URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2021, 18:30

Sentință definitivă: Educatorii acuzaţi de abuzuri fizice şi psihice asupra copiilor din Centrul Tileagd au fost condamnaţi penal şi obligaţi la despăgubiri

Sentință definitivă: Educatorii acuzaţi de abuzuri fizice şi psihice asupra copiilor din Centrul Tileagd au fost condamnaţi penal şi obligaţi la despăgubiri foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi foşti instructori de educaţie de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Tileagd, trimişi în judecată în urma anchetei realizate de BIHOREANUL, care dezvăluia abuzurile fizice şi psihice la care erau supuşi copiii cu dizabilităţi în această unitate, au fost condamnaţi definitiv, joi, la închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunităţii şi plata unor daune morale către trei copii instituţionalizaţi.

Verdictul final a fost pronunţat joi, la Curtea de Apel Oradea, care a reconfirmat ca legală şi întemeiată hotărârea judecătorească pronunţată în iulie de Judecătoria Aleşd.

În primă instanță, cei doi educatori, Ionel Lup şi Adrian Ioan Merce, au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, la câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi la plata a câte 2.000 euro pentru fiecare victimă în parte, suma reprezentând daune morale pentru suferinţa psihică şi fizică pe care le-au provocat-o.

În plus faţă de soluţia instanţei din Aleşd, judecătorii Curţii de Apel i-a obligat acum pe Lup şi Merce şi la plata sumei de 600 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel şi la plata a 2.380 lei cheltuieli judiciare în apel reprezentând onorariul avocatului ales de una dintre victime, Ionuţ Muşat Haragoş.

Am avut dreptate!

Decizia Curţii de Apel Oradea, care este una definitivă, confirmă, la 7 ani distanţă, o anchetă jurnalistică realizată de BIHOREANUL.

În 2014, ziarul nostru a dezvăluit abuzurile fizice şi psihice la care erau supuşi copiii cu dizabilităţi din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Tileagd, pornind de la reclamaţiile făcute de părinţii victimelor. Oamenii susţineau că adolescenţii internaţi aici erau trataţi de educatori cu urlete şi calmaţi cu un instrument pentru care au găsit şi un nume: "buiecilul" - un baston de cauciuc menit să-i liniştească pe cei „buiaci”.

Victimele erau Ionuţ Muşat Haragoş, la vremea respectivă în vârstă de 13 ani, Ionuţ Abrudan, 15 ani, respectiv Ciprian Florin Marincaş, şi el tot în vârstă de 13 ani, care s-au şi constituit ulterior părţi civile în dosarul trimis în faţa instanţei.

Băieţii s-au plâns reporterului că erau luaţi în derâdere din pricina handicapului de care suferă, toţi trei fiind diagnosticaţi cu afecţiuni psihice, luau des "castane" în cap (lovituri cu degetele peste cap), erau bătuţi peste degete cu băţul sau cu buiecilul, puşi să stea în genunchi cu mâinile sus şi faţa la perete. Noaptea, supraveghetorii se distrau pe seama lor, punându-i să danseze pentru ei ori să umble în genunchi prin curte.

BIHOREANUL a făcut, atunci, şi o vizită la Centrul de la Tileagd, unde directoarea Maria Ficuţ a chemat mai mulţi copii în birou, toţi confirmând violenţele verbale şi fizice la care îi supun educatorii.

Anchete după anchete

Acuzaţiile au fost confirmate ulterior şi de cercetările inspectorilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor, dar şi de specialiştii Inspectoratului Şcolar Bihor.

Astfel, în 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd a dispus trimiterea în judecată a doi instructori de educaţie, Ionel Lupu şi Adrian Merce, pentru purtare abuzivă.

Procesul în caz s-a întins pe mai bine de 5 ani. Primul verdict în caz a fost pronunţat în această vară, la Judecătoria Aleşd, care a dispus condamnarea celor doi. În sentința pronunțată, judecătorul a descris în mod detaliat abuzurile la care erau supuse victimele, aceleaşi pe care copiii le-au dezvăluit şi BIHOREANULUI.

"Inculpaţii aplicau minorilor instituţionalizaţi metoda de sancţionare intitulată în cadrul centrului "castane", care implica aplicarea de lovituri cu degetele în cap. Deopotrivă, inculpatul Adrian Merce se folosea de instrumentul "buiecil", care era un instrument din plastic sau cauciuc folosit pentru lovirea minorilor, şi totodată un "leţ" pe care inculpatul îl ţinea pe dulap şi cu care agresa fizic minorii", se precizează în sentinţa pronunţată.

Judecătorul a mai arătat că, cei doi supraveghetori "au exercitat în mod repetat acte de agresiune fizică prin lovire împotriva persoanelor vătămate", "fie cu palma, pumnul, bastonul, leţul, ori punerea în genunchi", ceea ce le-a produs victimelor suferinţe fizice şi a creat o stare de pericol "prin atingerea prestigiului activităţii unităţii în care inculpatul îşi desfăşoară activitatea".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fix la acest centru a fost Bolojan dascăl de aritmetică.
Pe vremea când era el acolo, prin anii '90, au fost mult mai multe abuzuri asupra copiilor, ascunse ochiului vigilent al presei. Așa se explică de ce actualul președinte al CJ Bihor este atât de marcat psihic în prezent.
Postat 17 Decembrie 2021, 09:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON