Mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului din Oradea au protestat, joi dimineaţa, în faţa Instituţiei Prefectului judeţului Bihor solicitând eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu corelat cu creşterea preţurilor de consum.
Risc şi probleme
Cei peste 20 de protestatari s-au adunat în faţa porţii închisorii din centrul orașului în jurul orei 8.30, pentru ca apoi să meargă în Parcul Traian, în faţa Prefecturii.
Liderul filialei locale a Sindicatului Independent al Lucrărilor din Penitenciarul Oradea, Călin Ardelean, a explicat pentru BIHOREANUL că pe tot parcursul manifestării activitatea instituţiei nu a fost afectată, protestatarii făcând parte din rândul celor care sunt în turele libere sau al celor care au ieşit de dimineaţă, din tura de noapte.
„Suntem discriminaţi de prea mult timp faţă de alte categorii bugetare, deoarece nouă nu ni s-a aplicat în totalitate Legea 153/2017, privind salarizarea personalului din sistemul public. Asta înseamnă că ar trebui să se aducă grilele de salarizare la nivelul anului 2022", a spus preşedintele SILPO, Călin Ardelean (foto).
El a spus că, acum, o persoană care se angajează la Penitenciarul Oradea are un salariu de debut care variază între 3.500 şi 4.000 de lei.
„Ţinând cont de complexitatea muncii şi riscurile la care se expun angajații, ni se pare că salariul are o valoare redusă. Din aceste motive şi solicitarea pentru angajare în sistemul nostru este redusă. Avem deficit de personal, iar meseria noastră este una demotivantă pentru tineri", a declarat Ardelean.
Acesta a mai spus şi că norma de hrană primită de angajaţi nu acoperă cheltuielile din prezent.
Psihologi puţini
Spre deosebire de alte dăţi, protestatarii nu au scandat nimic, ci doar au suflat din vuvuzele și fluiere şi au afişat pancarte cu sigla şi denumirea sindicatului.
Între ei s-a numărat şi o bihoreancă, Bianca Olar, care este psiholog în cadrul Penitenciarului.
"Eu mi-am ales locul de muncă şi îmi place ceea ce fac. Sunt psiholog şi lucrez în special cu deţinuţii de la regimul de maximă siguranţă. Legea în vigoare spune că ar trebui să fie un psiholog la 75 de deţinuţi, ori noi lucrăm acum cu peste 170 de deținuți. Deficitul de personal este mare. Suntem doar trei psihologi, plus şeful de serviciu. Ar trebui să fim măcar şase", a explicat, pentru BIHOREANUL, Bianca Olar (foto).
Protestatarii au stat circa o oră în Parcul Traian, spunând în final că, dacă nu vor fi ascultaţi, protestele vor continua în luna mai la Bucureşti, când vor participa şi lideri sindicalişti din ţară.
O manifestare similară a avut loc în aceeaşi zi şi la Penitenciarul din Aiud, în judeţul Alba.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.