URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2014, 11:59

Şcoala ororilor: educaţie cu bastoane şi urlete la şcoala specială din Tileagd!

Şcoala ororilor: educaţie cu bastoane şi urlete la şcoala specială din Tileagd! SAC DE BOX. Suferind de un retard mintal uşor, Ionuţ (foto) a fost "liniştit" de supraveghetori cu bastonul. Potrivit medicului legist, adolescentul a fost lovit în abdomen şi peste braţ "cu un corp contondent dur", de formă alungită. "Buiecilul", explică Ionuţ, despre bastonul cu care pedagogii îi "trezesc" pe copiii buiaci
Şcoala ororilor: educaţie cu bastoane şi urlete la şcoala specială din Tileagd! UNA ZICE... Directoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, Maria Ficuţ (foto), susţine că în unitatea ei nu se comit abuzuri. "Sunt copii bolnavi, cum să-i agresezi?", s-a mirat ea, pretinzând că micuţii şi părinţii fabulează. BIHOREANUL i-a demonstrat însă contrariul, în propriul ei birou, unde copiii au povestit cum sunt agresaţi fizic şi psihic de supraveghetori. "Vom lua măsuri!", a promis directoarea. A mai făcut-o şi altă dată, şi nici atunci n-a schimbat nimic!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, instituţie specială de îngrijire şi educare a copiilor cu dizabilităţi, violenţele fizice şi verbale sunt la ordinea zilei. O susţin cel puţin trei părinţi ai căror copii urmează cursurile Centrului şi care au denunţat în zadar până acum abuzurile la conducerea instituţiei şi la Inspectoratul Şcolar. Răspunsul a fost, mereu, acelaşi: sesizările nu se confirmă.

BIHOREANUL a dovedit, însă, că sunt, din păcate, cât se poate de întemeiate. Adolescenţii de aici sunt trataţi de educatori cu urlete şi calmaţi cu un instrument pentru care au găsit şi un nume: "buiecilul". Un baston de cauciuc menit să-i liniştească pe... buiaci.

Şcoală cu vânătăi

12_Nicolae_Musat_bihoreanul.jpgIonuţ are 13 ani şi e bolnav de autism, handicap grav care îl împiedică să comunice normal şi să înţeleagă relaţiile sociale. Acesta e şi motivul pentru care, la recomandarea medicului curant, părinţii l-au înscris în urmă cu 5 ani la Centrul de la Tileagd. "Nu doar pentru că aici sunt specialişti, ci şi pentru că are internat, iar ceilalţi copii l-ar fi ajutat să iasă din lumea lui şi să interacţioneze", a explicat BIHOREANULUI tatăl său, Nicolae Muşat (foto).

În timpul săptămânii, de luni până vineri, copilul stă în internat, de unde însă, de o vreme încoace, se întoarce plin de vânătăi. "La început nu ne-am alarmat, supraveghetorii şi educatorii ne spuneau că s-o fi hârjonit cu alţi copii ori că s-a lovit singur".

"Nu bate!"

Cum vânătăile s-au înmulţit, bărbatul a devenit suspicios. În octombrie 2012, de pildă, Ionuţ a venit ars cu o ţigară pe buze şi vânăt pe spate, iar când s-a prezentat la directoarea Centrului, Maria Ficuţ, cerându-i să consemneze incidentul, aceasta a refuzat, susţinând că urmele de pe gura copilului erau, de fapt, lăsate de "bubiţe". Revoltat, Muşat a cerut audienţă la Inspectoratul Şcolar, dar nu a avut mai mult succes.

"Mi-au zis că o să ia măsuri, dar n-au făcut nimic" zice tatăl, aducând ca dovadă alte două certificate medico-legale, ultimul chiar de luna trecută, când a decis să depună plângere penală împotriva angajaţilor Centrului, mai ales că, din cauza traumelor suferite, băiatul său a ajuns în spital. "A venit plângând la patul meu, luni dimineaţă, şi spunea într-una «Nu şcoală, nu bătaie». Ba s-a pus şi în genunchi, cu mâinile ridicate, şi mă ruga «Nu bate, nu bate!». Am rămas şocat", se plânge Muşat.

Şi biletul de externare i-a confirmat temerea. Copilul "prezintă frică marcantă de şcoală şi de internat şi are somn cu întreruperi, afirmativ după abuzul fizic suferit la internat, când se trezeşte plângând şi spunând «Nu şcoală!», «Nu bătaie»", se precizează în scrisoarea medicală cu care Ionuţ a fost externat miercurea trecută.

Bătaia e ruptă...

Ionuţ Muşat nu e singurul elev abuzat. Un alt Ionuţ, Abrudan, hiperkinetic şi cu retard uşor, avea adesea urme de lovituri pe care, însă, refuza să le explice părinţilor. Ultima a fost descoperită la sfârşitul lunii trecute şi, după cum au notat specialiştii care l-au consultat, au fost provocate "de o lovitură aplicată cu un corp contondent".

Forţat de către tatăl său şi de cel al lui Muşat să spună ce s-a întâmplat, în final adolescentul de 15 ani a acceptat să vorbească, dezvăluind cu lux de amănunte "educaţia" primită în şcoală, chit că, zice el, asta i-ar putea aduce repercusiuni. Motivul? La intrarea în şcoală copiii sunt luaţi la "interogatoriu", iar dacă s-au plâns acasă de tratamentul din şcoală riscă să ia bătaie. "Domnii supraveghetori Lupu (Ionel Lupu, n.r.) şi Adi (Adrian Merce, n.r.) ne bat ori îi pun pe băieţii mai mari să ne bată, ca să nu putem spune că ne-au bătut ei. Tot băieţii mai mari sunt puşi şi să ne păzească seara, cât timp domnii Adi şi Lupu joacă cărţi. Ăia sting becul, iar dacă nu le convine ceva, ne lovesc cu cureaua", a povestit adolescentul BIHOREANULUI.

Ionuţ a mai dezvăluit o meteahnă a angajaţilor Centrului Tileagd. Şi anume că aceştia îi iau de la cursuri pe copiii mai mari, pe care îi duc acasă, ca să îi ajute la muncile câmpului, ori la muncile de pe lângă gospodărie. "Pe cei mari, de clasa a VIII-a. Le dă ţigări, 2-3 lei, şi îi scapă de ore. Vin dimineaţa şi, cum ies de la masă, îi duce cu duba şi îi aduce seara înapoi", povesteşte adolescentul care recunoaşte că a fost şi el dus, într-una din zilele trecute, să încarce stupi dintr-o livadă, fără să ştie însă ai cui. "Am primit 3 lei", spune Ionuţ.

"Ce-i baiu, măăă?"

Iar asta nu e tot. Copiii care nu intră în graţiile cadrelor sunt batjocorite fără milă, fiind luaţi în derâdere pentru handicapul de care suferă. "Domnu' Adi şi domnu' Lupu, dar şi doamna Kinga (n.r. - psihopedagogul Vigh Doczi Kinga) ne face handicapaţi, proşti, boi, ne zice ludovici, ori luzi. Dacă nu suntem cuminţi, ne dă "castane" în cap, ne loveşte peste degete cu băţul sau cu un baston la care i se spune buiecil, că ei zic că îi cuminţeşte pe buiaci", spune băiatul.

12_Vigh_bihoreanul.jpgCa să nu creadă cineva că minte, a şi înregistrat pe ascuns o conversaţie purtată cu supraveghetorul Adrian Merce şi cu psihopedagogul Vigh, în care cei doi, de faţă cu mai mulţi copii, îl sfădesc doar pentru că a făcut greşeala să discute cu familia Muşat şi să dezvăluie că a fost bătut. "Ce-i baiu', măăă?", îl batjocoreşte psihopedagoga schimonosindu-se la el, în timp ce se plimbă cu ţigara în mână (foto) pe coridorul internatului, fără să se jeneze de copiii care o înconjurau, chit că legea îi interzice să fumeze într-o instituţie publică, mai ales într-una în care dorm şi învaţă copii bolnavi.

Cât despre Merce, acesta părea ieşit din minţi, urlând ca un apucat: "Băi, mincinosule, bă, ce ai spus?", ţipa individul de faţă cu ceilalţi elevi, moment în care unul dintre băieţii mai mari l-a lovit pe Ionuţ, fiind oprit cu blândeţe de supraveghetor: «Lasă-l, ajunge...», îi spune Merce bătăuşului, fără măcar să-l apostrofeze.

Anchetă pe genunchi

12_Viorel_Marincas_bihoreanul.jpgCe a urmat? Într-o singură săptămână, taţii celor doi copii au reuşit să mai identifice alţi doi elevi care s-au plâns că au îndurat tratamente abuzive. Unul, Viorel Marincaş (foto), din Ineu de Criş, dezvăluie poveşti şocante. "Am băiatul de 13 ani în centru, epileptic, şi mi-a spus că supraveghetorii îşi bat joc de ei, îi bat, îi duc la munci, iar nopţile se distrează pe seama lor, îi pune să se dezbrace şi să danseze pentru ei. Mi-a venit acasă tot julit pe genunchi. Mi-o zis că a fost rău şi l-au pus să umble în genunchi prin curte şi i-o dat cu bastonul peste spate. Adică io umblu după tratamente pentru el, iar ei îl bat!", a declarat BIHOREANULUI Marincaş care, împreună cu Muşat şi Abrudan, şi-au angajat avocat şi au înaintat plângeri Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Inspectoratului Şcolar, dar şi Parchetului Aleşd, cerând "identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate".

Inspectorii şcolari au fost la faţa locului, dar n-au făcut mare lucru. Nici nu-i de mirare, din moment ce ancheta lor s-a rezumat la câteva chestionare în care cadrele trebuiau să spună dacă au auzit despre ori au comis abuzuri asupra elevilor, iar copiii dacă au fost agresaţi fizic sau verbal ori duşi la muncă. Şi, cum era de aşteptat, nimic din ce se reclamase nu se confirma...

Uite dovada!

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a făcut o vizită la Centrul de la Tileagd, unde directoarea Maria Ficuţ i-a chemat, pe rând, în biroul ei pe supraveghetorii Ionel Lupu şi Adrian Merce, respectiv pe psihopedagogul Vigh Doci Kinga, nominalizaţi de copii ca fiind violenţi.

"Cum să lovim noi copiii? Noi lucrăm cu sufletul", s-au jurat supraveghetorii, negând că ar fi bruscat elevii ori că i-ar fi forţat să muncească. Întrebaţi dacă ştiu ce e "buiecilul", cei doi au făcut pe neştiutorii. "Ce-i aia, unguent pentru reumă?", a întrebat ironic Lupu. În schimb, s-a dat de gol Vigh. "Eu nu folosesc aşa ceva", a răspuns femeia pentru ca apoi, rugată să descrie totuşi obiectul pe care nu-l foloseşte dar îi ştie numele, să-şi dea seama de gafă.

A contrazis-o Paula, o fetiţă firavă, cu handicap grav, adusă în biroul directoarei ca să descrie viaţa în internat, şi care a devenit agitată în momentul când reporterul a întrebat-o dacă ştie de "buiecil". "Mă doare capul, pot să plec?", a întrebat brusc fata. La fel, ştiau de instrumentul "educativ" şi alţi copii. "E un baston de cauciuc negru. Îl ţine domnu' Adi sub covorul gri din biroul lui şi ne bate cu el. Şi el, şi domnu' Lupu, şi doamna Kinga", a spus un alt copil, Ciprian, de faţă cu directoarea şi cu psiholoaga şcolii.

Să vină controlul!

În decurs de o jumătate de oră, toţi copiii chestionaţi au confirmat violenţele verbale şi fizice la care îi supun educatorii. "Dar mie de ce nu mi-aţi spus nimic?", i-a luat la întrebări directoarea. "De frică!", au răspuns copiii.

Cum era de aşteptat, misteriosul baston nu a fost de găsit deşi, imediat după sondajul făcut prin şcoală, şefa Centrului a descins în cabinetul supraveghetorului, pentru o percheziţie. Chiar dacă între timp "buiecilul" a dispărut, directoarea Ficuţ promite o anchetă proprie: "Avem o comisie de disciplină în şcoală, vom face o anchetă şi, cu siguranţă, vom lua şi măsuri".

O va face sau nu, rămâne de văzut. Nu de alta dar, lipită de mai bine de un deceniu de scaunul de director, e greu de crezut că nu ştie ce poame are în ogradă. În schimb, a uitat că cei pe care trebuia să-i protejeze sunt nu angajaţii, ci copiii care, suferind de boli despre care nici măcar nu sunt conştienţi, nu se pot proteja de propriii lor "protectori"!


ŞCOALA DE SLUGI
Prinşi de BIHOREANUL

În urmă cu un deceniu, BIHOREANUL dezvăluia că elevii internaţi la Centrul din Tileagd erau duşi, începând din clasa a V-a, să lucreze sâmbăta şi duminica pe la localnici şi la muncile câmpului, iar de lunea până vinerea, când erau legaţi de programul şcolar, în gospodăriile angajaţilor sau ale localnicilor. Băieţii, la cărat de apă, la tăiat lemne ori la îngrijirea animalelor, iar fetele la curăţenie sau la gătit.

Reporterul a reuşit chiar să "angajeze" doi elevi de clasa a Vl-a, aflând în acest fel că serviciile adolescenţilor puteau fi cumpărate cu 15 lei pe zi, iar "angajatorii" nu trebuiau să ceară de la şcoală decât un simplu bilet de voie semnat de supraveghetori. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa şefului DGASPC de atunci, Ioan Groza, care - cum altfel? - a promis o anchetă. Rezultatul? "Nu s-a confirmat nimic. Era doar un copil care a dus un sac cu coji de cartofi de la şcoală până la casa unei angajate", spune directoarea Centrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
MULTI SUNT IMPLIKATI
AM AVUT FERICITA OKAZIE SA VAD FILMELE KARE ARE PARINTI SUNT MULTE SI MULTI PE FILME SI DIN ALTE INSTITUTII SUNTETI VARZA K ADEVARAT NU MINT PARINTII AU DOVEZI CLARE AR FI BINE SA SE PUNA SI PE YOUTUBE SA VADA O TARA INTREAGA DA PUSE IN INTREGIME NOTA 10
Postat 22 Iunie 2014, 20:21 de SIMINA
Raspunde dl preot
Parinte Ficut ia raspunde in fata lumi la ce ai chemat femeile de etnie roma ieri la biserica? Ati vrut sa le spovediti? Poate nu stii ca si in biserica e posibil sa ai o camera ascunsa cum a avut si nevata dumneavoastra Sau ai promis ca dai din clejia bisericeasca locuri de casa o fi ceva Din auzite am inteles ca esti pus in calitate de martor in alte plangeri in care se presupune ca ai fii autorul Oameni buni vedeti ce buna e presa si televiziunea mai iese adevarul la iveala Ma bucur ca acei parinti au avut puterea sa scoata la iveala adevarul sa mearga toti in puscarie Dupa ce terminati cu scoala incepeti cu preotul am sa iau legatura cu parintii sa spun cu lux de amanunte nu este de iertat sa duci coipilul omului sa iti munceasca ca tu esti preot sau ea directoare si sa rasplatesti cu tigari chiar si bautura cum spun copii
Postat 20 Iunie 2014, 15:33 de credincios
serios?
Nu, zau?Scoala aceea are o gramada de nereguli, dar numai aceasta cu bataia copiilor nu o are.Am inteles ca se doreste desfiintarea scolilor speciale in favoarea unor ONG-uri care sa se ocupe de acesti copii, dar daca tot faceti propaganda in acest sens, gasiti problemele reale ale acestei scoli. Batuti sunt copiii de acolo, dar ati fost curiosi sa aflati din ce familii provin multi copii? Cati copii vin batuti de acasa intrucat parintii sunt alcoolici si se bat pt un pahar in plus? Nu toti copiii de acolo au astfel de famili, dar cei mai multi provin din astfel de familii. Apropo, de ce parintii si unele persoane au declarat dupa plecarea presei ca au fost platite cu sume modice sa spuna ceea ce s-a dorit sa se auda? Poate unele televiziuni asa zis credibile, pot spune mai multe in acest sens.
Postat 19 Iunie 2014, 11:16 de sonia
sotul doamnei directoare???
hai nu zau parinte ce inscenari ati putea face familiilor care au copii batuti asa am inteles dar dv puteti jura ca nu ati santajat anumite persoane impotriva parintilor ? Iar va dati cu stangul in dreptul sa nu va incurcati si dv in declaratii cum s-a incurcat sotia dv sau ai ceva nergeguli cu clejia bisericeasca de iai cuvantul in locul sotiei dv? pe fata o faci ca nu poate dialoga cu parinti acelui copil aaaaaaaaaaaaaaaaaaa sau poate sunteti cadru didactic in scoala si puteti lua cuvantul in locul dansei sau poate chiar director adjunct tot ce e posibil in scoala tileagd merge gradul de rudenie pan la 7 vita cine stie aici in scoala asta toti sunt un grad de rudenii aaaaaaaaaaaaaa sau poate este scoala privata si noi nu stim poate ca cea din comentariul de mai jos nu minte stie el ce stie ramane de vazut da nu cred ca pe perioada lunga mai conduceti voi aceasta scoala cum sa-i fie rusine rade cand ia plicul nu sunt in clar dece directoare si inspectoare sunt la toate examenele de grad? acolo cade plicul vine grosul si uite asa toti avem gradele luate si q =0 buna treaba
Postat 18 Iunie 2014, 17:45 de dorina
doamna directoare rusine sa va fie
doamna directoare rusina sa va fie ,atata nesimtire cat aveti in dumneavoastra ,nu mi-a venit sa cred ce aud ...vi se reduc posturile an de an cate doua ?ma faceti sa rad ,poate vreti sa spuneti ca suplimentrati posturile an de an ca doar altfel cum ati mai face dumneavoastra un ciubuc,cat de gros trebuie sa fie plicul anul asta ,poate ajung la dumneavoastra in scola si sa stiu cat sa pregatesc,300 euro ..este suficient? sunteti de cea mai joasa speta ,rusine sa va fie,asemea oameni ale dumneavoastra nu are ce cauta in invatamant mare doamna profesor metodist. rusine sa va fie dar oricum dumneavoastra nu stiti ce inseamna ,RUSINE
Postat 18 Iunie 2014, 13:03 de cristina
!!!!!
Am sunat la scoala respectiva dar doamna directoare era foarte ocupata iar secretara nu stia cand as putea-o gasi disponibila.Voiam doar sa o intreb cum s-ar fi simtit daca unul din copiii maltratati ar fi fost al ei,daca ar fi ignorat totul asa cum a facut-o pana acum.Cum poate accepta si musamaliza o fiinta umana acte ce produc suferinta unor copii care in mod normal trebuiesc ocrotiti?Inca stau si ma intreb ce fel de creatura ar putea fi violenta cu Ionut pe care am avut onoarea sa-l cunosc.Este o minunatie de copil,nu mi-as fi imaginat ca e posibil sa traiasca un asemenea cosmar.Ma rog la Bunul D-zeu sa-si revina cat de curand si sa nu ramana cu traume.NU ESTE NICI O MINCIUNA DIN PACATE.Acum am citit un pic din comentariile care vor sa infirme articolul:Ionut si mama lui nu ar fi capabili sa inventeze asa ceva,ii cunosc si mi-as fi dorit atat de mult sa le pot fi alaturi.
Postat 16 Iunie 2014, 19:55 de Monica
SCOALA GROAZEI
SUNTETI TARI DRAGI PARINTI ATI DEMONSTRAT UNEI TARI INTREGI CE SE INTAMPLA IN SCOALA GROAZEI MERGETI MAI DEPARTE NIMENI NU POATE FACE NIMIC ILEGAL TOATA TARA STIE CE S-A INTAMPLAT LA NOI IN BIHOR RUSINOS SI DUREROS PENTRU COPII CARE AU SUPORTAT TRAUMELE IN SCOALA MAI DENUMITI CA ESTE SI SOPECIALA DA ASA ESTE TOTI COPII AU FACUT CUNOSTINTA CU BUECILUL SAU MICUL EDY IN PUSCARI CU TOTI DE SUS PANA JOS
Postat 15 Iunie 2014, 13:09 de ADMIRATOR
rusine 2
Problema este mai grava decat am crede. In zece ani de cand este director Ficut, se fura frumos si bine, pe banda rulanta. Si cum nu se poate fura doar in secret, unii angajati vad cam multe, astfel incat directoarea a devenit santajabila. Asa ca, chiar daca vede si aude tot ce se intampla in institutie, se face ca ploua, altfel e de rau... Consider ca este imperios necesar sa se monteze urgent camere de supraveghere, sa se organizeze controale inopinate chiar si noaptea, cand angajatii se asteapta mai putin ca vor fi verificati. Dar in primul rand si foarte urgent ar trebui dati afara pedagogii batausi, impreuna cu directoarea.
Postat 15 Iunie 2014, 12:11 de vlad
Rusine conducerii partidului PSD
Domnule Ioan Mang nu va este rusine partidului PSD sa tineti in functii de directoare si inspectoare in functiile pe care le detin cu asemenea fapte de indiferenta la sesizarile unoor parinti de traumele aduse de mai multi ani copiilor din scoala Tileagd . Acesti parinti dovedind cu certificate aratate la tv si in masmedia . Chiar dumneavoastra ca profesor universitat sa nu le demisionati din functii aducând onoare inspectoratului scolar Bihor prin demisia lor din functie si le tineti spatele politic .Dv stiind bine menirea unui profesor cadru didactic este sa sprijine elevul si sa-l invete nu sa ii abuzeze de neputintele lor prin relele tratramente aplicate minorilor .Aceste peroane se gasesc inca in functiile lor datorita doamnei inspector Alina Vese inspectoare si Doamna Ficut Silvia directoare ....Rusine adusa sistemului de invatamant Bihor de aceste persoane
Postat 15 Iunie 2014, 12:08 de elevul
rusine
Rusine, sa le fie rusine celor care agreseaza fizic si/sau verbal copiii, persoane care le sunt incredintate spre ingrijire si educare. Directoarea face ea pe proasta, cica nu stie despre ceea ce se intampla in institutia condusa de ea. Adica timp de ZECE ANI nu si-a dat seama ce fac angajatii cu copiii... De ce nu se instaleaza cemere de supraveghere in locurile comune din institutie, dormitoare, sali, etc.?? In alte tari civilizate, la simpla suspiciune cum ca pedagogul agreseaza verbal sau fizic un copil, acesta este imediat suspendat din functie pe durata cercetarilor. Aici nu s-a auzit de aceasta "moda"?
Postat 13 Iunie 2014, 19:13 de vlad
rusine doamna directoare
rusine doamna directoare inca mai sunteti in functie .....?in locul dumneavoastra mi-as da demisia inainte sa se descopere multe lucruri ar trebui sa stiti cel mai bine ce se intampla la dumneavoastra in ograda dar ce sa mai zic ......nu am cuvinte .
Postat 13 Iunie 2014, 11:38 de cristina
daca PO(TI)
Vai Alina, da harnica esti, chiar si la Tileagd predai, ia spune cele din Oradea nu ajungeau????
Postat 11 Iunie 2014, 17:47 de albinuta
Alinuta si Silviuta
da sa plece si Alinuta si Silviuta si toti ce care au tainuit bataia copiilor si toti ce care au batut acei copii neputinciosi casa este gata in parcul traian si la arad pt gagici ia verificati dece alinuta preda la Tileagd si nu o vedea nimeni in zona alinuta si silviuta conduc inspectoratul scolar Bihor
Postat 11 Iunie 2014, 14:46 de ......
????
pleaca si Alinuta???? sau o lasati saraca sa-si termine casa!!!!!
Postat 11 Iunie 2014, 14:22 de !!!!!!
!!!
Mie imi este f clar ce se intimpla...Ficut pleaca...nu-i plang de mila dar se putea si altfelll.
Postat 11 Iunie 2014, 10:02 de soso
????????
Si Ficut asta mai e directoareasa?Si batausul educator nu e arestat?Alo Politia????????Medicul legist nu minte,degeaba unele o ling s-o spele pe Ficut!Rusineeee!Afara din invatamint!La judecata mizerii didactice!!!!!!Si nu uitam ca Bolo tot acolo a predat!Cine stie ce nenorociri a facut si primarele nost!!!!!!!!
Postat 11 Iunie 2014, 08:41 de Nea taticu
rusine dna ,,directoare''
E incredibil ce se intampla in scolile din Romania am citit si eu acest articol care pur si simplu te lasa fara cuvinte sa profiti si sa iti bati joc de un suflet de copil doar pentru ca nu se poate apara de unul singur rusine sa va fie in Special dumneavoastra dann directoarea care dupa parerea mea nu luati situatia in destul de serios si in loc sa va preocupati de soarta acestor copii va agitati mai tare pentru angajati nu cumva sa li se pateze onoarea pe care nici nu o mai au un om cu onoare si matur nu ar fi in stare sa chinuiasca un copil in halul asta va mai dati si mare cu fiica dumneavoastra ca va tine spatele deoarece ar fi in partidul PSD si de IOAN MANG si EMILIAN PAVEL....de ce oare?Pentru ca fiica doamnei directoare a fost in echipa de campanie a lui Emilian Pavel despre acesta scoala stie toata lumea din jurul tileagdului stie toata lumea despre tratamentele aplicate copiilor de ani de zile nu numai de acum doar ca pana acuma nu a aut nimenea curajul si poate uni parinti nici posibilitatile sa se revolteze iar acum cand adevarul iese la iveala singuri care se agita sunt cei vinovati mai bine zis conducerea si angajati scoli lucru care reiese din comentariile de mai jos
Postat 10 Iunie 2014, 21:48 de MIHAI
SUNTETI PUSI DE CEI DIN CONDUCERE SA COMENTEZE????
sunteti pusi de doamna ficut sa komentati akest artikol? nu vedeti cum acei instruktor sade la katedra si comenteaza k kopii urla la ei si ameninta vai ce greu le este saraci de ei sa nu le kada pana si la doamna direktoare nu kred k un parinte ar vrea sa isi duka copilul batut si ars k tigara da voi astia kare tot dati din klanta sunteti cei din skoala groazei ce sa fie demisi daka se gasesc vinovati in puskarie cu ei demisi este usor acele persoane nu au ce sa lucre k acei copii bolnavi cereti kamerele din scoala poate se mai gaseste si acolo dovezi sau dati toate filmarile pe post si poastatii pe youtube sa vada o tara intreaga ce se intampla cu copii din aceste scoli
Postat 10 Iunie 2014, 20:50 de STIUTOR
Halal articol
Nu va e rusine. Ce tot vreti sa spuneti cu acest articol. Ce parinte e ala care are copilul autist si - l trimite la o scoala de retarzi cum sunt cei din Tileagd. Intimplator sunt din Tileagd si stiu cfe se petrece.Prima data vorbiti sa vedeti ce fel de copii sunt acolo si apoi scrieti. Ma mir cum de lucreaza si amaritii aia acolo care pt un salar de 700 de lei stau sa grijeasca copii care multi nu sunt in stare sa spuna ca le trebuie la toaleta. Mai bine intrebati citi parinti vin in cursul anului sa I vada si sa I duca acasa in wikend. Atunci nu I intereseaza ca sunt copii lor. Gata a ti gasit si voi articol. Vreau sa vad si eu explicatia tatalui celui cu autism de ce nu se ocupa de el si de ce nu-l duce la niste cursuri pt autisti
Postat 10 Iunie 2014, 20:20 de Dan
Nu pot sa cred ce se scrie!
Nu pot să cred ce se scrie! Intamplator am văzut copilul vinerea cand avea o leziune rotunda, debut de IMPETIGO(bube dulci, in limbajj popular ), si cand parintele l-a dus la medicul legist, luni cand l-a adus , erau extinse spre mult ureche , chiar pe pavilionul urechii, mă intreb parintii l-ar fi ars acasa? cu suguranta era boala ăn evolutie şi a fost tratat la scoală! Dar, scoala nu-l poate duce la legist! Minte bolnava cred ca e cea care crede ca se poate intampla asa ceva! Restul nu mai comentez , Dl Marincas la scoala a fost intrebat daca e multumit de serviciile scolii, a avut cu totul alt raspuns! Nu pot sa cred !
Postat 10 Iunie 2014, 19:39 de Dorina
Nu pot sa cred ce se scrie!
Nu pot sa cred! ,,Arsul cu ţigara,, e cea mai mare gogomanie cu care se vine. Intamplator am vazut copilul vinerea cu acea pata care era debbut de IMPETIGO, BUBELE DULCI in denumire populară , luni erau extinse spre ureche, ma intreb l-au ars parintii acasa cu tigara sa fie leziunea extinsa? Sigur ca scoala nu-l poate duce la legist, nu are voie! Nu pot sa cred ce gogomanii sunt prezentate! daca nu se dovedesc cine işi cere scuze!
Postat 10 Iunie 2014, 19:29 de Dorina
CITESTE MAI BINE CE ESTE UN COPIL AUTIST
AUZI MAI CARP NU AI VAZUT ASEARA LA VOCILE BIHORULUI CERTIFICATUL ACELUI COPIL CU PARAFA MEDICULUI SI A MEDICINII LEGALE? TU CREZI CA ACEI MEDICI ISI RISCA PAINEA PT CINEVA?VEDETI-VA DE TREABA NU SCOATERTI TOT FELUL DE MINCIUNI S-AU CHIAR DACA SUNTETI PUSI ADEVARUL TOT O SA IASA ACUM VEDEM CINE ARE DOVEZI SI CINE NU TOT SE VA GASI CINE A CASTIGAT SI CINE A PIERDUT DAR TOTUSI NU ESTE BINE CE S-A VAZUT LA TV
Postat 10 Iunie 2014, 17:57 de TITUS
Observaţia din articol despre autism e falsă !?!
Dacă un copil sau adult trăieşte în lumea lui, fiind autist, indiferent de motivaţia medicală ori socială, nu înseamnă că are un handicap sau e ratardat !?! Mentorul vostru, Bolojan Ilie Gavril, care a fost pedagog la acest stabiliment din Tileagd ştie foarte bine acest lucru, el însuşi fiind unul dintre aceştia şi care provine dintr-un asemenea mediu specific !?! Îl consideraţi pe primarul vostru un retardat dacă faceţi asemenea comentarii în publicaţia voastră !?! Nu e frumos ce induceţi cititorilor !?!
Postat 10 Iunie 2014, 17:03 de Carp III
Articol la comanda
Un articol facut la comanda, rautacios, care amplifica la maxim "zvonurile". ce credibilitate sa dai unui copil care nu stie nici cum il cheama. plus acest copil Ionut nici nu ar avea ce cauta la scoala din Tileagd. foarte multi copii au fost agresati de acest copil, se pot verifica plangerile facute de parintii in acest sens. doar ca acest "tatic" a uitat acest lucru. tine-l acasa frate daca nu-ti place ce ti se ofera la scoala, sau tu nu ai tomp de el si l-ai lasat in grija statului.
Postat 10 Iunie 2014, 15:57 de John
MINCIUNII
Sunt minciuni,copii din centru sunt copii bolnavi.Sunt influientati de "alti" sa minta si sa dea declaratii false cu anumite scopuri ascunse sa faca un rau intentionat personalului.Doar cine iese "sifonat" din aceasta sesizare?...personalul...evident
Postat 10 Iunie 2014, 15:24 de Mihai
Sa punet camere
Să puneți camere de supraveghere să nu se mai întămple așa ceva niciodată , inclusiv camere ascunse despre care nici angajații instituției să nu știe că sunt.
Postat 10 Iunie 2014, 14:33 de Ioan
partial adevarat
Cunosc o parte din personalul de la scoala..nu pot sa cred asa ceva!!!!!Este foarte adevarat ca directoara nu-si merita functia!!! DAR ASTA NU DEPINDE DE INTELECTUALII care si mobileaza institutia
Postat 10 Iunie 2014, 14:31 de m
Bataie.....de joc
" lipită de mai bine de un deceniu de scaunul de director", foarte bine punctat, dar din nefericire toti directorii raman la fel de bine lipiti .....indiferent cate acuzatii reale si dovedite li se aduc.....
Postat 10 Iunie 2014, 13:14 de alina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON