URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2022, 15:31

Tradiție din tradiții: Florica Bradu se alătură proiectului „Bihorul colindă” inițiat de CJ, cu colinde autentice în tot județul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toate zonele Bihorului, indiferent că este vorba despre Ţara Beiuşului ori de Valea Ierului, se vor desfăşura luna aceasta spectacole de colinde tradiţionale, adică musai bihoreneşti, musai "în ceată" şi obligatoriu "live".

Este începutul unui program pe care conducerea Consiliului Județean Bihor şi-l doreşte pentru toţi anii următori, pentru recuperarea zestrei folclorice a regiunii, şi la care a aderat "cu toată inima", cum spune ea, şi cunoscuta artistă Florica Bradu.

În cojoc de Binş

"Rolul administraţiei locale este de a contribui la creşterea nivelului de bunăstare a cetăţenilor şi a comunităţilor locale, iar bunăstarea nu se reduce la cea materială, ci are şi o componentă spirituală", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, într-o neobişnuită conferinţă de presă susţinută marţi.

Acesta (foto mijloc) şi-a făcut apariţia îmbrăcat cu un cojoc de Beiuş, alături de cea mai consacrată dintre "Floricile Bihorului", Florica Bradu (foto dreapta), şi de şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului, profesorul Horea Abrudan (foto stânga), şi el într-o cămaşă populară.

Motivul? Prezentarea unui proiect botezat "Bihorul colindă", prin care, potrivit explicaţiilor date de Mălan, autorităţile - în parteneriat cu profesori, preoţi şi artişti - îşi propun "să scoatem la lumină obiceiurile, tradiţiile şi valorile culturale specifice ale Bihorului, să arătăm cine suntem şi ce ne caracterizează".

Mai concret, un program ce se doreşte organizat în fiecare an de acum înainte, pentru recuperarea şi promovarea colindelor, ce se va desfăşura în fiecare Ajun de Crăciun, cu concerte în care cei implicaţi să respecte trei reguli simple: să colinde doar "în ceată" (căci colindul tradiţional aşa era, nu cu "solişti" şi vedete), să aibă un repertoriu exclusiv din Bihor, nealterat, şi să performeze "live", fără pic de playback.

"Nu e gândit ca un proiect singular, ci face parte dintr-un ansamblu de proiecte pe care le vom derula începând din acest an. Vor fi colindători copii, grupuri formate din feciori ai satelor, vârstnici, artişti consacraţi şi artişti în devenire", a spus Mălan despre proiectul "Bihorul colindă", precizând că el se va desfăşura în parteneriat cu primăriile locale, parohiile ortodoxe, Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi, fireşte, Centrul Cultural al judeţului.

"Am colindat toată lumea"

O surpriză a acestuia este implicarea, "fără nicio remuneraţie", după cum a subliniat reprezentantul CJ Bihor, a Floricăi Bradu. Vădit emoţionată, artista s-a confesat afirmând că "am răspuns cu toată inima la apelul de a redeştepta tradiţiile noastre bihorene".

Interpreta care a slujit întreaga sa carieră folclorul Bihorului a vorbit cu mare emoţie, adesea podidită de lacrimi, despre "zestrea absolut inestimabilă a neamului nostru, pe care nu trebuie s-o lăsăm deoparte", amintindu-şi de propria copilărie petrecută "într-o familie de ţărani, într-o vatră folclorică extrem de bogată" şi de tinereţea în care a început să culeagă folclor autentic, pentru a evoca importanţa spirituală a tradiţiilor atât de preţuite de marii oameni de cultură.

Florica Bradu, artistă de muzică populară

"În Ajun de Crăciun se căuta în comunitatea locală un loc special, la o răspântie, un loc care se numea vatră, unde oamenii credeau că se întâlnesc viii cu morţii, lumea aceasta cu lumea de dincolo", a povestit interpreta despre locul de unde porneau colindătorii, dar şi despre cum erau aşteptaţi aceştia de gospodarii satelor, cu felinare din coji de cireş puse în stâlpii porţii ca invitaţie, ca semn că "ne e deschisă casa, veniţi de ne colindaţi".

"Am colindat în toată lumea, am văzut câtă admiraţie culegeam de la oameni care nu ne cunoşteau limba, dar ne înţelegeau sufletul", a spus Florica Bradu.

Între altele, a povestit și cum a colindat, la propriu, la invitaţia primarului din New York, în faţa sediului administrativ al marii metropole. "Atâtea lucruri frumoase care ne împodobesc pe noi ca neam ne amintesc cine am fost, cine suntem şi cine trebuie să fim", a mai spus artista, felicitându-l pe vicele CJ Bihor pentru iniţierea proiectului dedicat colindelor autentice.

Ediţia inaugurală, 8 spectacole

Anul acesta, din 10 până în 18 decembrie inclusiv, programul "Bihorul colindă" cuprinde opt spectacole programate la Tinăud, Husasău de Criş, Aleşd, Tinca, Ştei, Beiuş, Şuştiu (comuna Lunca), Marghita şi Roşia.

Acestea vor fi susţinute de grupuri de copii care cântă în biserici, ansambluri folclorice, coruri şi cete de colindători, majoritatea concertelor urmând să se desfăşoare în biserici şi cămine culturale, dar două fiind pregătite să aibă loc în aer liber (la Roşia şi la Şuştiu, unde va funcţiona şi un târg de produse tradiţionale).

Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a precizat că de la anul în program vor fi incluse şi municipiile Salonta şi Oradea, anul acesta cele două oraşe fiind "sărite" din motive diferite: în Salonta Primăria a organizat deja manifestări similare de una singură, iar pentru organizarea în Oradea "nu am avut timpul fizic necesar, după ce am avut această idee, să ne asumăm organizarea unui concert aşa cum ni-l dorim".

Programul complet al tuturor spectacolelor "Bihorul colindă" poate fi consultat mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Autentic?
Uitati-va la camasa doamnei Bradu, incropita. Nu mai vorbesc de muzica. Autenticul e pe moarte…
Postat 07 Decembrie 2022, 07:53 de User anonimizat
Minunat proiect, niet cultură...
Admirabilă inițiativă, păcat că, la fel ca majoritatea proiectelor de acest tip, sunt aplicate cu „abonații” de casă ai „culturii” populare județene. Dacă vă uitați pe programul proiectului, puține dintre evenimente respectă întru totul formatul proiectului: cete de colindători, fără vedete și soliști, live, la rece, fără playback... Asta ca să nu mai vorbim despre repertoriul unora dintre vedetele / soliștii / interpreții care sunt implicați în acest spectacole, toți fiind remunerați (sic!), care nu cuprinde neapărat colinde, ci „cântece cu tematică de iarnă / de Crăciun”, unul mai comercial decât celălalt. Primul lucru pe care l-aș face în selecția acestor interpreți ar fi să cânte, pe viu, la rece, un colind din colecția Bartok, în stil nealterat, neîndulcit de cantisme ieftine, pe de o parte, sau de afonisme și lipsă de voce, de cealaltă parte.
Postat 07 Decembrie 2022, 07:16 de fincunoscator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON