URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2017, 13:27

Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor cere primarilor din judeţ să le dea burse elevilor

Elevii bihoreni sunt nemulţumiţi că autorităţile publice locale nu le dau burse elevilor care învaţă bine, aşa cum se întâmplă în mai toate oraşele mari din ţară. Articolul 82 din Legea 1/2011 prevede că elevii pot primi de la autorităţile publice locale burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Numărul şi cuantumul acestora se stabileşte de consiliile locale, mai spune legea.

Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a transmis, luni, în prima zi de şcoală din semestrul al doilea, o scrisoare deschisă către toate primăriile din judeţ, semnată de preşedintele elevilor bihoreni, Titus Maghiar, care arată că nicio autoritate publică din judeţ nu dă burse elevilor, iar din acest motiv Bihorul "se află la urma clasamentului naţional din acest punct de vedere".

"Pornind de la premisa că educaţia şi implicit beneficiarul direct al acesteia ar trebui să constituie o prioritate pentru conducătorii instituţiilor administrativ-teritoriale, solicităm ca finanţarea complementară a învăţământului să fie tratată ca atare", se arată în scrisoarea elevilor.

"Putem considera atitudinea dumneavoastră un afront faţă de elevii din localităţile a căror conducere o reprezentaţi, întrucât se poate observa o relaţie de cauzalitate directă între sumele acordate pentru burse şi situaţia abandonului şcolar, rata de promovabilitate a examenelor şi performanţa şcolară elevilor în general", mai scriu elevii. Potrivit documentului, în oraşele în care cuantumul burselor este mare şi promovabilitatea elevilor la examenele naţionale este peste media naţională. De exemplu, în Cluj Napoca bursele de merit sunt de 90 de lei pe lună, iar promovabilitatea la Bacalaureat în 2016 a fost de 83,32%, iar în Bacău, unde elevii buni la învăţătură primesc o bursă lunară de 100 de lei, 78,4% dintre absolvenţii de liceu au promovat examenul de Bac. În Sectorul 4 din Bucureşti, bursa este chiar şi mai mare: 350 lei/lună. Drept urmare, elevii bihoreni sunt convinşi că o bursă de merit cu un cuantum mai mare îi va stimula şi pe colegii lor să înveţe mai bine.

"În consecinţă, având în vedere datoria reprezentanţilor aleşi ai comunităţii de a se implica activ atât în sprijinirea elevilor defavorizaţi, a celor cu nevoi speciale, cât şi în recunoaşterea meritocraţiei elevilor cu rezultate bune la învăţătură, măsuri care ar ajuta la dezvoltarea calităţii procesului educaţional şi ar veni în soluţionarea problemelor anunţate anterior, solicităm conştientizarea importanţei articolului 82 din Legea 1/2011, prioritizarea şi urgentarea procesului de acordare a burselor şcolare şi transparentizarea acestui proces prin organizarea unor dezbateri publice la care să participe şi membrii organizaţiilor reprezentative ale elevilor la nivel judeţean", mai transmit elevii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bolo , să nu zici că n-ai bani ...
Că dor plătim taxe dublate
Postat 13 Februarie 2017, 14:07 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON