parcările; cetățene, tu ai copii..? Nu vezi, goana asta dupa bani, unde duce??? Minorele din sud, se duc de bună voie în Italia la produs, iar mamele lor spun că e ok pentru șase luni, sau un an... Asta promovezi tu, zicând "bani" în defavorul sportului! Vrei accidente și înghesuială în trafic (poluare) când promovezi dezvoltarea parcărilor în locul scoaterii autoturismelor dintr-un oraș cu importanță istorică și cu străzi destul de înguste! Poate că be-ar trebui parcări supraetajate la intrările din oraș, și de acolo mijloace de transport în comun, gratuite... Parcările centrale etajate și rare, extrem de scumpe (ca-n Germania!) îl face pe om să nu mai vină în oraș cu mașina, ci să o lase în afara lui, folosind mijloace de transport în comun, gratuite. Așa s-ar dezvolta turismul, cu siguranță! Și oamenii ar folosi bicicletele mai mult; uită-te ce smog de adună în București, Timișoara, Cluj... Eu nu vreau mai multe autoturisme pe sub geamul meu! Eu vreau fructe curate în grădinița mea, aer curat copiilor mei... vreau sport și sănătate și nu mă interesează starea ta financiară, sau a primarului! Dute-n vest și fă bani, nu aici pe plămânii și sănătatea urmașilor mei! Nu vreau o metropolă ca Lyonul, compusă din toate satele dimprejur... Vreau ca orașul nostru să rămână drăguț, sănătos și curat, nicidecum o platformă de beton! Tot orașul e vraiște se circulă la bară... Tot cetățeanul e stresat, și familiile ne sunt expuse certurilor și stresului oxidativ! Dacă vroiam, așa ceva nu mă reântorceam în țară acum 15 ani să investesc aici! Te provoc să trăiești sănătos CONCETĂȚENE!
Postat 02 Decembrie 2019, 20:50 de TED
Voința
Dacă tot e închis de vreo 3 ani și nu s-a construit nimic și nici nu pare a se construi prea curând putea fi lăsat deschis măcar așa nu se aglomerau terenurile de la direcție/inspectorat de pe Eminescu.
Postat 02 Decembrie 2019, 18:35 de User anonimizat
Exemplu
Ted, terrnurile de tenis de la Vointa, tin de o istorie romantica a acestui oras, dintr-o epoca apusa. Necesitatea parcarilor in locul unor terenuri pt pasionatii de tenis este mult mai pregnanta, avem zeci de mii de masini in municipiu, dar nostalgia timpurilor in care traiai frumos, boem in Oradea, cu strandurile vechi din Iosia, unde puteai intra sarind gardul ca si copil fiind, parfumul acelor vremuri este irezistibil pentru multi dintre noi. Totusi, timpul ne-a prins si pe noi, iar orasul se schimba. Acum totul e economie, bani, clienti, afaceri, modernizare. Nu putem sa ne opunem sa tinem timpul in loc. Amintirile raman.
Postat 02 Decembrie 2019, 16:29 de cetateanbihorean
Primarul nostru - un bun om de afaceri.
Îmi plac comentariile de până acum și de aceea am ales să adaug și eu o cireașă acestui tort de fructe ;) Multe realizări, într-adevăr, și unii chiar se mândresc cu *ceea ce izbește ochiul* dar localnic fiind, nu ai cum să nu observi cum "interesul poartă fesul". Sunt localități din țările vecine care nu-și *mai* doresc atâta turism și gălăgie... și tocmai de aceea vă amintesc și eu că prețul pe care-l plătim pentru turism este mult prea mare! De exemplu, a amintit cineva de dealul Ciuperca. Sincer căy spun, eu amintiri plăcute pe acel deal. Am fost la picnic acolo cu familia, am fost cu iubita acolo înainte să-mi fie soție și cu copilul după aceea mult mai târziu. Acum am un gust amar în gură și parcă unele fructe din tort s-au alterat... La fel amintesc de "ștrandul meu*, ca orășean... Da, așa mi-l aminteam drept "ștrandul orașului" încă de pe vremea când eram un copilandru, și avea intrarea prin față dintr-o cabană cochetă de lemn... Tare m-aș bucura să avem același ștrand și acum, și să nu am parte nu de "un balon" cu câteva atracții de plastic, modernizate... Să zicem că primarul nostru a făcut treabă bună cu acest "balon" numit Nimpheea, dar de ce ne-a lăsat pe noi orfani de ștrandul nostru, unde puteam merge o zi întreagă, să ne bucuralăm de iarbă și soare fără să plătim cu ora ?! Oare e ca o autostradă italiană aceasta investiție, pe care trebuie să o "plătim la kilometru/oră" ??? Așa este tovarășe! Pe mine, personal, m-ai făcut să nu mai merg la strand în oraș! Nici copiii mei nu vor merge acolo! Nici nepoții mei nu vor merge decât o dată să vadă cum e pe derdelușul tău... Așa este oameni buni... Nu un sunt politician, nu am treabă cu PNL-ul, ci dimpotrivă am ales să votez cu el, ultima dată, chiar dacă nu vreau să trăiesc și aici cu am trăit pe vremuri în Germania! Am venit acasă deoarece vreau o Românie naturală, și nicidecum o Europă de plastic, emancipată și falimentară, în care totul se plătește după cum vrea majoritatea democratică și unde familia mea nu mai are valoare! În ștrandul acela s-au jucat campionate naționale de Beach-Volley și s-au luat cupe de aur si.uulte medalii, aduse de peste tot, *"în orașul de pe Cris"* ... Expresia asta mi-a adus aminte de vremurile de odinioară când aceeași mass-medie spunea la fel de jucătorii noștrii - biruitori ai celor de pe plaja naturală din Constanța... Acești jucători sunt de nerecunoscut în ziua de azi, și la fel vă amintesc de campionii de tenis de câmp, ieșiți de pe stadionul Voința, unde același primar INSISTENT, ani la rând, a luptat pentru activele lui : *PARCĂRILE* !!! Dar cu oamenii ce faci primare ?!? Cu sportul Orădean, cum rămâne??? Cu ființele vii și cu sănătatea lor !?! ASTA MA DOARE CEL MAI MULT! Asa e tovarășe... (scuze mă simt încă sub opresiunea comunistă!)... câte străzi din orașul meu nu au pierdut un sens, din două, ca să vină un om de afaceri, să traseze câteva linii albe și să mă taxeze că parchez în fata casei mele ! Bani să iasă! Asta ne crește economia! Ne dezvoltăm în ne-oameni! Evoluăm in roboți! E ușor să punem semne de circulație, interziceri și sensuri unice și să ne iasă bani dintr-o tablă vopsită, de 10 lei... nu? Și acum, tot orașul ne e aruncat în aer! Oare nu existau alte soluții, pentru a promova - de exemplu - mersul pe bicicletă, sau cu mijloacele de transport în comun? Îmi spunea cineva de câțiva ani, că o soluție mai bună ar fi să avem transportul comun gratis, să se tragă 10 lei fiecărui orădean pentru transportul în comun, și așa nu ar mai trebui angajați controlori, ci eventual să fie angajați în curățenie și întreținere! Așa ar lăsa omul de bună voie autoturismul acasă și l-ar folosi doar la drumuri mai lungi... Și cu diferența de bani (rămasă) s-ar construi câteva parcări supraetajate, în zonele importante/necesare. Asta ar ajuta tuturor, oamenilor, dar nu ar face bine *economiei și bancherilor* ! După cum spuneam mai sus, primarul nostru vede bani când se uită la orădeni... Aș zice "concitadini" dar nu-l consider așa ceva. Cât despre "mașină ieftină" sau faptul că "locuieste la apartament" vi-am mai spus (și o detaliază altcineva mai jos) că aparențele înșeală, dacă ne uităm la ce izbește ochiul! Dacă vezi că un primar umblă prea umil, ar fi bine să te uiți atent la el, să-i iei exemplu în afaceri... deoarece știe ce înseamnă investițiile (ce sunt acțiunile și activele!), știe cum banul face bani... Aș prefera ca primarul nostru să nu mai pună taxe și să facă tot felul de exchibitii echilibristice prin orașul nostru, ca să nu cadă de acolo de sus, până jos de tot...
Postat 02 Decembrie 2019, 14:55 de TED
Re: Adrian_Preda
Nefiind în cunoștință de cauză, ești scuzabil ... dar nu manipula și nu dezinforma !?! Mai citește Declarația de Avere și cea de Interese ale idolului tău și coroborează informațiile cu realitatea din teren și din conturi !?! O să rămâi șocat ce bine stă la avere dumnealui, după ce în urmă cu fix 15 ani era dator vândut la ANAF și risca să fie executat silit tot restul vieții !?! Noroc că au apărut la interval "securiștii" Micula, care l-au preluat sub "aripa" lor pe nume Blaga Vasile ... pentru ca astăzi să nu fie nevoie să-și declare nici măcar vila cu piscină de apă termală din "Beverly Hills", colț cu pădurea Felixului !?! O să ai mai multe informații după ce vor reîncepe să funcționeze grupurile anti-protocoale ale "anti-Statului_Paralel" !?!
Postat 02 Decembrie 2019, 11:43 de CrisDumi
Reclama ... sufletul comerțului !?! Dar nu-i pe gratis, că-i din programul de guvernare al PNL.
Dovada este, cu titlu de exemplu numai ... o localitate din Alba, numită Ciugud !?! În comuna care a "păpat" bugetul local pe 100 de ani deja, vezi cum circulă mașini electrice care se alimentează prin parcări, iar casele sunt toate racordate pe banii achitați de primărie ... la gaze, apă, canalizare, etc !?! Fiecare contribuabil deține un card pentru plăți online securizate la taxe și impozite care sunt efectiv "înghețate" de câțiva ani buni și sunt sprijiniți, prin reduceri masive, toți investitorii care produc ceva și angajează forță locală de muncă !?! Infokiosk-urile de informare și de plăți bancare sunt tot atâtea câte ATM-uri, la aproape toate băncile importante !?! NFC-ul e ceva obișnuit la aproape toți locuitorii !?! Asfaltul și trotuarele continue sunt absolut peste tot, zonele de relaxare destule ... și spații comerciale cu orice vrei, de parcă toți retail-erii se pot concentra de la mare la mic în același profit ca la cel redus de mall și engross !?! Nu există niciun imobil nemodernizat, având impozitare către zero timp de niște ani după finalizare !?! Părculețele sunt pline de vegetație parcă adusă dintr-o grădină botanică, iar mămicile plimbă cărucioare de ultimă generație cu wifi, pentru că există gratis internet, cu acoperire 4G în toată comuna !?! Totul aduce cu un sat mai mare din zona Alsaciei și Lorenei, iar educația se face în școli și grădinițe după modelul danez, cu opțiuni de învățare la orice vârstă !?! De altfel, nu există niciun șomer acolo, diversitatea ocupării fiind foarte mare ... doar câțiva asistați cu handicap de boală, că asistența socială nu înregistrează niciun beneficiar !?! Bătrânii au la dispoziție un azil de zici că-i un complex hotelier de *****, iar sistemul medical local are dispensar, o policlinică și un spital, respectiv câteva cabinete private de medici de familie și de stomatogie unde, într-unul dintre ele, există chiar și implantolog !?! Siguranța cetățeanului nu înregistrează niciun eveniment, monitorizarea video fiind deasă ca la Londra și cu polițiști locali amabili și pe fază la orice ajutor dorești !?! Venitul pe cap de locuitor e de aprox. 6.500 Euro ... după cum rezultă din statistica oficială pe 2018 !?! Ciugud, România ... o zonă geografică unde ai vrea să locuiești, atât ca relief cât și ca oameni !?!
Postat 02 Decembrie 2019, 11:31 de CrisDumi
two
Tare aș fi vrut să fie la fel de feroce cu cei ce au ratat Ciuperca cum a fost cu proprietarii de garaje sau de case expropriate. Cum spune chiar el omu trebuie pus în condiția să piardă ceva pentru a face treabă. Aștept cu nerăbdare o impunere sau expropiere a clădirii cooperației din Unirii care are mare nevoie de o renovare la fel ca cea de pe Maniu colț cu Iancu, ambele fac notă discordantă. Tare aș vrea să-l văd mai des pe teren cum era în primele mandate, secunzii lui nu au nici pe jumătate fermitatea lui. Piața Ferdinand are mare nevoie de un șut altfel riscăm ca teatrul să fie gata înainte de piață și piesele să se joace printre noroaie. Șantierele au nevoie de o mai bună organizare altfel degeaba avem un oraș frumos dacă îi blocat și plin de praf. Unele obiective refăcute au nevoie de un mai bun management, exemplul cetății în care s-au investit peste 100 milioane dar e mereu goală. Conducătorul trebuie să fie primul atât la succese cât și la eșecuri. Spor la muncă și idei.
Postat 02 Decembrie 2019, 09:34 de User anonimizat
mateiluc
Du-te amu la Bârlad mă, sau la Teleorman. Ce dracu cauți aici????
Postat 01 Decembrie 2019, 22:56 de Sandu1206
Felicitări Bolojane
Merita tot respectul acest om pentru faptul că se implica si a dus Oradea unde Bucureștiul va ajunge peste 50-70 De ani. Acest primar sta intr un apartament ,nu are casa cu piscină, nu are masini de lux, nu il vezi pe la chefuri. Acest om face ceea ce face pt comunitate, tot ce a făcut, a făcut pt noi, pt copii nostri ,că vb aia : "Ce faci pt tine dispare odata cu tine! Ce faci pentru alții rămâne pt eternitate! A.Einstein" Toti cei care l il criticați gândiți la ce ati facut voi pt comunitate? Toti cei care îl criticați ieșiți si spuneti un lucru bun care a rămas în urmă voastră in acest oras? Iar după aceea comparați cate a facut Bolojan si cate ati facut voi. Bravo acestui primar. Sa ti dea Dumnezeu sanatate Bolojane si Maicuta Domnului impreuna cu el ca sa nu l lase singurel la greu !
Postat 01 Decembrie 2019, 22:24 de Adrian_Preda
Gargara ieftina cu supraimpozitarea
Uite draga primar Bolovane. Daca crezi ca-ti gasesti prostii sa refaca fatadele pentru ca in caz contrar platesc supraimpozitare, țin sa te anunt ca am facut o socoteala simpla. Presupunem ca mai traiesc inca 50 de ani (sa dea doamne), si la cat platesc impozit pe proprietate in 50 de ani nu ajung sa platesc 15.000 euro (cat imi revine mie). La fatada pentru ca ai doar cateva firme cu care faci (ca sa iti place tie sa pui conditiile) iar costurile estimative depasesc 25.000 euro pe propietatea mea, cu garantie de 2 ani si de buna folosinta maxima 15-20 de ani (dupa care trebuie reintervenit la fatada). Ajung la concluzia ca mai bine nu fac fatada la astfel de costuri si platesc in 50 ani putin mai mult de jumatate din valoarea fatadei (ca si cum ar fi in rate), doar pentru ca tu vrei sa gasesti prostii care sa plateasca mult firmelor cu care ai "conventii" de buna exeutie (cand lucrarile ar trebui sa aibe 10-15 ani de garantie si ofera doar 1-2 ani maxim). Poate asa isi vor da si altii seama ca sunt luati de fraieri si vor lua atitudine sa te forteze sa relaxezi concurenta si sa permiti sa fie executate lucrarile si de alte firme(nu doar cele de casa), respectand conditiile proiectului cladirii in totalitate. Daca ai fi destept ai pune la lucru la concurs si studentii facultatilor de arhitectura si design din Oradea, cu proiecte, a.i. cladirile sa nu mai fie atat de terne si fara viata si la costuri mult reduse. Cand mergi in strainate, in Viena te duci sa vezi casa lui hundertwasser. De ce oare? Pentru ca e viu colorata, restul centrului e tern, de nu stii unde se termina o cladire si unde incepe o alta cladire. Probabil ti-e frica sa nu fie prea atragatoare sa atragi mai multi straini decat vesticii, ori esti chiar limitat in gandire prin oamenii cu care te inconjori, mediocrii si prost pregatiti, posbil pe pile. Si ca sa-mi argumentez afirmatiile de mai sus vin si te intreb cum de emblematica cladire Vulturul Negru are la ultimul etaj in relief reprezentari ar unor vulturi negrii colorati in cacaniu? probabil atat de prost pregatiti si fara viziune ai in jurul tau ca nici nu si-au dat seama cu ce au de face...asa e cand ai in jur slugi si nu profesionisti.
Postat 01 Decembrie 2019, 21:32 de mateiluc
Felicitări Bolojan
Sunt câțiva nemulțumiți , dar asta e viața, trebuie sa trăiască și ei. In rest e bine
Postat 01 Decembrie 2019, 21:19 de Sandu1206
"Nu totul e roz în oraş...
...Un deal s-a surpat după ce a fost prost construit...prin oraş mai sunt şi lucrări prost făcute.".Ce bine ca jurnalismul nu e inginerie sau medicina.Iti dai cu parerea,iei o camera la ochi si iaca reportajul.Aspectele pozitive sunt incontestabile.La cele negative,nu pomeneste despre faptul ca primaria orazii are CELE mai multe procese intentate in instante,din tara.Ca nenumarate hotariri abuzive sunt anulate de instante sau suspendate.Pai nici nu conteaza,la fel cum intr-o familie model,cu copii exemplari, nu mai conteaza faptul ca disciplina se face cu racnete, batai,pedepse si teroare,ca acestia ramin traumatizati pe viata si probabil vor transmite trauma,la rindul lor, descendentilor.Vai,ce copii binecrescuti...
Postat 01 Decembrie 2019, 18:18 de excalibur
natalitatea fata in fata cu dezvoltarea orasului
felicitari celor care muncesc pentru dezvoltarea orasului. e o mandrie sa locuiesti intr-un oras asa frumos. raman destule lucruri de facut inca, dar principalul e ca ne miscam spre calea cea buna. e bine ca vin strainii si investesc in oras, turisti sunt peste tot, dovada ca hotelurile sunt pline ochi vara. o intrebare de bun-simt: când se va dezvolta un program in oras/judet pentru sprijinirea natalitatii?
Postat 01 Decembrie 2019, 16:13 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON