URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2014, 13:49

Şi cu buzele unse, şi cu clisa-n pod

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că este român să nu fi aflat vorba asta, după cum sunt sigur că toţi au auzit şi o altă zicere: dacă vrei să faci omletă e musai să spargi ouăle. Teoria, deci, o ştim, dar ce alegere facem în practica de toate zilele?

Un mult mai în vârstă cunoscut de-al meu, muncitor la Termoficare, îmi spunea zilele trecute că, lucrând la înlocuirea ţevilor ce ne transportă apa caldă şi, la iarnă, gigacaloriile în apartamente, un individ s-a oprit în dreptul său şi, tam-nesam, s-a pornit să-l înjure, că când aia a mamii lui o să-i "dea" înapoi apa caldă. Originar din Bucovina, omul meu e tare molcom din fire. A stat minute bune ascultând măscările, fără să reacţioneze. La un moment dat, când revoltatul părea să fi obosit şi dădea semne că ar face o pauză de respiraţie, a încercat să-i răspundă.

"Voiam să-i explic că şi eu locuiesc pe aceeaşi stradă, deci şi eu fac duşuri tot cu apă rece, că nu are niciun sens să mă înjure fiindcă nu era vina mea că zeci de ani nu s-a lucrat nimic, dar şi că Oradea e totuşi singurul oraş din ţară unde magistralele de termoficare, vechi din Epoca de Aur, sunt înlocuite, şi încă cu fonduri europene"...

Nici n-a apucat să deschidă gura, că preopinentul şi-a reluat sudalmele. Încă un minut-două, până i-a sărit ţandăra şi muncitorului, care i-a replicat în cel mai bihorenesc grai, cu aceeaşi monedă. Celălalt a rămas, dintr-o dată, gură-cască. Nu-şi închipuia că el, cetăţeanul care cere respect, putea fi tratat la fel cum o făcea el cu slujbaşii oraşului. Morala? "Ni-i mai uşor să înjurăm decât să gândim, să urlăm decât să ascultăm, să bârfim decât să ne informăm", conchidea vârstnicul meu amic.

Cu riscul de a fi eu însumi înjurat, consider că observaţia sa e îndreptăţită. Aşa-i românul, aşa-i bihoreanul, aşa-i orădeanul. Revoltat din născare şi repezit prin creştere, nu stă să gândească la beneficiile unui lucru făcut tot pentru el. Se indignează că după lucrări pe ţevi curge apă ruginie, ca şi cum la Paris în aceeaşi situaţie ar curge apă de Vichy. Cârcoteşte că se sparg bănuţii lui înlocuindu-se conducte în loc să i se ieftinească direct gigacaloria, căldura poporului, de parcă nu prin stoparea risipei s-ar face economie. Cere socoteală de ce se demolează garaje să se facă parcări. Sau că nu se fac destule parcări, sau că se taie copaci. Ori că se plantează puieţi, dar încă nu fac umbră. Ba că nu "se organizează" (aşa, impersonal) destule "evenimente", ba că artiştii sunt ghiftuiţi din taxele lui. Reclamă că la Târgul Pălincarilor se vinde ţuică de prună în loc de bere, iar în scuaruri se pun panseluţe şi nu palmieri.

Nu pledez, Doamne fereşte, pentru atrofierea simţului critic al nimănui, doar constat că, de ceva vreme, deja cam prea multă, "cetăţeanul" refuză orice nuanţe. Pe toate le ştie el mai bine ca oricine şi nimeni să nu-i dea lecţii tocmai lui. În loc să caute şi să afle explicaţii, e gata oricând - pe stradă, în piaţă, pe forumuri, la mall, în parc - să mitralieze cu imprecaţii. E asta o soluţie?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
oooh daaa!
Nu zau...Aradul are inaintea noastra magistrale noi,se vede pe cele supraterane ca arata ca cele noi ale noastre de pe centura-Podului.Apoi s-au inlocuit tronsoane,repet tronsoane,deci apa mai trece prin cele vechi care pe unele portiuni nu aratau chiar asa rau dupa cum se putea vedea la sectionare.Apoi nici o problema ca se fac parcari,doar ca dureaza ca si magistralele,lucrare de cateva zile se face in cateva saptamani,ca doar nu se lucreaza pe rupte ca-n Germania sau Paris.Apropo trebuie sa ne comparam medeu cu Parisul?Un biet orasel cu o metropola fosta capitala de imperiu?
Postat 27 August 2014, 15:44 de cthirtyfirst
Gaz in tot orasul?
Mai bine bagam gaz ca in orice oras mai civilizat din Romania....
Postat 27 August 2014, 14:04 de Alin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON