URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2019, 16:24

Marşul pentru viaţă, în Oradea: O mie de oameni au protestat paşnic împotriva avortului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ o mie de oameni s-au strâns, sâmbătă, în centrul municipiului Oradea, la o nouă ediţie a "Marşului pentru viaţă", o manifestare organizată de Coaliţia pentru Familie şi menită să sensibilizeze comunitatea în privinţa avorturilor. Sloganul acestei ediţii a fost "Unic din prima secundă".

Evenimentul a început la ora 15, cu o aşa-numită adunare publică în Piaţa Unirii. Pe scenă au urcat organizatorii şi liderii cultelor religioase din Bihor, între care episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic László Böcskei, dar şi episcopul greco- catolic Virgil Bercea, care de câteva zile s-a întors din Italia, unde a fost tratat, timp de câteva luni, pentru o pneumonie agravată.

"Nu cerem nimic"

Când moderatorul evenimentului, Daniel Burtic, reprezentant al Coaliţiei pentru Familie, a deschis adunarea, în piaţă erau circa 300 de oameni de toate vârstele, inclusiv părinţi tineri, cu copii. Oamenii au primit pancarte şi afişe cu mesaje anti-avort. "Un copil avortat este omor calificat", "Familia spune DA vieţii" ori "Cum să meargă ţara bine cu milioane de nepedepsite crime?" au fost câteva din mesajele afişate de participanţi.

"La acest marş, nu cerem nici un drept, nimic din partea politicienilor. La marşul acesta şi la această adunare publică cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, din partea lui Dumnezeu, pe de altă parte cerem îndurarea lui Dumnezeu, iar din partea oamenilor, omenie", a spus Burtic, adăugând că la manifestare nu este tolerat niciun comportament violent sau vulgar. Organizatorul a mai adăugat că participarea la eveniment "demonstrează că am înţeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia".

Mai puţini politruci

După ce au rostit împreună rugăciunea "Tatăl Nostru" şi au ascultat Imnul naţional cântat de o fanfară, cei prezenţi au ascultat discursurile cu mesaje religioase. Pe rând, au vorbit o avocată, o doctoriţă şi o femeie pastor, toate trei subliniind importanţa naşterii de prunci, cei trei episcopi prezenţi - cu menţiunea că episcopul Bercea, cu sănătatea încă şubrezită, doar a salutat mulţimea, lăsând transmiterea mesajului său în sarcina preotului Anton Cioba - şi reprezentanţii comunităţilor confesionale, mai precis pastorul Petru Vidu (preşedintele comunităţii baptiste), pastorul Liviu Apolzan (preşedintele comunităţii penticostale) şi rectorul Universităţii Emanuel, profesorul Paul Negruţ.

Fiecare dintre aceştia au vorbit despre viaţă ca fiind creaţie dumnezeiască, dar şi despre lumea înstrăinată de Dumnezeu şi de societatea "nebună", după cum a catalogat-o Negruţ, care acceptă practici nefireşti din perspectivă religioasă, cum este avortul. "Nu suntem aici pentru a judeca pe cineva. Suntem aici pentru a ne manifesta cu toţii, împreună, adeziunea noastră pentru viaţă. Oricât de puţini am rămâne pe baricade, mergem înainte", a subliniat episcopul Sofronie, cu aluzie, probabil, şi la numărul redus de participanţi din Piaţa Unirii.

Ediţii anterioare ale acestei manifestări au reunit în piaţă mult mai mulţi participanţi, chiar de ordinul miilor, şi care erau şi mai entuziaşti decât au fost cei strânşi sâmbătă. De pildă, ediţia din 2017 a adunat circa 6.000 de manifestanţi, iar scena a fost neîncăpătoare pentru puzderia de oameni care au vrut să se adreseze mulţimii, inclusiv politicieni precum Cornel Popa ori Ioan Mang.

Sâmbătă, în schimb, au lipsit politicienii dornici să adune aplauze. Sâmbătă, singurul politician de pe scenă a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea (ALDE), iar în mulţime a mai stat deputatul UDMR Szabó Ödön, alături de soţie.

Marş fără incidente

Numărul participanţilor a crescut însă semnificativ în jurul orei 16, când se anunţase că va porni marşul propriu-zis. Astfel, la ora 16.10, când mulţimea a plecat din Piaţă pe traseul Podul Sfântului Ladislau, Piaţa Ferdinand, Calea Republicii, (cu o oprire de 5 minute în faţa Bisericii Romano-Catolice pentru rugăciune) Bulevardul Magheru, Centrul Civic, s-au încolonat aproximativ o mie de oameni. Semn că mulţi dintre orădeni au sărit peste adunarea publică, venind în centru doar pentru a participa la marş.

Marşul a fost însoţit doar de muzica fanfarei, iar oamenii - tineri şi vârstnici deopotrivă - au purtat în continuare afişele ori pancartele pe care le-au primit de la organizatori ori le-au confecţionat singuri. Punctul final al marşului a fost platoul din faţa Catedralei Ortodoxe, unde, din nou, organizatorii au invitat diverse doamne să le vorbească celor prezenţi.

Avertisment pentru Iohannis

Aşa cum se ştie, Coaliţia pentru Familie este ONG-ul care a eşuat, anul trecut, în demersul de modificare prin referendum a Constituţiei, aşa încât căsătoria să fie definită ca fiind exclusiv între un bărbat şi o femeie.

De altfel, eşecul referendumului din toamnă a fost şi un subiect al discursurilor de la evenimentul de sâmbătă. În discursul ţinut în Piaţa Unirii, pastorul Petru Vidu l-a criticat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că n-a fost un susţinător al referendumului din toamnă, avertizându-l totodată că va simţi efectele în această primăvară, când şeful statului îi va chema pe români la vot, la un referendum pe tema justiţiei.

Citeşte pe această temă şi articolul:

„O să vadă Iohannis!”: Liderul baptiştilor din Bihor îl avertizează pe preşedinte că românii vor boicota referendumul pentru justiţie (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Orbi din fanatism
"Mișcarea pentru Viață" - mișcarea religioasă a celor care doresc să interzică avortul, de ce nu pune accent pe prevenirea avortului? Nu ne referim la a interzice avortul, ci la prevenirea sarcinilor nedorite. Întrebare: de ce în liceele teologice din Oradea nu există Educație Sexuală? Ei, tocmai ei, ne referim la penticostali și baptiști, acompaniați ecumenic de ortodocși și catolici, sunt pentru interzicerea avortului. Nu mai bine ar trebui să punem accent pe prevenirea sarcinilor nedorite, decât pe prevenirea avortului? Sau, mai crede cineva că generația tânără poate fi manipulată religios? Nu poate fi manipulată, astfel încât să renunțe la sexul de plăcere. Tinerii, nu de musai fac sex, ca boșorogii decrepiți, ci pentru că le place. Este semn de prostie să crezi că tinerii pot fi opriți de la sex, cu - Mișcarea pentru viață. Un tânăr sau tânără va face sex când va vrea și cum va vrea. Dacă în școli s-ar face ore de educație sexuală, punând accent pe metodele de contracepție, pe educația modernă a copiilor, nu am avea atâtea sarcini nedorite. A împărți prezervative tinerilor nu se referă la a-i invita să facă sex. "Pocăiții de Oradea" asta înțeleg. Știți care este metoda de contracepție și de conservare a virginității la tinere? Răspuns: sexul oral (sau orice altceva, decât sexul vaginal). Așa, e mai bine, minunați pastori, preoți, popi sau ce-ați mai fi? A interzice unei femei să facă avort este o gravă imixtiune în libertatea unei persoane. Nimeni, dar nimeni nu ar avea dreptul să interzică asta. Eu, mai repede aș interzice prostia și fanatismul religios. Aș interzice manipularea pocăit-religioasă, pentru că ei, cel puțin în Oradea, totdeauna se află în proces de racolare a noi credincioși. Pentru ei, Oradea este câmp de racolare și ceea ce fac ei se referă la - a se băga în seamă. Se bagă în seamă în fața prostimii, aiurea, fără nicio relevanță în realitatea cotidiană. Sunt curios dacă, vreuna din fiicele pastorilor baptiști / penticostali / nu contează religia, ar rămâne grea (pentru că îi place sexul de plăcere), ce ar face? Ar păstra sarcina? Puțin probabil. Chestiunea asta cu interzicerea avorturilor este de o ipocrizie ieșită din comun. Cât timp nu suntem afectați, e o idee creștină minunată, dar cât timp ne afectează direct, fiind vorba de o sarcină nedorită la fiica noastră (la o rudă, în general), atunci pragmatismul ne spune să facem altceva. "Mișcarea pentru Viață" este o mișcare demagogică a unei generații care s-a bucurat mult și bine de sexul liber și de avorturi și care, la bătrânețe s-a pocăit. S-a pocăit, ca să facă bani din vrăjeli (manipularea afectiv-sentimentală este cea mai urâtă dintre manipulări).
Postat 25 Martie 2019, 17:29 de vgheorghe
avort
lumea a evoluat. sa faci azi avort mi se pare animalism.
Postat 23 Martie 2019, 21:10 de cititor_media
Hai cu turma!
Slava lui Cristos ca astia nici nu isi vaccineaza copiii! Macar nu le perpetueaza specia! :)))))
Postat 23 Martie 2019, 17:58 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON