URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Februarie 2015, 07:38

Sunt falit, dar mă tratez! Mii de orădeni îşi pun speranţele în legea falimentului persoanelor publice

Sunt falit, dar mă tratez! Mii de orădeni îşi pun speranţele în legea falimentului persoanelor publice FALIT. Prins în criza francului elveţian, Martin e pe cale să nu-şi mai poată plăti ratele. "Până acum m-am mai descurcat, că m-au ajutat părinţii, dar rata s-a dublat, veniturile mi-au rămas aceleaşi şi am ajuns la fundul sacului. Sincer, mă cam gândesc la insolvenţă", spune bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Totul începe în ziua în care datornicul nu îşi poate plăti prima rată sau factură. Datoriile se adună, iar când realizează ce i se întâmplă e deja prea târziu. Banca, asociaţia de proprietari sau alţi creditori îi scot casa la vânzare şi poate ajunge, cu familie cu tot, în stradă.

"Legea falimentului persoanelor fizice este menită să ajute debitorul de bună credinţă să îşi stingă datoriile astfel încât la finalul procedurii de insolvenţă să fie în faţa unui nou început, fără să plătească toată viaţa rate pentru o casă pe care i-a luat-o banca", explică avocatul Ioan Cupşa, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Casă, dulce casă...

Martin este inginer pe platforma industrială a oraşului. Bărbat în puterea vârstei, căsătorit şi cu copii, a ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele la bancă după declanşarea crizei francului elveţian. În vara lui 2007, a împrumutat 43.000 de franci elveţieni pentru a finaliza lucrările la o casă pe care şi-a ridicat-o în cartierul Episcopia.

"Atunci părea o idee bună. Un consilier financiar mi-a găsit banca cu cea mai bună ofertă", povesteşte bărbatul. Şi-a plătit ratele fără probleme până când francul a început să crească brusc. Dacă în iulie 2007 datora băncii 532 lei pe lună, în iulie 2014 suma a crescut la 1.000 lei, iar în ianuarie 2015 la 1.210 lei. Practic, după ce îşi plăteşte gazul, curentul şi apa, nu rămâne cu nimic. Până în 2032, la terminarea ratelor, familia e condamnată să trăiască din salariul soţiei. "Legea insolvenţei ar fi o salvare. Încă nu am păţit să nu pot plăti o rată, dar nu ştiu cât mai rezist", spune bărbatul.

Şi nu e nici pe departe singurul ajuns la greu. Aproape nu este cvartal de blocuri în Oradea în care să nu existe un apartament scos la licitaţie de bănci. "Te îngrozeşti ce-auzi. Nu trece duminică să nu să se plângă cineva disperat. «Părinte, îmi ia banca apartamentul» sau, mai rău, «Părinte, mi-am pierdut casa şi tot am rămas dator pe viaţă». Oamenii aceştia trebuie apăraţi cumva", povesteşte un preot.

Instanţa faliţilor

Paradoxal, dar primul bihorean care şi-a cerut insolvenţa nici măcar nu era sărac. În octombrie 2013, dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ, care în perioada boom-ului imobiliar a dat lovitura cu cartierul Grigorescu, şi-a cerut insolvenţa, pe persoană fizică, pentru datorii de 1,3 milioane euro. Întreprinzătorul nu mai putea rambursa banii împrumutaţi pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare şi spera să se pună sub protecţia legii.

09_Cristian_Monenci_bihoreanul.jpgDegeaba. "Curtea de Apel Oradea a stabilit că din probe nu se poate trage concluzia că debitorul ar fi acţionat ca un PFA neautorizat şi a revocat hotărârea de începere a procedurii dată de Tribunal", explică purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Cristian Monenci (foto). Practic, neavând o lege care să reglementeze insolvenţa persoanelor fizice, la fel ca în cazul firmelor, instanţa şi-a declinat competenţa, iar antreprenorul a rămas să-şi apere interesele în procesele cu creditorii.

Monenci e convins de utilitatea unei legi pentru protecţia debitorilor persoane fizice aflaţi în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, dar averizează că speţele vor fi atât de numeroase încât vor sufoca instanţele. "Sistemul nu e pregătit pentru un astfel de volum de muncă. În prezent sunt şase judecători sindici, cu peste 100 de cauze de insolvenţă pe şedinţă. Când vor intra şi persoanele fizice, numărul dosarelor se va tripla", estimează judecătorul.

Doar pentru cei de bună credinţă...

09_Ioan_Cupsa_bihoreanul.jpgAvocatul Ioan Cupşa (foto), deputat PNL şi membru în comisia desemnată să dezbată proiectul Legii insolvenţei persoanelor fizice, spune că în ciuda problemelor pe care le va ridica, normativul trebuie adoptat. "Pe rolul instanţelor sunt peste 820.000 dosare de executare silită. E vorba de oameni care după opt ani de plătit rate ajung pe drumuri fiindcă nu le pot achita mai departe, din motive independente de voinţa lor", spune Cupşa.

Pentru aceşti oameni legea falimentului personal ar putea fi un colac de salvare. Conform proiectului, declanşarea insolvenţei o poate cere atât debitorul aflat în situaţia de a nu-şi putea plăti două sau mai multe datorii în 30 de zile de la scadenţă, cât şi creditorii care pot dovedi că datornicul nu poate achita o creanţă de peste 25.000 lei. Tribunalul poate decide declanşarea procedurii sau poate respinge cererea dacă debitorul a mai fost în insolvenţă în ultimii 7 ani sau se dovedeşte de rea credinţă.

"Legea protejează doar debitorul de bună credinţă. Cel care şi-a falsificat adeverinţa de salarizare ca să pară că are venituri mai mari, care şi-a subevaluat sau supraevaluat imobilul ori a ascuns bunuri faţă de creditori este considerat automat fraudulos şi nu are dreptul la insolvenţă", spune Cupşa.

La muncă, nu la întins mâna!

La fel ca în cazul firmelor, judecătorul sindic verifică documentele şi numeşte un specialist în insolvenţă care stabileşte, împreună cu părţile, un plan pe 5 ani pentru rambursarea datoriei. Odată cu notarea acţiunii în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, măsurile de executare silită iniţiate asupra datornicului sunt suspendate, datoriile acestuia nu mai acumulează dobânzi şi, dacă stă cu chirie, nu poate fi evacuat din locuinţă pentru restanţe anterioare declanşării procedurii.

În schimb, debitorul trebuie să respecte întocmai planul de rambursare şi să se pună total la dispoziţia administratorului juridic. Datornicul e obligat să îşi găsească noi surse de venit sau, dacă este şomer, să nu refuze niciun loc de muncă, să declare orice încasări suplimentare din moşteniri sau donaţii, să nu angajeze noi obligaţii şi să depună semestrial un raport cu cheltuielile proprii. Declaraţiile în fals se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

În cazul în care reuşeşte să ducă planul la bun sfârşit, achitând datoriile asumate prin plan, debitorul poate cere instanţei să fie iertat de sumele rămase neachitate şi are şansa unui nou început. În cazul în care lucrurile merg prost, bunurile sale vor fi scoase la vânzare. Creditorii garantaţi vor primi sumele aferente garanţiei, la preţul de piaţă al acesteia, iar ceilalţi minim 40% din suma împrumutată.

Potrivit legii, creditorii care sunt rude cu datornicul vor trece automat la coada listei şi se vor îndestula doar dacă rămân bani. Adeverind încă o dată proverbul că banii se împrumută doar celor bogaţi...


"Dacă legea falimentului persoanelor fizice nu va fi adoptată în cel mai scurt timp, nu va avea ţara asta atâtea poduri de câte va fi nevoie să adăpostească românii scoşi de bănci din case"

Mircea Andor, specialist în insolvenţă


ULTIMA ŞANSĂ
Insolvenţa, boală grea

În ciuda prevederilor proiectului de lege, evident favorabile datornicilor, specialiştii în insolvenţă se tem că normativul vine prea târziu pentru a mai face ceva pentru salvarea acestora. "Legea ar fi fost bună acum câţiva ani. Astăzi, nu ştiu ce să spun... Ce măsuri mai pot lua eu în plus, dacă banca nu le-a luat în ani de zile, de când amână executarea silită a debitorului?", spune Mircea Andor, specialist în insolvenţă.

Potrivit acestuia, după ani de zile în care se chinuie să răzbată, majoritatea datornicilor şi-au pierdut deja speranţa. "Mulţi spun că nu văd altă soluţie decât să muncească în străinătate. Nu zic, ar fi o soluţie, dar pe asta nu poţi baza niciun plan de rambursare. Nu ai nicio garanţie că va trimite acasă banii pentru rate".

După ani de experinţă în domeniul insolvenţei firmelor, Andor consideră că efectele legii insolvenţei vor fi similare. "Începând din 2002 am lucrat cu peste 400 de firme în insolvenţă, din care doar două s-au salvat. Nu cred să fie altfel în cazul persoanelor fizice", spune specialistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Foarte bine !
Cetateanul care ajunge in dificultate trebuie sa aiba si el sansa lui la o viata decenta. In fond, asta ar trebui sa fie esenta a tot ceea ce inseamna politic,economic, social,etc
Postat 15 Februarie 2015, 00:00 de Valhalla-Asgard
Legi modificate fara stirea consumatorilor
si inca ceva, ca tot mi-am adus aminte... exista legi care se modifica pe ascuns in Parlament de lobbystii bancilor, tocmai pt. bancile sa-si asigure lejer traiul financiar in Romania, chiar si fara stirea si aprobarea UE. cum si ANPC este deja corupta, adica a bancilor, singura solutie se pare ca sta in formarea unui nou ANPC, care sa lucreze corect... iata un mic exemplu: legea clauzelor abuzive este, in prezent, supusa unei proceduri de modificare de natura a-i inlatura, practic, aplicabilitatea, din moment ce, spre exemplu, hotararile judecatoresti nu vor mai avea efecte retroactive (ceea ce se va fi furat va ramine bun furat … ), actiunile in incetare nu mai pot fi formulate de asociatii si cetateni, ci numai de presedintele ANPC, clauzele din contract abuzive nu vor mai putea fi inlaturate, ci doar explicitate etc.etc. mnoa
Postat 14 Februarie 2015, 15:39 de vg
e o Lege aplicata in tzari cilivizate
cred ca acesta Lege e corecta, doar ca interesele bancilor care isi permit sa faca lobby nu o vor functionala la noi, pt. ca se poate. astfel se explica de ce nu exista o asemenea Lege pana acum in Romania, cu toate ca in orice tzara civilizata, aceasta Legea este aplicata si functioneaza firesc. Banca trebuie sa-si asume si ea un risc, nu doar clientul, care pierde tot, dar si plateste fortzat mai departe, pur si simplu pt. ca banca ori asiguratorul nu are chef sa riste nimic. OK, dar atunci de ce nu traim in jungla si de ce nu platim acolo taxe si impozite? de ce mai exista un stat, o banca nationala ori o forma de guvernamant, daca li se permite unora sa se joace cum vor cu vietzile altora? Acesta Lege se aplica firesc in orice tzara cilivizata, in orice sistem cilivizat si, de aceea este o Lege necesara, fiindca protejeaza populatia si nu permite unui grup de oportunisti sa faca ei ce vor si cum vor pe Terra... parerea mea.
Postat 14 Februarie 2015, 15:09 de vg
Ohhhhooooooooooooo !!!
Cupşa e iniţiatorul legii falimentului personal ??? De data asta chiar că ai luat-o razna Simai !!!
Postat 13 Februarie 2015, 10:47 de WinDos
Bravo Simai, eşti insolvent cumva ???
Confunzi fizicul cu publicul, iar titlul cu fondul !!!
Postat 13 Februarie 2015, 10:45 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON