URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2015, 14:43

Mihai Viteazul nu se lasă dus! Bolojan ia în calcul să păstreze statuia în Piaţa Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nemulţumiţi de iniţiativa Primăriei de a înlocui statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu cea a Regelui Ferdinand se pot considera victorioşi. Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că ia în calcul să ţină pe loc monumentul voievodului, deoarece avizarea mutării duce la tergiversarea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.

Iniţial, planurile executivului Primăriei erau de a muta statuia lui în fostul parc Olosig, rebotezat între timp Parcul Mihai Viteazul, însă Direcţia pentru Cultură Bihor a avizat negativ această iniţiativă, arătând că este o greşeală din punct de vedere estetic şi având în vedere importanţa monumentului.

În aceste condiţii, Primăria a propus Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public varianta relocării statuii în Parcul 22 Decembrie, propunere ce trebuia dezbătută joi şi de consilierii locali. Proiectul a fost retras însă de pe ordinea de zi, Bolojan considerând că procesul de avizare s-a tergiversat deja prea mult.

"Luăm în calcul să anulăm procedura de mutare a statuii din piaţa centrală. În condiţiile în care noi trebuie să terminăm proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii până la sfârşitul acestui an, nu ne mai putem permite astfel de lucruri", a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, dacă statuia ar fi mutată, dalarea pieţei centrale ar trebui sistată sau chiar refăcută. "Ca să ridici o statuie îţi trebuie să aduci o macara, macaraua trebuie să caleze pe o suprafaţă pe care se va exercita o presiune foarte mare şi dacă am pune macaraua de exemplu pe dalele care sunt montate s-ar crăpa totul. Ca atare, nu ne mai putem permite", a mai spus primarul.

Drept urmare, Bolojan va propune la următoarea şedinţă a Consiliului Local anularea hotărârii de mutare a statuii. "E mai puţin important dacă în centru este statuia lui Mihai Viteazul sau a Regelui Ferdinand, este important ca acest proiect să fie terminat la timp, ca oraşul să nu piardă bani", a concluzionat primarul.

Citeşte pe această temă şi articolele: 

Fostul comandant al Garnizoanei: Mihai Viteazul şi Regele Ferdinand să fie împreună în Piaţa Unirii (FOTO)

Parcul 22 Decembrie, variantă alternativă pentru relocarea statuii lui Mihai Viteazul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dezamagit
Acolo e locul statuii ecvestre a MS Regele Ferdinand Intregitorul, Piata Unirii a fost numita in cinstea vizitei Regelui in Oradea. La initiativa gen. Traian Mosoiu, arhitectul Duliu Marcu, proiecteaza ansamblul arhitectural din Piata Unirii in care piesa centrala era o frumoasa statuie ecvestra cu Regele Ferdinand. Hortistii au distrus statuia, comunistii au pus acolo un fel de obelisc in memoria soldatilor sovietici cu secera si ciocan, iar dupa decembrie '89 obeliscul a fost dat jos. Puterea de-atunci se temea de idea de monarhie, iar in locul obeliscului trebuia pus ceva, orice dar nu regele. Asa ca au mesterit la repezeala o statuie urata, disproportionata cu un cal ce pare a avea picioare de vaca si testicole de taur, calarit de un om in pozitie foarte nefireasca, calaretul pare ca sta intins ca pe o scandura, picioarele lui sunt drepte, e o insulta la adresa Domnitorului Mihai Viteazul. Aceasta statuie nereusita, nu respecta reguli heraldice elementare. Mutarea ei se impune! Aceasta statuie urata compromite estetic toata Piata Unirii. Rade lumea!Domnule primar, e foarte important ce statuie avem in Piata Unirii! Mutati aceasta statuie. Vor crapa niste dale? Se pot inlocui! Nu este o scuza si sa ramanem cu uratenia in Piata Unirii. Rade lumea! Serios.
Postat 06 Iunie 2015, 23:17 de sergiu
FOARTE BINE !
Bolojane, ai inceput sa-ti revii. Daca ai fi gandit astfel mai demult referendumul trecea din prina. Astia cu Ladislau lor, care nu a avut nicio treaba cu orasul, te saboteaza oricum.
Postat 29 Mai 2015, 21:23 de Valhalla-Asgard
nenatural
Lasam la o partea daca Mihai Viteazul ca personaj istoric are vreo legatura cu Oradea sau nu. Statuia aceasta e insa urata. Daca nu altceva, as prefera o alta statuie cu Mihai Viteazul, una care sa respecte anatomia umana si animala. Daca ar putea respecta si regulile in materie de sculpturi, ar fi si mai bine. Nu asta e problema principala a orasului pentru ca statuia aceea e hidoasa de la dezvelire deja.
Postat 28 Mai 2015, 21:09 de CristiOradea
@CIVITAS
Adica sa te plimbi numai tu pe el...niste apa nu vrei???
Postat 28 Mai 2015, 19:48 de Tinas
Mai bine ar lua în calcul să se predea singur ... !!!
... nu de alta dar vine scadenţa !!!
Postat 28 Mai 2015, 16:25 de WinDos
Opinie
Personal, ma declar dezamagit de aceasta idee. Pietonalul nou ar trebui sa fie fluid, atat ca dinamica a celor care il strabat (adica perimentrul sa fie degajat de orice obstacole) cat si ca linie de privire pentru cel/cea care il strabate. Sunt de acord ca problema statuii trebuia lamurita mai din timp, DAR si aia de la comisia de cultura sunt convins ca or fi ceva aproape-pensionari comunisti, care stiu una si buna..sa nu te atingi de istorie frate ca e sacra. Bine nu ar vrea sa ramanem in evul mediu cu orasul, ca sa pastram simbolurile neatinse. Respect istoria poporului si cred ca Mihai Viteazu merita un loc decent in Oradea, dar in centru va arata ca un "organ" sculat. A, si ca sa nu fie discutii, nu apartin vreunei etnii minoritare. Vreau doar un spatiu deschis de piata publica fara "obstacole". E doar opinia mea si atat!
Postat 28 Mai 2015, 15:38 de OradeaCivitas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON