URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2023, 09:36

Sfinxul de Oradea. Promenada de pe malul Crișului Repede se va numi Dan Andrei Aldea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Promenada de pe malul Crișului Repede ar putea fi numită Dan Andrei Aldea, după numele celebrului muzician care a devenit orădean prin adopție în 2014, la întoarcerea în țară din Germania.

Consiliul Local Oradea va decide joi rebotezarea aleii de pe partea dreaptă a râului, pe tronsonul delimitat de podurile Sfântul Ladislau și Ovid Densusianu.

După cum BIHOREANUL a mai scris, celebrul muzician, decedat în ianuarie 2020, a devenit orădean la întoarcerea în ţară, după 33 de ani petrecuţi în străinătate.

"Sfinxul" muzicii româneşti s-a ataşat de Oradea. "E un oraş fenomenal, cu o arhitectură deosebită. Are cea mai blândă climă, un oraş îngrijit, nu ca Dâmboviţa. De la primar până la directorul Filarmonicii, toţi s-au comportat prieteneşte cu mine", declara în decembrie 2014 BIHOREANULUI regretatul artist.

După cum se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, Dan Andrei Aldea, liderul formaţiei de rock progresiv din anii ʼ70 Sfinx, a fost un cântăreţ multi-instrumentist (chitară, vioară, claviculă, blockflöte, muzicuţă, chitară bass).

Aldea a scris şi interpretat piese Sfinx precum "Om bun", "Şirul de cocori", a realizat albumul - concept „Zamolxe” şi a participat ca instrumentist sau compozitor la înregistrarea discurilor unor artişti ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă ori Vali Sterian.

Muzicianul a abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o după emigrarea în anii ʼ80 în Germania interpretând muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk ori country.

"La întoarcerea în ţară şi-a stabilit reşedinţa la Oradea, primind diplomă de excelenţă din partea municipalităţii, ca semn de preţuire", se menţionează în document.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce o fi acel instrument de CLAVICULĂ?
...am înțeles și nu am înțeles de claviatură am auzit la pian, orgă, sintetizatorului sau orgi ori mai sunt în alte domenii, dar de CLAVICULĂ citez din articol ”a fost un cântăreţ multi-instrumentist (chitară, vioară, claviculă, blockflöte, muzicuţă, chitară bass)” nu am auzit. Dar posibil să fi cântat și la umăr.... :))))
Postat 30 Martie 2023, 14:55 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON