URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2023, 13:48

Șofer de BMW, prins "ameţit" în trafic în Oradea: pozitiv la droguri și cu o alcoolemie de dosar penal, a vrut analize doar pentru substanţe interzise

Șofer de BMW, prins 'ameţit' în trafic în Oradea: pozitiv la droguri și cu o alcoolemie de dosar penal, a vrut analize doar pentru substanţe interzise foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi şoferi din Oradea au fost reţinuţi pentru câte 24 ore, după ce, găsiţi băuţi la volan, au refuzat să-și facă toate analizele. 

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Poliţia Bihor, unul dintre incidente s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1.30. Un şofer în vârstă de 33 ani (care se afla la volanul unui BMW - n.r.), a fost oprit pe Bulevardul Dacia din Oradea. Testat la faţa locului, aparatele au indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive, dar şi o concentrație alcoolică de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, dovadă că băuse zdravăn.

Culmea e că, dus la analize la Serviciul de Medicină Legală, bărbatul a acceptat să i se preleveze probe de urină şi sânge, însă strict pentru droguri, refuzând să-i lase pe medici să-i stabilească şi gradul de beţie.

Ca atare, el a fost reţinut pentru 24 ore, iar în prezent este cercetat pentru refuz de recoltare probe biologice, însă dacă analizele vor stabili că a consumat şi droguri, cercetările se pot extinde şi pentru şofatul sub influenţa substanţelor interzise. 

În aceeaşi noapte, poliţiştii au reţinut pentru 24 ore şi un şofer de 44 ani din Aleşd. Bărbatul, aflat la volanul unui Mitsubishi şi tras pe dreapta pe strada Făcliei din Oradea, a fost găsit cu o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă a refuzat să se lase dus la analize, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cazuri, cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului Rutier Bihor sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

În total, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii rutieri au organizat 23 de filtre pe drumurile din judeţ, au testat 1.622 de conducători auto pentru alcool sau droguri şi au aplicat 476 de sancțiuni pentru indisciplină în trafic, cu amenzi în valoare de 201.045 de lei, majoritatea, în număr de 207, fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză.

Totodată, poliţiştii au reţinut 78 de permise de conducere și 24 de certificate de înmatriculare, au constatat 35 de infracțiuni, dintre care 18 la regimul circulației rutiere, patru de natură judiciară, două la Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri și 11 infracțiuni de altă natură.

În acţiuni au fost implicați 645 de polițiști bihoreni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, transporturi și luptătorii de la acțiuni speciale, 229 de jandarmi, dar și polițiști de frontieră și reprezentați ai altor structuri de aplicare a legii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON