URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2022, 13:49

„Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă". Povestea ofiţerului de cavalerie care a condus mişcarea de rezistenţă anticomunistă din Munţii Făgăraş, spusă la Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, pe 12 mai, să afle povestea lui Toma Arnăuţoiu (1921-1959), ofiţerul de cavalerie care, după ce a fost trecut în rezervă din motive politice, a devenit liderul Grupului de rezistenţă anticomunistă de la Nucşoara (judeţul Argeş), care a acţionat în sudul Munţilor Fărăgaş. A fost prins după aproape 10 ani şi executat împreună cu fratele său. 

Pe 12 mai la Cetate 

Evenimentele educativ-culturale intitulate "Centenar Toma Arnăuţoiu (1921-1959)" sunt programate în această lună în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Oradea. 

Manifestarea va avea loc pe 12 mai, de la ora 17, în Cetatea Oradea (Corp E, etaj 1) şi este organizată chiar de Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, fiica fostului lider al rezistenţei anticomuniste, alături de Fundaţia Culturală Memoria şi Muzeul Ororilor Comunismului în România. 

Intrarea este liberă.

Parteneri locali sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) și Asociaţia "Cei 40 de Mucenici". 

"Aripa din stâncă"

Evenimentul de la Oradea va debuta cu "un spectacol de proză şi poezie din literatură de detenţie şi muzică - Cântecul Memoriei", cu Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu la vioară şi Cristina Chirvasie, recitator. Va fi proiectat apoi filmul "Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă", realizat de Cristina Chirvasie, în 2021, anul centenarului naşterii lui Toma Arnăuţoiu. Filmul are 35 de minute. Proiecţia va fi urmată de discuţii. 

"Proiectul (demarat în 2021) are un caracter educaţional şi se adresează tuturor celor interesaţi de istoria recentă/istoria comunismului în România, indiferent de vârstă", transmit organizatorii. 

Prins şi executat 

Toma Arnăuţoiu a fost ofiţer de cavalerie şi a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria.

Revenit în activitate, a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deşi fusese decorat pentru faptele sale pe front, a fost trecut în rezervă în 1947, pe criterii politice.

Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistenţă de la Nucşoara, care a acţionat în sudul Munţilor Făgăraş.

A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supravieţuitori ai grupului, condamnat la moarte şi executat, împreună cu fratele său, Petre, şi alţi 14 condamnaţi, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava.

Fiica, violonistă şi cercetător la CNSAS

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munţi peste 9 ani. 

A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti, devenind conferenţiar universitar doctor al acestei universităţi. A fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. A susţinut concerte şi recitaluri în România, Italia, Germania şi Anglia.

Preocupată de istoria recentă a României, este din anul 2002 cercetător acreditat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Este autoarea mai multor volume printre care: Toma Arnăuţoiu - Grupul de la Nucşoara (documente ale anchetei, procesului, detenţiei); Muzicieni români - biografii ascunse în arhive; Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier; Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii. Constantin Silvestri - biografie necunoscută.

Autoarea filmului 

Cristina Chirvasie este regizor şi producător de filme documentare, scenarist şi scriitor. Ea a realizat filmul "Toma Arnăuţoiu, aripa din stâncă", ce va fi proiectat şi la Oradea. 

În 2016 a iniţiat proiectul cultural şi educaţional Revoluţia Modelelor (www.revolutiamodelelor.ro) în cadrul căruia coordonează o colecţie, editată de Editura Fundaţiei Culturale Memoria, ce conţine transcrierea integrală a interviurilor realizate cu ocazia filmărilor din acest proiect. "Antidot la zadar" şi "Omul-aripă" sunt titlurile volumelor apărute până în acest moment.

A fost realizator al Societăţii Române de Televiziune (TVR), director de programe al Televiziunii Senso TV, director de film al Televiziunii PAX TV şi colaborator al Societăţii Române de Radiodifuziune, Centrului de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), al Asociaţiei pentru educaţie Teofor şi Casei de producţie Vertical Film. Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON