URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2018, 12:37

Unul din şpăgarii de la Comisia de expertiză a Casei de Pensii Bihor, „vedetă” într-un filmuleţ anticorupţie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză la şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, unde pe ordinea de zi figurau doar două rapoarte plictisitoare, unul al Inspectoratului Şcolar Bihor despre desfăşurarea examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat, şi celălalt al CAS Bihor, despre programele naţionale de sănătate finanţate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Înainte ca şefii celor două instituţii, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas şi respectiv directoarea adjunctă Elena Moldoveanu, să comunice informaţiile oricum cunoscute şi existente inclusiv pe site-urile proprii, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, comisarul şef Alexandru Nuţiu, a "proiectat" un filmuleţ avându-l ca "erou" pe un orădean faimos pentru eficienţa cu care a colectat şpăgi.

Dacă-i ordin...

"În baza unui ordin al ministrului de Interne, colegii de la DGA au de prezentat un material obligatoriu care trebuie susţinut în luna iulie, cu privire la prevenirea faptelor de corupţie", a motivat prefectul Ioan Mihaiu motivul pentru care, deşi nu era în "ordinea de zi", filmuleţul a fost prezentat şefilor de instituţii guvernamentale deconcentrate din judeţ.

La fel, în preambulul acestuia, comisarul şef Alexandru Nuţiu, a explicat că potrivit ordinului ministrului de Interne, DGA a primit noi atribuţii "pe linia prevenirii şi a programelor educative", care se derulează împreună cu alte instituţii, inclusiv şcoli.

Relaxat, despre "un lucru foarte grav"

Atenţia celor vreo 30 de directori prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural a fost captată apoi, preţ de circa 15 minute, de filmuleţul făcut de DGA, Centrul Multimedia al MAI şi Penitenciarul Oradea. Este vorba despre un interviu cu doctorul Ovidiu Pleşa, care în perioada 11 mai – 25 iunie 2015 a fost înregistrat, la fel ca alţi zece medici şi asistenţi din Comisia de expertiză a Casei Judeţene de Pensii, luând de 235 de ori mită în valoare totală de 55.975 lei. Banii erau luaţi de la diverse persoane, în schimbul eliberării ori prelungirii certificatelor de încadrare în grad de handicap sau prelungirii concediilor medicale. Ca urmare, Pleşa a fost condamnat definitiv vara trecută la 3 ani de închisoare cu executare.

În interviul realizat în Penitenciarul Oradea, unde îşi ispăşeşte pedeapsa, Pleşa arată foarte bine şi adesea zâmbind ori chiar râzând, figura sa contrastând cu ceea ce spunea.

Întrebat, de pildă, de ce lua şpagă, Pleşa a răspuns că, lucrând într-o structură subordonată Ministerului Muncii, "din păcate salarizarea pe care am avut-o atunci a fost foarte mică. Asta nu e o scuză (...), dar atunci acceptai acele cadouri, neavând conştiinţa că faci ceva atât de rău".

De asemenea, întrebat ce transmite funcţionarilor publici şi cetăţenilor, Pleşa a răspuns: "Le-aş spune că nu e de joacă cu corupţia, nu-i un lucru pe care să-l poţi manageriza, e un lucru foarte, foarte grav, care poate să-ţi distrugă întreaga viaţă. Iar cetăţenilor le-aş transmite un lucru foarte clar: să nu dea mită, pentru că riscă şi ei".

Inutil de adăugat însă că, dat fiind tonul relaxat, cuvintele lui Pleşa au stârnit mai mult chicoteli decât indignare, fie şi mimată, din partea directorimii prezente...

Alba-neagra cu prevenţia!

La finalul şedinţei, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat şefii de instituţii că dacă sunt interesaţi, filmuleţul le poate fi pus la dispoziţie pentru a fi prezentat funcţionarilor din subordine. La rându-i, BIHOREANUL a solicitat o copie în format electronic a materialului video, spre a-l prezenta pe site cititorilor, ceea ce iniţial reprezentantul DGA Bihor a acceptat.

Ulterior, însă, comisarul şef Alexandru Nuţiu i-a explicat reporterului că nu îl mai poate oferi, deoarece un factor de conducere din Minister l-a informat că nu are voie să facă acest lucru, motivând că „dr. Pleşa şi-a dat acordul doar pentru difuzarea lui în cadrul structurilor Ministerului de Interne”, cum este şi Prefectura, nu şi în afara acestora.

Deşi BIHOREANUL a încercat să obţină filmuleţul şi de la Prefectură, directorul Cancelariei prefectului, Răzvan Puia, a refuzat invocând acelaşi motiv. „Este un material destinat difuzării pentru funcţionarii publici. Domnul doctor Pleşa nu şi-a dat acordul decât pentru asta”, a spus Puia.

Cum ar veni, o „comedioară” de prost gust, destinată, ca pe vremuri, doar uzului intern al „organelor”, pentru a raporta încă o acţiune bifată într-o campanie de circuit închis, care nu ţine cont de public...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON