URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2018, 10:16

Spor la grădinărit! Sfaturi utile pentru grădinari, de la un inginer horticol experimentat

Spor la grădinărit! Sfaturi utile pentru grădinari, de la un inginer horticol experimentat NU ÎNCĂ. Dacă doriţi să plantaţi flori în grădină sau în spaţiile verzi pe care le aveţi în grijă, nu trebuie să vă grăbiţi. "Florile se sădesc după ce temperatura solului trece de 10 grade. În spaţiile pe care le îngrijim noi, le vom planta doar după 15 aprilie", spune Maria Szabo (foto), inginer horticol în cadrul RER Vest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara se lasă aşteptată, dar tot va ajunge şi la noi, iar odată cu ea vor prinde viaţă toate grădinile. Pentru ca spaţiile verzi să arate bine este nevoie, însă, de pregătire.

Ce fel de lucrări trebuie făcute în această perioadă şi cum îşi pot orădenii transforma spaţiile verzi - fie grădini private, fie împrejurimile blocurilor - aşa încât să arate cât mai bine, explică Maria Szabo, inginer horticol la RER Vest, deţinătoarea unei experienţe profesionale întinse pe patru decenii doar în acest domeniu.

Primul pas: curăţenia

Pentru că vremea bună întârzie să apară şi este posibil ca temperaturile să crească brusc, orădenii care au grădini şi asociaţiile de proprietari care au spaţii verzi în grijă trebuie să se mişte repede, deoarece lucrările de grădinărit trebuie făcute înainte ca arborii şi arbuştii să se "trezească" şi să prindă muguri.

Primele acţiuni necesare sunt, fireşte, cele de curăţare a terenurilor. "Trebuie îndepărtată vegetaţia uscată, adică trebuie greblate frunzele şi crengile căzute. De asemenea, tot acum trebuie făcute toaletările arborilor care au ramuri uscate", spune Maria Szabo. În cazul pomilor fructiferi, acum se fac tăierile de rodire şi de regenerare, lucrări specifice pentru fiecare soi în parte. Atât în cazul arborilor, cât şi al pomilor fructiferi, este important ca toaletările să se facă în perioada de hibernare, dar când nu mai există risc de îngheţ.

Primăvara e momentul în care se fac şi retuşările. "Dacă vorbim despre spaţiile din jurul blocurilor, unde adesea întâlnim gardul viu, acum se fac lucrările de completare. Tot acum este oportună şi plantarea de arbori", spune specialista.

Plantaţi corect!

Pentru succesul plantării, trebuie săpată o groapă suficient de mare încât rădăcina să încapă complet. Înainte de plantare, aceasta se "mocirleşte", adică se introduce în gunoi de grajd fermentat şi amestecat cu pământ şi apă, ca să nu se dezhidrateze. Se fixează puietul, se tasează bine pământul în jurul lui şi se fixează "tutorul", adică ţăruşul care îl ajută să crească drept. La final se ridică pământul în jurul tulpinei, ca să nu se risipească apa. Atenţie, la plantare pomişorul sau copăcelul trebuie udat foarte bine!

Foarte importante sunt soiurile alese pentru plantare. "Eu recomand întotdeauna arbori specifici climei noastre, de exemplu tei, castan, salcâm sephora", spune Maria Szabo. La fel, când vine vorba de pomi fructiferi, sunt de preferat tot cei specifici zonei. De ce anume e lesne de înţeles: aceştia supravieţuiesc atât caniculei din timpul verii, cât şi îngheţului de peste iarnă. Spre deosebire de soiurile exotice, care se pot dovedi rapid o investiţie în zadar.

Grădinarii trebuie să acorde atenţie şi copacilor deja existenţi. În jurul lor, pământul trebuie săpat, pentru ca apa şi substanţele fertilizatoare să ajungă mai uşor la rădăcini. Tot la început de primăvară este oportună fertilizarea întregii grădini. Doritorii pot acoperi pământul cu un strat de turbă sau de compost.

Sfaturi pentru gazon

O grijă deosebită trebuie acordată şi gazonului. Orădenii care îşi doresc un covor verde în curte sau în grădină trebuie să ştie că este foarte important să îl îngrijească serios. "Gazonul necesită aplicări de îngrăşământ chimic, dar numai după ce se greblează resturile vegetale", spune Maria Szabo. Tot primăvara se fac şi eventualele completări cu seminţe de iarbă. Atenţie, însă: însămânţarea are efect numai când temperatura solului este de minimum 10 grade.

Orădenii care au optat pentru gazonul rulat trebuie să ştie că este obligatorie scarificarea lui, procedură ce presupune îndepărtarea tuturor resturilor uscate sau putrezite, dar şi aerarea rădăcinilor. Numai aşa gazonul va creşte bogat şi sănătos. "Resturile uscate şi putrezite favorizează instalarea a numeroase boli, a ciupercilor", explică inginera. Din acelaşi motiv, al riscului îmbolnăvirii, la fiecare cosire trebuie curăţate toate resturile.

Pentru ca gazonul să fie unul "de revistă", are nevoie de foarte multă apă, distribuită preferabil printr-un sistem de irigare, în caz contrar temperaturile înalte din timpul verii îl vor usca. Gazonul irigat necesită şi tratamente de fertilizare dese, dar rezultatul va fi, negreşit, încântător...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
articol util, asteptam continuarea
bune sfaturile, multumim pt articol. va rog sa scrieti si despre cum se tund si intretin trandafirii + prunii, perii, caisii, ciresii. cat de tare tundem pomii fructiferi si când? dar butasii de trandafiri?
Postat 01 Aprilie 2018, 13:36 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON