URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2015, 12:33

NIS Petrol a angajat o altă firmă care să facă prospecţiuni seismice în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

NIS Petrol ţine încă sondele departe de Bihor. Concesionară a două perimetre petroliere din Bihor, EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, compania sârbească NIS Petrol, a precizat, într-o informare transmisă la solicitarea BIHOREANULUI, că vrea să înceapă lucrările în Bihor, dar cu etapa de prospecţiuni seismice, care nu presupune realizarea vreunui foraj. Informaţiile vin la o săptămână după ce NIS Petrol a anunţat, printr-un comunicat de presă, că vrea să înceapă explorările petroliere în Bihor, reiterând ideea că nu caută gaze de şist, ci hidrocarburi convenţionale.

Prospectările vor fi realizate de Naftagas Oilfield Services, membră a grupului NIS, cu care NIS Petrol a încheiat un contract după ce precedenta firmă angajată, Acoustic Geophysical Services a reziliat contractul. "Cu prezenţă regională, compania (n.r. Naftagas Oilfield Services) este reprezentată în ţări precum România şi Ungaria. Compania a furnizat serviciile menţionate în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte derulate de NIS Petrol în judeţul Timiş, proiect similar cu cel care va fi iniţiat în Bihor", se arată în precizarea NIS Petrol.

Totuşi, sârbii nu au încă un calendar al lucrărilor, pentru că, spun ei, planul de acţiuni nu a fost încă finalizat şi aprobat. "În momentul în care acesta va fi definitivat, demersurile de comunicare cu autorităţile locale şi cetăţenii, atât direct, cât şi prin intermediul mass-media vor fi realizate în mod transparent", mai arată compania.

Prospectarea geofizică este, potrivit NIS Petrol, "principala metodă folosită încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice şi stratigrafice complexe din subsol, ce pot prezenta situaţii favorabile acumulării hidrocarburilor convenţionale". Concret, asta înseamnă că utilaje uriaşe, anume construite, trebuie să străbată terenurile din perimetrul concesionat, ca să identifice cele mai bune locuri unde pot fi amplasate sondele de extracţie a ţiţeiului şi gazelor. "Procesul constă în măsurarea timpului de transmitere a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare de la suprafaţă, pe drumul de emisie şi, ulterior, reflexia undelor către punctele de recepţie. Lucrările de prospectare geofizică sunt tranzitorii deoarece operaţiunile se desfăşoară la suprafaţa solului, în flux continuu", mai arată NIS Petrol.

Prospectarea 3D este cea mai complexă cercetare la ora actuală şi facilitează identificarea de zăcăminte noi, nedescoperite, oferă o informaţie completă asupra zăcământului şi indică arhitectura zăcământului, oferind detalii cu privire la formă, dimensiune şi potenţial.

"În această etapa, nu se efectuează lucrări de foraj", a mai arătat NIS Petrol.

Totuşi, Naftagas Oilfield Services nu poate începe încă lucrările. Ea va trebui să obţină un certificat de urbanism de la Consiliul Judeţean Bihor pentru efectuarea prospectărilor, iar CJ, la rândul său, va trebui să ceară avizele primăriilor pe raza cărora ar urma să se efectueze lucrări.

Citeşte pe această temă şi articolele:

NIS Petrol se jură că doar explorează, şi numai pentru a găsi hidrocarburi convenţionale, nu gaze de şist

Cornel Popa: NIS Petroleum vrea să înceapă explorarea gazelor în Bihor

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON