URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
23 Mai 2019, 18:30

Primarul Ilie Bolojan, în lacrimi la dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand în Oradea, boicotată de militari: "Armata celestă e aici" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în luna aprilie a lăcrimat la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu, primarul Oradiei, Ilie Bolojan a făcut-o din nou, joi, la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

"Pe armată nu ne putem supăra"

Vizibil emoţionat şi afectat de faptul că Armatei Române i s-a interzis să participe la ceremonie, deşi îşi confirmase prezenţa, edilul a explicat motivele amplasării statuii în piaţa centrală şi a spus că "pe armată nu ne putem supăra" şi "sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu defilează", cu trimitere la evenimentele de acum 100 de ani, sărbătorite cu mari parade militare.

În ciuda ploii, în Piaţa Unirii s-au strâns, joi după amiază, între 250 şi 300 de orădeni.

Unirea şi Centenarul

După ce le-a mulţumit participanţilor, principelui Radu, care, prin "prezenţa sa la Oradea onorează numele Casei Regale în oraşul nostru, aşa cum acest oraş i-a onrat întotdeauna pe cei care au făcut lucruri bune pentru România, a onorat Casa Regală a României", celor doi episcopi - ortodox şi greco - catolic, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea, care "sunt ca şi acum 100 de ani, gazdele simbolice ale oaspeţilor noştri de atunci şi de astăzi", sculptorului statuii, Florin Codre, atelierului care a turnat statuia, dar şi celor care s-au implicat şi au transportat gratuit statuia, edilul le-a explicat celor prezenţi de ce a fost adusă statuia Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

"Dragii mei, de ce este Regele Ferdinand în centrul oraşului? Pentru românii ardeleni, dar nu numai pentru românii ardeleni, cel mai important moment din istoria noastră naţională este Marea Unire, din 1918. Tot ce este astăzi este o cauză a ceea ce s-a întâmplat atunci. Şi atunci puteam noi să marcăm centenarul găunos, fără ca cei care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine inclusiv în oraşul Oradea?", a spus Bolojan, evocându-i pe Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, episcopii Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, Aurel Lazăr, "bastioane ale demnităţii şi ale neamului românesc în această parte de ţară".

De asemenea, Bolojan a amintit şi că, tot pentru a marca Centenarul, a lucrat, în aceşti ani, "şi la o altfel de sărbătoare, 100 de proiecte de investiţii, pentru că nu trebuie să ne respectăm doar trecutul, ci trebuie să ne construim viitorul pentru copiii orădenilor, în aşa fel încât să nu plece în străinătate, ci să rămână în ţară".

"Cred că este normal ca atunci când faci o piaţă, când faci un pod, să poţi să-i atribui o denumire, să poţi să pui o statuie care înseamnă un ax central al oraşului. Eu cred că este normal că, dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii, şi acum 100 de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să nu rămână Regele Ferdinand. De aceea este aici, în centrul oraşului nostru, chiar dacă astăzi unii se bucură de nişte mici răutăţi", a spus Bolojan, în aplauzele asistenţei.

Primarul Oradiei a făcut referire la faptul că, înainte de festivitate, Armatei Române i s-a interzis să participe la ceremonie, deşi îşi confirmase prezenţa, astfel încât în program figura o ceremenonie care cuprindea un onor militar, intonarea Imnului de către o fanfară militară şi o defilare, precum şi două recitaluri de muzică militară.

Acum Ferdinand, în octombrie Gojdu...

Bolojan a povestit cu o voce gâtuită şi în lacrimi că nu se poate supăra pe Armata Română. "Dumneavoastră sunteţi onoraţi că sunteţi aici, în acest moment istoric pentru oraşul nostru, iar oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, cu o statuie care ne aminteşte de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu - îi vedeţi acolo? - ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează", a spus primarul, arătând către Piaţa Unirii şi către traseul pe care, atât acum 100 de ani, cât şi de 20 aprilie 2019, au defilat formaţiunile militare.

Edilul a întărit, în faţa celor prezenţi, că a făcut "ceea ce trebuie în anul Centenarului" şi a anunţat că următoarea sărbătoare mare pentru oraş va fi în toamnă, când va fi dezvelită, din nou, statuia lui Emanuil Gojdu. "În 5 octombrie va fi următorul eveniment. Primul liceu românesc, înfiinţat de Consiliul Diligent al Transilvaniei, a fost actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdul. În 5 octombrie, vom sărbători încă o dată, amplasând statuia lui Emanuil Gojdu în perimetrul liceului şi sunând adunarea celor care au terminat acel liceu. La mulţi ani, Oradea, la Mulţi ani, România, Dumnezeu să aibă în pază ţara noastră. Doamne ajută!", a încheiat edilul.

Regele şi alegerile

La fel, în discursul său, ţinut pe o ploaie măruntă în faţa unui public ascuns sub umbrele sau steaguri tricolore, profesorul universitar Nicolae Noica, nepotul celebrului filosof Constantin Noica, a vorbit despre viaţa şi activitatea Regelui Ferdinand I Întregitorul.

Istoricul, care a şi căutat în arhive fotografii ale vizitei istorice făcută de familia regală în 23 mai 1919 la Oradea, a ţinut facă precizări în războiul statuilor care i-a ridicat primarului Ilie Bolojan în cap fostele cadre militare bihorene.

Profesorul Noica a arătat că, după amenajarea Pieţei Unirii, în centrul ansamblului Duiliu Marcu a fost amplasată în 1924 statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, îndepărtată după cedarea Transilvaniei de Nord. "După 1989, noua putere, ostilă regalităţii, nu putea fi de acord cu amplasarea statuii Regelui Ferdinand în centrul oraşului", a arătat istoricul, care a concluzionat că "ne-au trebuit 30 de ani ca să înţelegem istoria şi să reparăm greşelile trecutului".

Nicolae Noica a subliniat că statuia Regelui Ferdinand are toate avizele pentru a fi amplasată în Piaţa Unirii, iar cea a Voievodului Mihai Viteazul, care ocupa acest amplasament, va avea propria piaţă în Centrul Cvic, în faţa catedralei episcopale ortodoxe "Învierea Domnului".

"Celor care spun că evenimentul de astăzi este un gest electoral le spun că Regele Ferdinand nu avea de unde şti acum o sută de ani că pe 26 mai 2019 vor urma alegeri europarlamentare, pentru că atunci sunt convins că şi-ar fi schimbat data vizitei", a spus profesorul, în amuzamentul mulţimii.

În ciuda ploii

Florin Codre, sculptorul statuii Regelui Ferdinand din Oradea.În ciuda ploii reci, festivităţile de joi seară s-au desfăşurat într-o atmosferă caldă. Orădenii adunaţi în faţa platoului l-au aplaudat pe sculptorul Florin Codre (foto), în timp ce a dezvelit de sub o pânză placa cu mesajul "Ferdinand Întâi Întregitorul, Rege al României, 1914 - 1927". Modest, artistul s-a înclinat în faţa asistenţei, după care s-a retras în mulţime.

La fel, mulţimea l-a aplaudat şi pe Principele Radu care a mulţumit în numele Casei Regale pentru efortul orădenilor. "Nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoţia şi admiraţia pentru extraordinarul gest făcut de comunitatea dumneavoastră", a spus principelele Radu.

Printre cei care au înfruntat vremea s-au mai numărat episcopul ortodox Sofronie Drincec, care a şi oficiat o slujbă asistat de un sobor de preoţi. "Se binecuvântează şi sfinţeşte acest monument ridicat în cinstea Regelui Ferdinand Întâi cel loial, Întregitorul României", a rostit episcopul.

Prezent la evenimentul de joi după o lungă absenţă din viaţa publică, pe fondul unor probleme de sănătătate, episcopul greo-catolic Virgil Bercea a asistat la festivităţi, palid şi tras la faţă, vizibil suferind, spre îngrijorarea asistenţei. De altfel, la încheiarea festivităţilor, oameni din mulţime au şi ţinut să i se adreseze şi să îi ureze sănătat, prelungindu-i şederea pe platou.

Ceremonia a mai cuprins un moment muzical susţinut de corul "Voces" din Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus. care a interpretat Imnul regal şi cântece patriotice, precum "Pe-al nostru steag e scris Unire".

Singuri, peneliştii...

Demn de remarcat este faptul că festivităţile de 23 mai s-au desfăşurat exclusiv în prezenţa reprezentaţilor PNL, de la parlamentari şi consilieri locali sau judeţeni până la reprezentanţi ai municipalităţii orădene. De la eveniment au lipsit cu desvăvârşire reprezetanţii PSD şi UDMR, dar şi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean sau ai Armatei.

De altfel, la depunerea de coroane care a încheiat festivităţile inclusiv instituţiile publice au fost reprezentate de şefi din eşalonul secund, care nu fac parte din PSD sau UDMR.

Singura excepţie au constituit-o reprezentanţii tinerei formaţiuni Pro-România, care s-au prezentat la statuie într-un grup numeros, în frunte cu fostul prefect de Bihor, Claudiu Pop.

Abordat după încheierea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a refuzat să se pronunţe cu privire la absenteismul oficialităţilor. "Nu doresc să spun nimic. Important e că este o zi frumoasă, iar oraşul va rămâne cu o statuie a Regelui Ferdinand", a spus edilul.

Ciudat, dar odată cu încheierea evenimentului ploaia s-a oprit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Bolovan descreierat
Pana una alta nu armata celesta i-a eliberat pe romani de navalitorii barbari. Nu armata celesta a eliberat Romania (Transilvania) de mai multe ori. Au eliberat-o ostasii romani, multi dintre ei cu pretul vietii.
Postat 24 Mai 2019, 12:07 de ZIP
Nu sunt fan..
Nu sunt fan bolovan dar faptul ca a readus la locul lui pe intai stataorul romaniei mari eesde de bine. Problemqa e ce face cu statuia unui erou symbolic pentru Romania, romanism, romani? Actiunea a fost pripita si nemediatizata corect.
Postat 24 Mai 2019, 11:28 de scortosul
Reparatie si recuperare a istoriei
Eu nu pot decat sa-l felicit pe Ilie Bolojan pentru ca este unul din rarii oameni politici care, se pare, ca a receptionat mesajul Regelui Mihai: "Cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt identitatea si demnitatea". (cele patru valori fiind dependente una de alta). Si asta o arata prin actiuni concretizate, finalizate si NU doar prin patriotism de parada la sarbatorile oficiale, cu presa de fata. Statuile Ionel Bratianu, Iuliu Maniu, Regina Maria, a episcopilor Roman Ciorogariu si Demetrie Radu, reabilitarea Cetatii Oradea si a patrimoniului arhitectonic art-nouveau din oras, sunt doar cateva fapte care dau marturie despre primarul Bolojan, in acest sens. Statuia Regelui Ferdinand este tot un gest de recuperare si reparatie istorica a memoriei noastre. Reactiile virulente impotriva nu trebuie sa mire pe nimeni, pentru ca fac parte din acelasi sir de reactii firesti a celor Fara Neam si Dumnezeu (asa cum erau porecliti comunistii in alegerile din noiembrie '46) si a continuatorilor si simpatizantilor lor ideologici la incercarile de exorcizare a comunismului din mintea si sufletul romanilor. Astfel, Oradea este al doilea oras, dupa Bucuresti, unde o statuie regala este repusa pe vechiul amplasament. A trebuit sa treaca aproape 30 de ani de cand un senator taranist a facut apel catre Consiliul municipal sa repuna statuia lui Ferdinand Intregitorul la locul ei pentru a putea sarbatori cum se cuvine 1 Decembrie, daca tot nu se putea sarbatori cu adevarata bucurie 10 Mai. Inca odata, bravo Ilie Bolojan.
Postat 24 Mai 2019, 11:09 de NihilsineDeo
trebuia facut un referendum initial
Nu era rau sa se fi facut un referendum pentru scoaterea statuii viteazului din piata unirii. Trebuia facut deodata cu referendumul pentru unirea Sinmartinului cu Oradea. Sigur ar fi avut cvorum si ar fi fost facuta acea unire. Sint sigur insa ca Statuia Viteazului ar fi ramas pe pozitie. Acum sa vi sa spui ca a fost boicot politic in ceea ce priveste armata. Cind actualii comandanti ai garnizoanelor, poate au platit din solda lor pe cind erau la scoala militara, pentru statuia viteazului, la indemnul fostilor lor comandanti. Acum acei rezervisti blamati. Acum nu toate cadrele in rezerva semnau condica la pavilionul " O ". Studentii stiu la ce ma refer.
Postat 24 Mai 2019, 07:47 de point-P-I
Politica si politicienii nu s-au schimbat !
Catavencu isi construieste cu ipocrizie "o poza" de patriot ingrijorat de soarta tarii, rostind cu greu cuvintele din cauza emotiei care-l ineaca, dramaturgul evidentiind aceste atitudini ridicole prin didascalii: "Iertati-ma, fratilor, daca sunt miscat, daca emotiunea ma apuca asa de tare... suindu-ma la aceasta tribuna... pentru a va spune si eu... (plansul il ineaca mai tare.)... Ca orice roman, ca orice fiu al tarii sale... in aceste momente solemne... (de abia se mai stapaneste) ma gandesc... la tarisoara mea... (plansul l-a biruit de tot) la Romania... (plange)... la fericirea ei!... la progresul ei!... la viitorul ei! (plans cu hohot. Aplauze zguduitoare)".
Postat 24 Mai 2019, 06:00 de pinonel
Meritocratie si competenta.
Cred ca primarul a gresit si daca ar fi avut noul loc pregatit pentru amplasamentul statui lui Mihai Viteazul astfel incat sa se faca doar o rocada si aceasta rocada sa se faca in aceasi zi pirula nu ar fi fost asa de amara si probabil ca lucrurile ar fi stat altfel.
Postat 24 Mai 2019, 01:37 de Dorel2016
Corectură
Corul de Cameră „Voces” Oradea
Postat 23 Mai 2019, 22:38 de cartisalex
Greșeală de informație
Vă rog frumos, adresându-mă redacției, să corectați în articol: corul care a cântat nu este al facultății de muzică! Este vorba despre: Corul de Cameră „Voces” Oradea, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus. Acest cor nu are nimic de-a face cu facultatea de muzică, ci este o entitate culturală de sine stătătoare. Mulțumesc frumos!
Postat 23 Mai 2019, 20:38 de cartisalex
Pardon, Armata a tras..!
Imi pare rau d-lor rezarzavetisti.... Armata pe care o reprezentati voi e o armata criminala care a tras in propriul popor la REVOLUTIE !!! Cei care au fost in Timisoara stiu asta !!! Asa ca lasati croncaneala
Postat 23 Mai 2019, 20:18 de shareware
Unii au fost rău îndoctrinați de comunism și ILIESCU
Datorită regelui suntem România.
Postat 23 Mai 2019, 20:04 de Sandu1206
Principe
Ce-i aia "principele radu"??!!
Postat 23 Mai 2019, 19:05 de AnaConda
<Psihopatii> produc lacrimi si lamentari.
Armata (grupul rezervistilor oradeni) a platit statuia lui Mihai Viteazu si a donat-o orasului care a pus-o in centrul orasului. Orasul a scos apoi statuia si a inlocuit-o cu alta din motive pur politice si electorale. Apoi au dezavectat bunul donat, fara acceptul donatorului, au cerut armatei sa participe la evenimentul dezvelirii noii statui. E clar pentru toata lumea ca astia sunt si prosti?
Postat 23 Mai 2019, 18:48 de WinDoss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2846 RON
  • 1 EUR = 4.7415 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON