URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 15:32

Mai mulți liberali, între care şi Lucia Varga, lansează un manifest către membrii și simpatizanții PNL, cerând şi propunând măsuri urgente în partid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de 15 membri PNL, între care şi bihoreanca Lucia Varga, a dat publicităţii, duminică, un document-manifest prin care critică prestaţia fostei conduceri a partidului şi fac mai multe propuneri pentru reconstrucţia acestuia.

Potrivit agenţiei de presă Agerpres, cei 15 semnatari ai manifestului cer dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare și înlocuirea acesteia cu o comisie de organizare a alegerilor interne, cu membri care nu vor candida pentru o funcție de conducere. O altă măsură pe care cei 15 o propun este organizarea alegerilor interne pornind de la baza partidului, cu programe de viziune și acțiune politică, cu respectarea dreptului de a candida și de a alege al tuturor membrilor declarați ai PNL.

Semnatarii mai cer constituirea unor comisii de organizare a alegerilor la toate nivelele și în toate organizațiile partidului, constituirea unui for de dezbateri doctrinare care să pregătească o platformă menită adoptării în Congresul PNL, precum și instituirea unui sistem electoral prin care viitorul lider al formaţiunii să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.

"Partidul Naţional Liberal este singurul partid de dreapta din România şi singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să își reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câștige din nou încrederea societății românești în capacitatea sa de a fi un lider în construcția României de mâine", menționează semnatarii manifestului.

Documentul cuprinde și referiri la faptul că nu a fost organizată o dezbatere în partid pentru a se analiza rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie.

"În anul 2014, unificarea dintre PNL şi PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria președintelui Iohannis și a programului "România lucrului bine făcut"! După 2014, partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă și va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide", se mai menționează în document.

În opinia semnatarilor, eșecul PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne și a dorințelor și aspirațiilor societății românești.

Printre problemele enumerate în document se numără: "procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult și a fost condus fără curaj și fără viziune politică; prelungirea existenței structurilor bicefale a dezorganizat partidul și a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate; dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră; statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democrația și încrederea în interiorul partidului".

Aceștia mai spun că primarii și aleșii locali liberali au fost în mare parte lăsați în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul și a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.

Liberalii semnatari ai manifestului caracterizează și relația PNL cu societatea românească. Ei spun că partidul a devenit închis și netransparent, lipsa unei dezbateri doctrinare a slăbit identitatea formațiunii, a arătat indiferență față de valori și ignorarea nevoilor societății.

"Comunicarea catastrofală, cu metode și prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare. PNL a eșuat în relația cu întreprinzătorii și clasa de mijloc şi a arătat o totală lipsă de dorință pentru un dialog cu intelectualii și mediul academic. În locul unei atitudini lucide, societatea a văzut că ne complacem în analize false și celebrări absurde ale eșecului prezentat ca succes", se mai precizează în document.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Încă nu s-au hotărât de sus în jos sau de jos în sus nici o graba aveți timp
Tocmai cu losery să înceapă oare reforma oare daca prindea cascavalu ii mai trebuia oare reformare ? Nu prea cred, cat despre reformare de sus în jos sau de jos în sus ( ce a fost mai întâi oul sau găina) reforma de genul pleacă bleaga vine bleaga reforma cu cine Blaga Gorghiu sau poate Turcan cu foști portocalii never.
Postat 31 Ianuarie 2017, 10:35 de sss
PNL se va reforma
cand o face plopul pere ... Cel putin nu atat timp cat reformatorii, n-au nici cea mai mica treaba cu doctrina liberala! Madam Varga, cu toata dragostea, nu face altceva decat sa-si etaleze frustrarea, frustrare generata de suntul efectuat de Bolojan. Stiu ca aproape intotdeauna, in Romania, comunicatele sunt redactate intr-o limba de lemn somptuoasa, mostenire a epocii de aur, dar citind comunicatul dat de "reformatori", realizez, cu tristete, recunosc, ca n-au inteles nimic, nici din ceea ce a dus partidul la minusculul procent de la alegeri si mai ales nu realizeaza care e cale spre "purificare". Parafrazand un celebru banc de pe vremea impuscatului, in PNL, intunericul se propaga cu viteza luminii!
Postat 30 Ianuarie 2017, 22:41 de User anonimizat
Trag cu dinți lupt cu pumni că sa am ?
Nu stiu cine a fost cu idea să te arunce peste bord sau poate bănuiesc ,da un lucru e clar a fost inspirat .Bravo!!!! Își merită soarta sincer .
Postat 30 Ianuarie 2017, 21:58 de sss
Brava, coana Luciano!
Cum te-a taiat birtinezul de la ciolan, cum te-a apucat cheful de revolutie! A fost bine in pnl, mai corect in usl, cand ai taiat, la propriu! de unde si cat ai vrut, cand ti-ai pus ditai consortul mare sef pe la hidroelectrica! Daca vreti sa va caiti cu adevarat, eu zic ca toti cati vreti schimbarea, sa incepeti prin a inainta catre parchet(e) autodenunturi, dar si plangeri penale. Autodenunturile pt. propriile fapte penale iar plangerile pt. faptele savarsite de altii dar despre care aveti cunostinta. Si aveti, oho... Cine scapa de ,,curatenie" vrednic fi-va sa cladeasca un pnl, unul fata hoti, puscariasi, profitori. Noi, oradenii, te-om ierta pt. deranjul cu alegerile pt. primar, consilieri...
Postat 30 Ianuarie 2017, 16:03 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON