URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2021, 13:01

Un an de la moartea Sfinxului muzicii româneşti, Dan Andrei Aldea (VIDEO)

Un an de la moartea Sfinxului muzicii româneşti, Dan Andrei Aldea (VIDEO) (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu un an, muzicianul Nicu Alifantis a anunţat pe Facebook că prietenul său, legendarul Dan Andrei Aldea a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani, în somn, în urma unui infarct. 

În memoria sa, solistul trupei Celelate Cuvinte, Călin Pop, care s-a bucurat de prietenia lui Aldea, a publicat pe YouTube o filmare din arhiva personală în care cei doi interpretează una dintre cele mai cunoscute piese ale solistului trupei Sfinx, "Om bun". Aceasta a fost realizată la 1 iulie 2016, la Zilele Cetăţii Oradea, fiind singura lor apariţie ca un duo. 

"Incredibil. Azi s-a scurs un an deja de când Dan Andrei Aldea, mare mentor, dar şi bun, nesperat prieten a pornit a călători discret, dar şi neaşteptat printre nouri către stele. Sfinxul rockului românesc însă trăieşte cu creaţiile sale prin noi şi în sufletele noastre, pentru totdeauna", a spus Călin Pop.

Acesta a mai relatat BIHOREANULUI și că aveau în plan să compună mai multe piese împreună, însă proiectul n-a mai putut fi realizat. Singura creație realizată de cei doi a rămas „Clipa”, o melodie pe care au interpretat-o la același festival și care a fost postată de Călin Pop, tot pe YouTube, în vara anului trecut. 

Cântăreţul, poliinstrumentistul şi compozitorul Dan Andrei Aldea, care se stabilise de câţiva ani în Oradea, după 30 de ani petrecuţi în Germania, a murit anul trecut în somn, într-o casă de vacanţă din judeţul Călăraşi. Acesta plecase pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă cu copiii şi nepotul său. Acesta nu era cunoscut ca fiind bolnav, ci dimpotrivă, avea în plan să continue proiectul muzical Zalmoxe, lansat în anii `70.

Muzicianul s-a născut pe 9 martie 1950, la Bucureşti. Aldea a absolvit Liceul de muzică "George Enescu" din Capitală în 1968 și a fost admis la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", unde a promovat Secţia Vioară. În anii '70, a fost membru în formaţia Sfinx, impunându-se ca lider şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum "Şir de cocori", "Om bun", albumul-concept "Zalmoxe", piesele "Din nou acasă" sau "Fetele albine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON