URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2018, 10:16

Spor la grădinărit! Sfaturi utile pentru grădinari, de la un inginer horticol experimentat

Spor la grădinărit! Sfaturi utile pentru grădinari, de la un inginer horticol experimentat NU ÎNCĂ. Dacă doriţi să plantaţi flori în grădină sau în spaţiile verzi pe care le aveţi în grijă, nu trebuie să vă grăbiţi. "Florile se sădesc după ce temperatura solului trece de 10 grade. În spaţiile pe care le îngrijim noi, le vom planta doar după 15 aprilie", spune Maria Szabo (foto), inginer horticol în cadrul RER Vest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara se lasă aşteptată, dar tot va ajunge şi la noi, iar odată cu ea vor prinde viaţă toate grădinile. Pentru ca spaţiile verzi să arate bine este nevoie, însă, de pregătire.

Ce fel de lucrări trebuie făcute în această perioadă şi cum îşi pot orădenii transforma spaţiile verzi - fie grădini private, fie împrejurimile blocurilor - aşa încât să arate cât mai bine, explică Maria Szabo, inginer horticol la RER Vest, deţinătoarea unei experienţe profesionale întinse pe patru decenii doar în acest domeniu.

Primul pas: curăţenia

Pentru că vremea bună întârzie să apară şi este posibil ca temperaturile să crească brusc, orădenii care au grădini şi asociaţiile de proprietari care au spaţii verzi în grijă trebuie să se mişte repede, deoarece lucrările de grădinărit trebuie făcute înainte ca arborii şi arbuştii să se "trezească" şi să prindă muguri.

Primele acţiuni necesare sunt, fireşte, cele de curăţare a terenurilor. "Trebuie îndepărtată vegetaţia uscată, adică trebuie greblate frunzele şi crengile căzute. De asemenea, tot acum trebuie făcute toaletările arborilor care au ramuri uscate", spune Maria Szabo. În cazul pomilor fructiferi, acum se fac tăierile de rodire şi de regenerare, lucrări specifice pentru fiecare soi în parte. Atât în cazul arborilor, cât şi al pomilor fructiferi, este important ca toaletările să se facă în perioada de hibernare, dar când nu mai există risc de îngheţ.

Primăvara e momentul în care se fac şi retuşările. "Dacă vorbim despre spaţiile din jurul blocurilor, unde adesea întâlnim gardul viu, acum se fac lucrările de completare. Tot acum este oportună şi plantarea de arbori", spune specialista.

Plantaţi corect!

Pentru succesul plantării, trebuie săpată o groapă suficient de mare încât rădăcina să încapă complet. Înainte de plantare, aceasta se "mocirleşte", adică se introduce în gunoi de grajd fermentat şi amestecat cu pământ şi apă, ca să nu se dezhidrateze. Se fixează puietul, se tasează bine pământul în jurul lui şi se fixează "tutorul", adică ţăruşul care îl ajută să crească drept. La final se ridică pământul în jurul tulpinei, ca să nu se risipească apa. Atenţie, la plantare pomişorul sau copăcelul trebuie udat foarte bine!

Foarte importante sunt soiurile alese pentru plantare. "Eu recomand întotdeauna arbori specifici climei noastre, de exemplu tei, castan, salcâm sephora", spune Maria Szabo. La fel, când vine vorba de pomi fructiferi, sunt de preferat tot cei specifici zonei. De ce anume e lesne de înţeles: aceştia supravieţuiesc atât caniculei din timpul verii, cât şi îngheţului de peste iarnă. Spre deosebire de soiurile exotice, care se pot dovedi rapid o investiţie în zadar.

Grădinarii trebuie să acorde atenţie şi copacilor deja existenţi. În jurul lor, pământul trebuie săpat, pentru ca apa şi substanţele fertilizatoare să ajungă mai uşor la rădăcini. Tot la început de primăvară este oportună fertilizarea întregii grădini. Doritorii pot acoperi pământul cu un strat de turbă sau de compost.

Sfaturi pentru gazon

O grijă deosebită trebuie acordată şi gazonului. Orădenii care îşi doresc un covor verde în curte sau în grădină trebuie să ştie că este foarte important să îl îngrijească serios. "Gazonul necesită aplicări de îngrăşământ chimic, dar numai după ce se greblează resturile vegetale", spune Maria Szabo. Tot primăvara se fac şi eventualele completări cu seminţe de iarbă. Atenţie, însă: însămânţarea are efect numai când temperatura solului este de minimum 10 grade.

Orădenii care au optat pentru gazonul rulat trebuie să ştie că este obligatorie scarificarea lui, procedură ce presupune îndepărtarea tuturor resturilor uscate sau putrezite, dar şi aerarea rădăcinilor. Numai aşa gazonul va creşte bogat şi sănătos. "Resturile uscate şi putrezite favorizează instalarea a numeroase boli, a ciupercilor", explică inginera. Din acelaşi motiv, al riscului îmbolnăvirii, la fiecare cosire trebuie curăţate toate resturile.

Pentru ca gazonul să fie unul "de revistă", are nevoie de foarte multă apă, distribuită preferabil printr-un sistem de irigare, în caz contrar temperaturile înalte din timpul verii îl vor usca. Gazonul irigat necesită şi tratamente de fertilizare dese, dar rezultatul va fi, negreşit, încântător...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
articol util, asteptam continuarea
bune sfaturile, multumim pt articol. va rog sa scrieti si despre cum se tund si intretin trandafirii + prunii, perii, caisii, ciresii. cat de tare tundem pomii fructiferi si când? dar butasii de trandafiri?
Postat 01 Aprilie 2018, 13:36 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON