URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2021, 13:01

Un an de la moartea Sfinxului muzicii româneşti, Dan Andrei Aldea (VIDEO)

Un an de la moartea Sfinxului muzicii româneşti, Dan Andrei Aldea (VIDEO) (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu un an, muzicianul Nicu Alifantis a anunţat pe Facebook că prietenul său, legendarul Dan Andrei Aldea a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani, în somn, în urma unui infarct. 

În memoria sa, solistul trupei Celelate Cuvinte, Călin Pop, care s-a bucurat de prietenia lui Aldea, a publicat pe YouTube o filmare din arhiva personală în care cei doi interpretează una dintre cele mai cunoscute piese ale solistului trupei Sfinx, "Om bun". Aceasta a fost realizată la 1 iulie 2016, la Zilele Cetăţii Oradea, fiind singura lor apariţie ca un duo. 

"Incredibil. Azi s-a scurs un an deja de când Dan Andrei Aldea, mare mentor, dar şi bun, nesperat prieten a pornit a călători discret, dar şi neaşteptat printre nouri către stele. Sfinxul rockului românesc însă trăieşte cu creaţiile sale prin noi şi în sufletele noastre, pentru totdeauna", a spus Călin Pop.

Acesta a mai relatat BIHOREANULUI și că aveau în plan să compună mai multe piese împreună, însă proiectul n-a mai putut fi realizat. Singura creație realizată de cei doi a rămas „Clipa”, o melodie pe care au interpretat-o la același festival și care a fost postată de Călin Pop, tot pe YouTube, în vara anului trecut. 

Cântăreţul, poliinstrumentistul şi compozitorul Dan Andrei Aldea, care se stabilise de câţiva ani în Oradea, după 30 de ani petrecuţi în Germania, a murit anul trecut în somn, într-o casă de vacanţă din judeţul Călăraşi. Acesta plecase pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă cu copiii şi nepotul său. Acesta nu era cunoscut ca fiind bolnav, ci dimpotrivă, avea în plan să continue proiectul muzical Zalmoxe, lansat în anii `70.

Muzicianul s-a născut pe 9 martie 1950, la Bucureşti. Aldea a absolvit Liceul de muzică "George Enescu" din Capitală în 1968 și a fost admis la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", unde a promovat Secţia Vioară. În anii '70, a fost membru în formaţia Sfinx, impunându-se ca lider şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv. Dan Andrei Aldea a scris şi interpretat cu Sfinx piese precum "Şir de cocori", "Om bun", albumul-concept "Zalmoxe", piesele "Din nou acasă" sau "Fetele albine".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON