URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 13:00

Nou scandal la Consiliul Judeţean: Tribunalul Bihor a decis suspendarea bugetului judeţului! (FOTO)

Nou scandal la Consiliul Judeţean: Tribunalul Bihor a decis suspendarea bugetului judeţului! (FOTO) Vicepreședintele Ioan Mang (stânga) și-a pierdut cumpătul în ședința de marți, ridicând tonul în fața unui consilier PNL și spunându-i altuia că este „penibil”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce consilierii judeţeni bihoreni au ascultat solemni, marţi, în deschiderea şedinţei, trei grupuri de colindători, a început scandalul!

Consilierii puterii şi cei ai opoziţiei s-au contrat minute-n şir, ba s-au şi insultat, în plenul Consiliului Judeţean după ce alesul PNL Călin Gal a dat vestea că Tribunalul Bihor a decis, cu o zi înainte, pe 17 decembrie, să suspende hotărârea prin care se aproba bugetul judeţului Bihor pe 2018 şi alte două prin care acesta era rectificat.

Executorie!

Este vorba, concret, de acţiunea deschisă de consilierul Călin Gal, care a acuzat că bugetul a fost votat de persoane cu interes personal şi ascunde "mecanism de disimulare a destinaţiei reale a fondurilor".

Conform soluţiei, Tribunalul Bihor a dispus suspendarea executării HCJ nr. 46 din aprilie 2018 privind aprobarea bugetului judeţului Bihor şi a instituţiilor subordonate, precum şi suspendarea hotărârilor de rectificare a acestui (nr. 111 dată în luna iulie şi nr. 146 dată în august).

Sentinţa este executorie de drept, au arătat PNL-iştii, care au citit din portalul instanţei. În ciuda siguranţei cu care a luat cuvântul, şefa serviciului juridic, Mihaela Roşan, a dovedit că nu este în temă cu situaţia, susţinând că decizia va fi executorie de la momentul comunicării ei şi nu de la momentul publicării pe portalul Tribunalului Bihor.

Ea a fost contrazisă de avocatul Janos Kiss, consilier PNL, care a arătat că, potrivit legii, deciziile de suspendare date în contencios administrativ se pun în aplicare de la momentul afişării lor pe portalul instanţei. La fel, după ce a lipsit câteva minute din plenul şedinţei, probabil pentru a se documenta, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a confirmat că decizia - deci suspendarea acelor hotărâri - este executorie. Ea a subliniat, totodată, că "hotărârea se referă doar la suspendare, nu se referă la legalitatea bugetului pe fond".

"Să ia legătura cu Dragnea…"

Discuţiile au degenerat. Ioan Mang s-a enervat după ce PNL-iştii au insistat pe această temă şi au cerut, prin vocea lui Călin Gal, scoaterea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de hotărâre care au legătură cu bugetul judeţului Bihor, în lumina deciziei instanţei.

Mang a încercat să deturneze subiectul şi a spus că hotărârea privind bugetul a fost dată după o perioadă lungă de boicot din partea PNL şi a fost votată de Cornel Borza, care a înclinat balanţa în favoarea triadei de la putere astfel încât angajaţii să-şi poată lua salariile. "Oamenii aceia erau în stradă că nu-şi vor lua salariile şi noi am votat salariile. De aici a plecat marea supărare a domnului Gal", a spus Mang.

Tot el a spus că are încredere că "justiţia independentă" din România se va pronunţa pe fondul problemei şi că se va dovedi că hotărârile au fost legale. "Instanţa nu s-a pronunţat pe fond, ci a spus ca până la pronunţarea pe fond să se suspende hotărârea", a subliniat vicepreşedintele CJ Bihor.

Când Călin Gal l-a întrerupt şi i-a amintit că proiectul de buget a cuprins mult mai multe capitole, nu doar salariile, ci şi o multitudine de sume pentru "direcţii, asociaţii şi societăţi spre care au mers banii fără a se respecta unele dintre cele mai simple condiţii legale", Mang s-a enervat şi a ridicat tonul: "Spuneţi ce n-a fost legal, că m-am săturat!".

Şeful PSD a fost taxat în plen şi de un alt consilier judeţean PNL, Gheorghe Neag, care a spus: "Ca să nu riscaţi să încălcaţi legea, domnul Mang poate să ia legătura cu domnul Dragnea să anuleze toate deciziile instanţei". Replica lui Mang a fost: "Eşti penibil!".

Ce urmează?

La solicitarea lui Călin Gal, Pásztor a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar la 30 noiembrie 2018, lucru care s-a şi întâmplat.

Efectele pe care le va produce decizia instanţei - a cărei motivare a şi ajuns la conducerea CJ Bihor în timpul şedinţei de marţi - nu sunt în totalitate cunoscute în acest moment.

În plen, consilierul judeţean Gheorghe Ţara, fost şef al Camerei de Conturi Bihor, cât şi Ioan Mang, au afirmat că, potrivit legii, după suspendarea bugetului, se vor putea face plăţi anul acesta "la nivelul de 1/12 din bugetul pe 2017".

La finalul şedinţei, însă, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a declarat că a studiat Legea 273/2016 privind finanţele publice şi a spus că "nu cred că putem funcţiona cu acel 1/12", fără a da apoi explicaţii, la solicitarea presei.

Preşedintele Pásztor Sándor a declarat BIHOREANULUI că salariile au fost deja date şi că mai erau de făcut doar câteva plăţi până pe 20 decembrie la Trezonerie. Nici el şi nici Traian Bodea nu au putut spune, însă, în ce cuantum sunt acestea.

Rămâne, deci, de văzut care vor fi urmările concrete ale suspendării proiectelor de buget pe anul acesta, dar şi pentru începutul anului viitor. După cum se ştie, bugetul pe 2019 nu se aprobă chiar la debutul anului, aşadar CJ Bihor ar trebui să funcţioneze conform prevederilor bugetului pe 2018, acum suspendat.

Vot fără PNL

Considerând că sunt legate direct sau indirect de bugetul judeţului, PNL-iştii s-au abţinut de la vot la mai multe proiecte de pe ordinea de zi, care au trecut, însă, prin votul majorităţii de 18 consilieri PSD, UDMR şi ALDE.

Este vorba, concret, de modificarea organigramei la Muzeul Ţării Crişurilor şi modificarea organigramei la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, unde - suprinzător şi aparent fără argumente solide - s-a înfiinţat un Compartiment pentru Siguranţa Circulaţiei, iar două posturi deja existente în direcţie, dar neocupate, au devenit posturi de referent, respectiv consilier debutant în cadrul noului compartiment.

De asemenea, liberalii nu au votat nici proiectul privind rectificarea bugetului Aeroportului Internaţional Oradea.

Citeşte pe această temă şi articolul: Liberalul Călin Gal a atacat în Justiţie bugetul Bihorului: L-au votat persoane cu interes personal şi ascunde "mecanisme de sifonare" a banilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mang, fata asta a ta spune totul...!
Esti cel mai urat ( adjectiv,substantiv, verb...) personaj pe care l-am vazut si cunoscut vreodata!
Postat 19 Decembrie 2018, 11:29 de vineri
Când era șef la Garda Financiară ...
... Călin Gal se ocupa exact cu asta, să servească "unele persoane cu interes personal şi să ascundă mecanisme de disimulare a destinaţiei reale a fondurilor" !?! Așa că, e specializat în acest domeniu !?!
Postat 18 Decembrie 2018, 17:24 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON