Mihaela Mălan, şefa Serviciului Personal al Spitalului Judeţean din Oradea, a demisionat din funcţie la 10 zile după ce medicii şi asistentele UPU-SMURD şi-au scris demisiile, ca protest faţă de posibilitatea reducerii sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, de 60% şi respectiv 25% din salariile de încadrare, aşa cum prevedea o Hotărâre a Consiliului Local Oradea, adoptată de aleşii locali la propunerea celor două spitale subordonate, Judeţean şi Municipal.
"Nu poate fi condamnată"
"Colega noastră şi-a depus demisia ieri (n.r. – luni, 14 mai). Nu poate fi condamnată pentru că atunci când a lucrat la variantele de sporuri a avut strict scopul să se încadreze în legislaţie", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, făcând referire la actul normativ care obligă angajatorii să acorde sporuri pentru condiţii deosebite personalului sanitar (act al Ministerului Sănătăţii), dar şi la unul care, în condiţiile noii legi a salarizării unitare, plafonează sporurile la cel mult 30% din fondul de salarizare al ordonatorului principal de credite (act al Ministerului Muncii).
"Singurul lucru care i s-a reproşat colegei noastre este că, în încercarea de a respecta două legislaţii contradictorii, nu a găsit varianta care să nu creeze nemulţumire. Dânsa a decis să îşi înainteze demisia, în aceste condiţii", a adăugat managerul Spitalului Judeţean.
Nemulţumirea medicilor şi asistentelor UPU-SMURD, care beneficiază de sporuri cuprinse între 35% şi 85% din salariile de încadrare, a fost declanşată după ce, la propunerea conducerilor spitalelor Municipal şi Judeţean, Consiliul Local a decis să micşoreze cu 60% aceste sporuri pentru medici şi cu 25% pentru asistente, astfel încât să poată acorda compensaţii financiare celorlalte categorii de personal (chimişti, biologi, laboranţi, economişti, infirmiere, brancardieri, muncitori etc) care nu au primit nicio majorare salarială conform noii legi a salarizării, iar în unele cazuri chiar au fost afectate de reduceri de venituri.
Demisie anunţată de... Borcea
Deşi înregistrată luni, demisia şefei Serviciului Personal al Spitalului Judeţean a fost dinainte anunţată, de fapt, de către şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, în mai multe interviuri acordate presei centrale, în care - fără a o numi - a învinuit-o pe Mihaela Mălan pentru faptul că a recomandat conducerii unităţii şi celei a oraşului ciuntirea sporurilor medicilor şi asistentelor.
"Nu se poate să aduci nişte oameni la pragul de a renunţa la o viaţă. Asta nu pot să le-o iert. Nu celor două instituţii, Primărie şi Spitalul Judeţean. Ci oamenilor care i-au sfătuit pe conducătorii celor două instituţii să aleagă această cale. Şi ei se ştiu foarte bine cine sunt", spunea dr. Borcea într-un interviu publicat luni dimineaţă de pressone.ro, adăugând: "Pentru că, din câte am înţeles, unul dintre personajele malefice nu va mai fi pe poziţia respectivă începând de luni (14 mai - n.r.)".
"Nimeni nu va primi mai puţin"
Pe de altă parte, în ce priveşte plata sporurilor, managerul Spitalului Judeţean a afirmat că angajaţii unităţii nu vor primi venituri mai mici decât cele anterioare. "Toată lumea va primi sporuri şi veniturile nu vor fi sub nivelul lunii februarie", a spus dr. Carp.
Acesta susţine că discuţia purtată la finele săptămânii trecute cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezentă la Oradea pentru a participa la decernarea premiilor Dr. Mozes Carol, a fost "utilă", chiar dacă deocamdată nu a fost emis un act normativ care să clarifice la nivelul întregii ţări problema sporurilor.
"Dialogul cu doamna ministru a fost util. În urma discuţiilor există varianta scoaterii sporului de gardă din anvelopa salarială, aşa încât celelalte două sporuri să poată fi plătite personalului", a explicat dr. Carp despre ceea ce pare un nou artificiu contabil. "Aşteptăm o Hotărâre de Guvern care să lămurească lucrurile şi care trebuie să apară, din câte ştim noi, săptămâna aceasta", a mai spus managerul.
Nemulţumiri în ţară
În prezent, la Spitalul Judeţean din Oradea, sporurile pentru condiţiile deosebite sunt de 30% din fondul de salarizare (variind în funcţie de specializări, de exemplu 12% pentru Interne şi până la 85% pentru UPU ori Compartimentul de Arşi), cel pentru sâmbete şi duminici de 7,5% şi cel de gardă de 3%, ceea ce face ca aceste trei sporuri să depăşească 39% din fondul de salarii, adică mult peste plafonul de 30%.
În timp ce la spitalul orădean situaţia pare a se fi detensionat, în alte spitale din ţară managerii nu au semnat actele pentru plata salariilor şi sporurilor tocmai pentru că nu ştiu cum să le calculeze, iar în alte spitale medicii au ales să doneze din veniturile lor pentru a le completa pe cele ale celorlalte categorii de personal, "sărite" la majorările salariale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.