URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2019, 12:16

Sentinţă istorică: Primarul unei comune şi prefectul unui judeţ sunt puşi la plata unor penalităţi pentru că nu asigură apă curentă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Funcţionarii statului şi aleşii locali trebuie să muncească în folosul cetăţenilor şi să respecte drepturile omului, garantate prin Constituţia României şi prin tratatele internaţionale la care statul român este parte, spune o femeie din comuna argeşeană Băiculeşti, care a obţinut la Tribunalul Argeş o decizie istorică: obligarea primarului şi a prefectului de a asigura apă potabilă pe strada unde locuieşte.

Primarul Dragnea şi prefectul Dragnea

În urma unui proces declanşat de Simona Niculescu, judecatorii de la Tribunalul Argeş, scrie ziare.com, l-au obligat pe edilul comunei Băiculesti, Niculaie Dragnea, să întocmeasca în 7 zile un proiect de hotărâre prin care să extindă reţeaua apă potabilă pentru o stradă din satul Valea Brazilor şi să-l înainteze spre aprobare Consiliului Local al comunei, în caz contrar urmând să fie penalizat cu 100 lei pentru fiecare zi de întârziere în favoarea femeii.

În plus, prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, trebuie să convoace în 48 de ore de la pronunţarea instanţei Comitetul pentru Situatii de Urgenţă al judeţului Argeş pentru evaluarea existenţei riscului de secetă la care este potenţial expusă Simona Niculescu, sub sancţiunea unei penalităţi tot de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Tribunalul Argeş a tranşat, practic, problema românilor care nu sunt racordaţi la apă şi canalizare, statuând că sarcina racordării la serviciile de apă aparţine autorităţii publice locale.

Mai mult, până să se facă racordarea, instanţa a obligat prefectul şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa să livreze apă potabilă.

A câştigat şi asfalt

Simona Niculescu a declarat pentru Ziare.com că aşteaptă ca administraţia să execute de bunăvoie decizia judecatorească. În 2013, aceasta a dat in judecată Primăria Băiculeşti ca să-i asfalteze drumul şi a câştigat, deschizând procese mai multor instituţii ale statului.

Ea a demonstrat starea de necesitate în care se află de un timp îndelungat mai multe familii, din care unele cu copii minori, dar şi Biserica şi cimitirul satului Valea Brazilor, cu toţii privaţi de orice sursă de apă potabilă.

Potrivit unui raport IGSU, pe proprietatea Simonei Niculescu există o fântână de 20 de metri adâncime construită în 2014, dar secată, o fântână de mare adâncime (150 de metri) construită în 2013, tot secat, şi un puţ de captare a apei de suprafaţă, colmatat.

Primăria din Băiculeşti nu şi-a respectat însă obligaţia de buna gospodărire a localităţii în cazul modernizării reţelei de apă potabilă, obligaţii stabilite de OG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, asta după ce IGSU a stabilit printr-o notă de constatare că Primăria trebuia ca până la 14 decembrie 2018 să identifice „soluţia tehnică pentru redimensionarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă din comuna, cu precădere în satul Valea Brazilor, astfel încât toate gospodariile din zonă să fie racordate la reţea".

Constituţia şi tratatele internaţionale

Consiliul Local a aprobat abia la începutul acestui an o hotărâre "privind aprobarea listei de priorităţi cu lucrările ce se vor executa în comuna Băculeşti în anul 2019", dar care nu conţine nicio referire la obligaţiile stabilite de IGSU.

Simona Niculescu a arătat instanţei că drumul care leagă satul de comună este impracticabil când sunt perioade cu intemperii, aşa că transportul unor bidoane pline cu apă era aproape imposibil.

De asemenea, ea a depus la dosar o amplă corespondenţă cu Prefectura Argeş, cu ISU Argeş şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

"Arăt instanţei că refuzul demonstrat al autorităţilor publice (locale, centrale) de a ne asigura accesul la apa potabila goleşte de orice conţinut drepturile garantate prin tratatele internaţionale ratificate de Romania", explica femeia în cererea de judecată adresată Tribunalului Argeş.

Potrivit acesteia, în 2009 Parlamentul European a declarat apa "proprietatea comună a omenirii" şi a cerut statelor membre să realizeze "toţi paşii necesari pentru ca în anul 2015 toate popoarele sărace să aiba acces la apa potabilă si, în ciuda crizei economice, să nu renunţe la proiectele oficiale şi să contribuie la atingerea ţelului".

"În iulie 2010, dreptul la apă şi sanitaţie a fost recunoscut de Adunarea Generală a ONU şi în octombrie 2010 Consiliul Drepturilor Omului l-a confirmat. Această rezoluţie nu numai că prevede temeiul juridic pentru dreptul la apă şi sanitaţie, dar şi recunoaşte că acest drept este indisolubil legat de dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică şi mentală, precum şi dreptul la viaţă şi demnitate umană", a argumentat Simona Niculescu.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON