URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2022, 13:36

Şeful NATO, în România: "Suntem pregătiţi să apărăm România". Primele convoaie militare americane au ajuns la Baza Militară Kogălniceanu

Şeful NATO, în România: 'Suntem pregătiţi să apărăm România'. Primele convoaie militare americane au ajuns la Baza Militară Kogălniceanu foto: presidency.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele convoaie militare care aduc tehnică militară, printre care transportoare blindate Stryker, în ţara noastră, au ajuns vineri dimineaţă la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. Cu această ocazie, în România a ajuns şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi a dat asigurări că "Suntem pregătiţi să apărăm România".

Potrivit Digi24.ro, care redă pe larg filmul evenimentelor, alături de Jens Stoltenberg a venit în România şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Stoltenberg şi Iohannis au susţinut declaraţii de presă la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

„România nu este singură”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că "NATO este o alianţă unită pentru a descuraja agresiunea şi pentru a proteja pacea".

"România nu este singură. Avioane de luptă din Germania şi Italia se află aici pentru a proteja toţi aliaţii şi pentru a ajuta să menţinem cerul dumneavoastră sigur", a spus Stoltenberg, conform sursei citate, adăugând că numărul total al soldaţilor americani de la această bază este de aproape 2.000.

"Putem deplasa mai multe trupe într-un timp scurt. (...) Misiunea noastră este să protejăm pacea", a mai spus el.

Șeful NATO a avut şi un mesaj direct către Moscova: "Cerem Rusiei să detensioneze situaţia şi să se angajeze în dialog cu NATO". 

În acelaşi timp, Stoltenberg a precizat că prezenţa militarilor americani în România reprezintă "un răspuns defensiv şi necesar", iar NATO este pregătită să apere România.

„Un parteneriat mai important ca oricând”

Cu același prilej, președintele României, Klaus Iohannis, cel care l-a invitat pe șeful NATO în țara noastră, a declarat că prezenţa acestuia "dă dovadă de solidaritate".

"Traversăm fără îndoială cea mai gravă criză de după cortina de fier", a spus Iohannis, cu trimitere la "deteriorarea situaţiei în apropierea flancului estic al Alianţei" şi adăugând că "strategia de intimidare a Rusiei este evidentă".

"În această perioadă extrem de complicată, unitatea transatlantică este esenţială, iar parteneriatul dintre NATO şi UE este mai important ca oricând", a subliniat Iohannis.

Între altele, preşedintele României a mai spus că, "dincolo de mesajul puternic de solidaritate al NATO, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre obiective strategice pentu acest an: pregătirile summitului NATO de la Madrid din UE, viziunea României privind noul concept strategic al NATO".

De asemenea, "România e decisă să îşi menţină angajamentele asumate de alocare a 2% din PIB pentru securitatea naţională".

Primele convoaie militare au ajuns

Primele convoaie militare au ajuns în România zilele acestea, intrând în țară prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, iar la Baza Militară Kogălniceanu, din Constanţa, în cursul zilei de vineri.

Primul convoi - o coloană de aproximativ 18 trailere - a ajuns în cursul dimineţii, iar un al doilea este pe drum (de la Nădlac) şi se estimează că va ajunge la Mihail Kogălniceanu vineri seară. De asemenea, în cursul nopţii, la vama Nădlac a ajuns şi un al treilea convoi.

"Cele trei convoaie, formate în total din 48 de trailere, aduc tehnică militară, printre care transportoare blindate Stryker", mai arată Digi24.

Convoaiele militare au ajuns în România în contextul tensiunilor cu Rusia. Aşa cum BIHOREANUL a a mai scris, la începutul lunii februarie, preşedintele Joe Biden a aprobat trimiterea de trupe americane – 1.000 de soldaţi - în Europa de Est, inclusiv în România.

Joi, Jens Stoltenberg a declarat că Rusia are de ales între calea diplomatică şi confruntare, subliniind că în al doilea scenariu va plăti un preţ mare. El a vorbit despre întărirea Flancului Estic al NATO, cu referire directă la Polonia şi România, mai arată sursa citată.

Şeful NATO a făcut aceste afirmaţii în cadrul conferinţei de presă comune susţinute la Bruxelles, alături de premierul britanic Boris Johnson. Stoltenberg a declarat că ne aflăm într-un moment "periculos" al crizei de securitate din regiune. 

Iohannis a afirmat că NATO reprezintă cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, ultimele decizii ale SUA şi Franţei de a asigura o prezenţă militară concretă în ţara noastră fiind "un semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euro-atlantice".

De asemenea, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat joi că a transmis Moscovei o scrisoare în numele celor 27 de state membre în legătură cu garanţiile de securitate solicitate de Moscova, dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins demersul colectiv şi a spus că ţara sa vrea răspunsuri individuale din partea statelor asupra interpretării "principiului indivizibilităţii securităţii europene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pâna va ajunge războiul la granițele României ...
... o să mai treacă multe mandate cu trădători de țară și profitori la pupitrul mediatic. Cei care cunosc cât de cât ce înseamnă tehnica militară, văd bine că totul e o mascaradă, cu cunvoaie de TIR-uri care transportă niște tanchete și ceva armament ce ar fi trebuit să iasă la reformă și casate în urmă cu cel puțin 20 de ani. Toate vechiturile armatelor NATO ajung să fie în final cumpărate de România, care o să le spele, o să le vopseasă unde dă rugina și o să comande, tot de la sursele americane, cauciucuri noi și piese de schimb dacă se vor mai fabrica pe undeva și astea. România nu este în pericol de niciun fel. Dar a ajuns să-și caute singură conflicte inexistente sau departe de ea, la dictare, după cum i se comandă de către un "partener strategic" total dezinteresat de ce vor românii cu adevărat.
Postat 11 Februarie 2022, 20:20 de KP
Fazani
Scot castanele fierbinti cu mana noatra. Beneficiul, resursele Ukrainei , le ramane lor, noua doar pagubele.
Postat 11 Februarie 2022, 16:19 de Jianu
cineva ataca cociocu
dar ce romania e atacata ,hei ciolanis granita cu ucraina e an moldova nu an sud ,pana ajunge din sud pana la granita cu ucraina va trebe o saptamana ,ciolanis tremura de frica se termina cu covrigu si oameni sant revoltati si ies an strada si al fugaresc sia adus badigarzi americani pe modelu kazastan ,razboiu e un pretext ,romania este sub ocupatie straina si uita sa mai plece
Postat 11 Februarie 2022, 15:47 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON