URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 20:33

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, pus în stand-by de PNL-iști. Aceștia acuză că Parcul va fi condus de un neştiutor în ale fondurilor europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asocierea în participaţiune dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea pentru realizarea şi exploatarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic a fost blocată, marţi, de consilierii judeţeni ai PNL, care nu şi-au dat votul acuzând că în fruntea societăţii care va administra parcul a fost pusă o persoană "care nu are nicio abilitate în domeniul derulării şi contractării fondurilor europene".

Şef la undiţe…

Este vorba de Cosmin Szigeti, consilier local PSD în Beiuş şi deţinător al unui magazin cu articole de vânătoare şi pescuit.

Drept urmare, CJ Bihor, Universitatea din Oradea şi SC Parcuri Industriale Bihor nu pot depune deocamdată proiectul pentru finanţarea acestui proiect din fonduri europene prin POR.

"Ieri am aflat odată cu materialele (n.r. – proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi) că aţi numit pe şustache o persoană care nu are nicio abilitate în domeniul derulării şi contractării fondurilor europene. Am aflat de la colegii din Beiuş că se ocupă cu undiţe, cu articole de vânătoare", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL.

Acesta a spus că liberalii cer înlocuirea lui Cosmin Szigeti cu "o persoană care a mai derulat fonduri europene" şi că până când acest lucru nu se va întâmpla, PNL-iştii nu vor aproba proiectele legate de Parcul Ştiinţific şi Tehnologic.

"Cred că ar trebui să luaţi legătura cu Universitatea, acolo sunt destule persoane competente. Domnul Ţara (n.r. – consilier judeţean PSD şi universitar) vă poate recomanda pe cineva", a spus Avrigeanu, care a avertizat că, altfel, "veţi merge cu acest proiect într-o fundătură".

"Într-o mare eroare"

În replică, vicepreşedintele CJ Ioan Mang a spus că Avrigeanu "se află într-o mare eroare", iar Cosmin Szigeti nu va avea de-a face cu fondurile europene.

"Societatea Parcul Ştiinţific şi Tehnologic nu este cea care va conduce proiectul de finanţare europeană, va fi o echipă care va manageria proiectul, cu un manager de proiect cu experienţă în fonduri europene. Societatea care va administra apoi Parcul este, deci, cu totul alta şi nu are nicio legătură cu proiectul european. Societatea trebuie să administreze o clădire şi o parcare. Niciun universitar nu va accepta să facă asta", a spus Ioan Mang.

Astfel, şeful PSD Bihor a transmis că Szigeti va fi un simplu administrator de clădire şi parcare şi nu va avea implicare în ceea ce se va întâmpla propriu zis în Parcul Ştiinţific şi Tehnologic. Chiar şi aşa, liberalii nu au cedat şi s-au opus tuturor proiectelor legate de PST de pe ordinea de zi.

Ioan Mang a spus că PNL-iştii doresc să blocheze, astfel, un proiect important pentru Oradea, în timp ce Avrigeanu i-a răspuns să proiectul se poate depune până în luna februarie (13 februarie, mai precis), aşadar executivul are destul timp să schimbe directorul SC Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, iar dacă acest lucru se va întâmpla, şi liberalii vor susţine proiectul.

În stand by

Ca urmare a opoziţiei PNL, proiectul privind contractul de asociere în participaţiune între CJ Bihor şi Universitatea din Oradea şi cel privind darea în folosinţă către SC Parc Ştiinţific şi Tehnologic a unui teren de 7.622 mp nu au trecut, ele cerând 24 de voturi "pentru".

În ciuda votului împotrivă al liberalilor, au trecut cu 18 voturi "pentru" acordul de parteneriat între CJ Bihor, Universitatea din Oradea, SC Parcuri Industriale Bihor şi SC Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor pentru realizarea parcului şi hotărârea privind proiectul în sine de înfiinţare a acestui parc şi a cheltuielilor aferente acestui scop.

Pe de altă parte, Senatul Universității a aprobat, luni, toate proiectele legate de viitorul Parc Științific și Tehnologic.

Deşi acest subiect n-a fost deschis în şedinţa CJ Bihor de marţi, BIHOREANUL a scris că societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic are persoane nepotrivite şi în Consiliul de Administraţie, acesta fiind prezidat de purtător de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon, şi format din patronul falimentarei CIAC, Ioan Mintaş, un inginer anonim, Gheorghe Cuc, şi încă un PSD-ist, consilierul local Adrian Negrea.

Citește și: Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, pe masa Consiliului Judeţean Bihor şi a senatorilor Universităţii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să se facă comisie liberală de concurs pe post ...
... în care tot aducătorul de falimente pe bandă rulantă, Popa Cornel de la European Drinks să fie șef de echipă !?! Problema cu postul ăsta nu e "desemnatul", ci faptul că angajatorul nu are capacitatea de a evalua pe cineva, dată fiind calificarea strict în domeniul logoreei.
Postat 19 Decembrie 2018, 10:03 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON