URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2018, 13:39

Liberalul Călin Gal a atacat în Justiţie bugetul Bihorului: L-au votat persoane cu interes personal şi ascunde „mecanisme de sifonare” a banilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia grupului PNL de a nu vota bugetul Judeţului pe anul anul 2018 a fost corectă, a declarat consilierul judeţean Călin Gal, care într-o conferinţă de presă susţinută vineri a anunţat că a declanşat procedura de atacare în Justiţie a celor trei Hotărâri ale CJ Bihor prin care acest buget a fost votat, iar ulterior rectificat.

Este vorba despre HCJ nr. 46 din 24 aprilie, de adoptare a bugetului, precum şi despre HCJ 111 din 17 iulie şi 146 din 28 august, prin care acesta a fost rectificat.

„Scandal regizat”

Fost şef al Gărzii Financiare, Gal a amintit că inclusiv în şedinţa de Consiliu din 24 aprilie reprezentanţii PNL au precizat că nu vor vota bugetul deoarece nu le-au fost puse la dispoziţie, prin încălcarea legii, „materialele care au stat la baza elaborării lui”, ci doar „nişte sinteze”, nu şi materialele analitice, altfel spus proiectul indica doar sumele alocate fiecărei structuri a CJ, nu şi modul în care ele urmau să fie cheltuite, în mod concret.

De asemenea, consilierul PNL a amintit că la acea şedinţă UDMR şi PSD au „mobilizat” angajaţi ai CJ care „au făcut un protest cu scopul de a forţa votarea, sub pretextul asigurării achitării salariilor angajaţilor”, deşi acestea nu depindeau de votarea bugetului. „A fost un scandal regizat pentru demonizarea consilierilor PNL în scopul votării în orb a bugetului”, a spus Gal, precizând, de asemenea, că proiectul de buget nu a fost dezbătut în comisii.

Şi la „centrare”, şi la „marcare”

Consilierul liberal a spus că bugetul a fost votat de cei 18 reprezentanţi ai UDMR-PSD-ALDE, însă trei dintre aceştia nu aveau acest drept legal, întrucât au „interese patrimoniale şi personale”, deţinând funcţii de conducere în structurile pe care CJ le finanţează.

De pildă, a arătat Călin Gal, unul dintre cei 18 este consilierul judeţean UDMR Boda Gergely Zoltan, concomitent şef Birou în cadrul DDIP (Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte), una din cele două structuri prin care CJ orientează sume importante din bugetul Judeţului către ONG-uri şi firme de casă ale UDMR, aşa cum a relevat, de altfel, şi Raportul Camerei de Conturi Bihor pe 2017.

„Nu se poate spune că dl Boda nu a fost avertizat că se află în incompatibilitate, iar faptul că a votat HCJ 46 din 24 aprilie, de adoptare a bugetului, duce la anularea acesteia. S-au încălcat Legea 215/2001 (n.r. – a administraţiei publice locale), articolul 46, aliniatele 1 şi 2, referitoare la interesul patrimonial, şi Legea 393/2005 (n.r. – Statutul consilierilor locali şi judeţeni), articolul 75, referitor la interesul personal al consilierilor”, a explicat Călin Gal, adăugând că prin buget s-au alocat 2 milioane lei pentru DDIP, unde Boda are funcţie de conducere.

„Lovite de nulitate”

Aceeaşi ilegalitate s-a repetat şi la rectificarea bugetului, a spus Gal, însă „triplată”, deoarece a intervenit şi culpa altor doi consilieri judeţeni, de la PSD, Stela Babău şi Bujor Chirilă, ambii directori de structuri finanţate de CJ, prima la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, celălalt la ADI Ecolect, a căror incompatibilitate era clară încă de la votarea bugetului.

Gal a spus că pentru a „păcăli” opoziţia şi a da celor doi consilieri PSD posibilitatea de a vota aparent legal, prin proiectul de buget iniţial, adoptat prin HCJ 44 din 24 aprilie, „s-a plasat suma de 3,313 milioane lei, necesară finanţării celor două ADI-uri, în secţiunea de buget Programe de Dezvoltare”, banii nefiind apoi daţi direct celor două ADI-uri, ci prin rectificarea bugetară decisă prin HCJ 111 din 17 iulie, adică printr-un „mecanism de disimulare a destinaţiei reale a fondurilor”, cunoscută de la bun început.

Gal a amintit că DDIP, unde Boda are funcţie de conducere, este „maşinăria prin care se alocă fonduri UDMR de către conducerea CJ”, dar a subliniat şi „interesele patrimoniale şi personale” ale celor doi consilieri PSD concomitent directori la ADI Ecoland şi la ADI Ecolect, toate acestea fiind „motive de nulitate absolută a bugetului şi rectificărilor”.

„Toţi cei trei consilieri au depus un jurământ de care nu s-au ţinut, au preferat să respecte ordinele partidelor, nu legea”, a conchis Gal.

Va urma

Consilierul liberal a spus că a „început procedura de atacare” a celor trei HCJ, depunând plângeri prelabile la CJ (de unde nu a primit răspuns), dar şi o înştiinţare la Prefectură, care este „prima instituţie publică din judeţ datoare să respecte legea”, cerând prefectului Ioan Mihaiu să deschidă la rându-i, aşa cum face şi el, „procedura de atacare la instanţa de contencios administrativ”, chiar dacă aceeaşi Prefectură a dat aviz de legalitate primelor două HCJ, nu şi celei de-a treia.

„Sper ca Prefectura să ţină cont de informarea pe care am făcut-o şi să facă demersurile legale care se impun”, a spus Gal, adăugând că „Prefectura şi prefectul trebuie să respecte legea”.

De asemenea, acesta a afirmat că „suntem în lucru pentru a acţiona în Justiţie şi pe alte Hotărâri de Consiliu Judeţean prin care s-a încălcat legea şi, bineînţeles, vom cere anularea lor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DDIP
DDIP ...Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte...nu face angajari? Tot ce-ti poti dori intr-o viata de om e sa ajungi sa lucrezi la ddip,apoi vara sa mergi in statiune cu voucherul de 1450, voucher pe care-l deconteaza olguta din pixul ei fermecat...in rest articolul e greu de citit, dar ddip -ul face toti banii, ar trebui strinse intr-un album,almanah,toate acronimele din institutiile statului roman, e pacat sa ramina in obscuritate atitea perle...
Postat 14 Septembrie 2018, 21:10 de excalibur
Sa se faca dreptate!
Chiar sunt curios ce va face prefectul: va respecta legea sau va incerca sa isi acopere fostii colegi de partid? Sa vedem...
Postat 14 Septembrie 2018, 16:03 de crzy
Anulate si facute corect
Hotararile de CJ legate de buget ar trebui anulate si facuta o dezbatere corecta despre buget. In care sa se ia in calcul si parerea opozitiei. Rusine Prefecturii ca a dat viza de legalitate pe un document votat de consilieri incompatibili. Pana si cantaretul de la PNL care a votat a fost incompatibil si totusi a votat. Rusine!
Postat 14 Septembrie 2018, 16:01 de Clauditza
Alo Prefectura?!?
Ce facem aici? Nu se sesizeaza nimeni de la Prefectura??? Sa oblige nesimtitii de la CJ Bihor sa respecte legea...
Postat 14 Septembrie 2018, 15:59 de Smiley
viol
daca acesta a afirmat că „suntem în lucru pentru a acţiona în Justiţie şi pe alte Hotărâri de Consiliu Judeţean prin care s-a încălcat legea şi, bineînţeles, vom cere anularea lor” atunci si limba romana se poate adresa instantei pentru viol cu perversiuni din partea lui sorin gal
Postat 14 Septembrie 2018, 15:00 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON