URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2016, 16:37

Staţia ce transformă gunoaiele bihorenilor în compost industrial intră în teste (FOTO)

La puţin peste o lună de la precedenta vizită pe şantierul staţiei de tratare biomecanică a deşeurilor (MBT), construită lângă fosta groapă de gunoi a Oradiei, în cadrul proiectului "Sistem de mnagement integrat al deşeurilor în judeţul Bihor", preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, i-a invitat pe jurnaliştii orădeni din nou la o vizită a acestui obiectiv.

Scopul declarat a fost de a anunţa că, în curând, staţia se va pune propriu-zis în mişcare, adică va începe să transforme gunoaiele în compost industrial. Deocamdată, însă, activitatea staţiei va fi doar una de testare a mecanismelor.

"Este o staţie care poate fi funcţională din punct de vedere al procesului tehnologic. Singurul lucru care ne opreşte să demarăm activitatea este curentul", a declarat managerul proiectului SMID, totodată directorul de cabinet al lui Popa, Horia Carţiş. Mai precis, CJ Bihor aşteaptă ca Electrica să racordeze staţia la reţeaua de electricitate, ceea ce ar trebui să se întâmple până la finele acestei luni.

În plus, până atunci mai au de prestat şi muncitorii companiei Euriteh, care mai trebuie să toarne betonul pe platforma din centrul staţiei. "În 10 zile, aceste lucrări pot fi finalizate. Depind şi de vreme, nu se poate lucra pe căldură excesivă ori timp ploios", a precizat Cornel Popa.

Astfel, cel târziu la 1 iulie, pe poarta staţiei MBT ar trebui să intre primele autogunoiere care vor duce deşeuri menajere aruncate de bihoreni. În primă fază, acestea vor fi sortate, astfel încât reciclabilele să fie recuperate, iar fracţia umedă va fi mutată în 11 boxe închise ermetic. Aici, deşeurile se vor descompune, iar după 28 de zile vor deveni un pământ fără miros. Pe urmă, produsul astfel rezultat va fi mutat în hala de maturare, unde va mai sta 15 zile, la finalul cărora se va obţine compostul industrial care va putea fi folosit inclusiv pentru acoperirea gropilor de gunoi.

Până anul viitor, staţia va lucra doar în regim de testare, însă. Potrivit lui Carţiş, licitaţia pentru administrarea noii investiţii va fi demarată cel mai devreme la începutul anului 2017.

Construcţia staţiei MBT a început în august 2015, având termen de finalizare 28 iulie 2016. Valoarea contractului câştigat de Euriteh este de 27 milioane de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON