URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2022, 16:15

Şeful CSM Oradea, Șerban Sere: Cristian Achim va continua să antreneze echipa de baschet. În lot rămân jucătorii români şi Kris Richard

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipa de baschet a Oradiei, CSM CSU, care în acest sezon a obţinut medalia de bronz în Liga Naţională, va fi antrenată şi în sezonul 2022-2023 de Cristian Achim, a anunţat preşedintele clubului orădean, Şerban Sere.

Potrivit acestuia, în lot vor rămâne totodată jucătorii români Bobe Nicolescu (căpitan), Tudor Fometescu, Vlad Marinău, Enzo Vescan, precum şi pivotul Cătălin Baciu. Și americanul Kris Richard, naturalizat în România, va continua la CSM CSU Oradea. 

Doi români, obligatoriu pe teren

De asemenea, are contract valabil şi antrenorul secund al Oradiei, Radovan Markovic. Urmează o perioadă de negocieri şi transferuri, astfel încât deocamdată nu se ştie dacă şi care dintre jucătorii din lotul existent vor mai continua la Oradea. 

Şerban Sere a explicat că sunt păstraţi toţi jucătorii români, atât în perspectiva schimbării regulamentului de joc în Liga Naţională, cât şi pentru promovarea jucătorilor români, inclusiv a celor orădeni (Marinău şi Vescan). 

Conform unei decizii a Federaţiei Române de Baschet, din sezonul viitor va exista obligativitatea ca echipele din Liga Naţională să folosească pe parcursul primelor două sferturi (prima repriză) cel puţin doi jucători români, dintre care maximum unul naturalizat, iar regula limitei de vârstă a fost exclusă. 

De asemenea, în ultimele două sferturi, va exista obligativitatea folosirii măcar a unui jucător român. 

În continuare cu Achim

Întrebat de ce anume CSM Oradea a decis să-l păstreze pe Cristian Achim în funcţia de antrenor, care a obţinut locul al treilea în campionat în sezonul tocmai încheiat, în schimb a renunţat la Dorin Costrăş, antrenorul echipei de polo, care a obţinut un loc mai bun, de vicecampioană, Sere a explicat că în spatele deciziei sunt mai multe nuanţe. 

"Am considerat că echipa CSM Oradea (n.r. – de baschet), de-a lungul ultimilor 10 ani, a avut nişte rezultate foarte bune, care cuprind trei titluri de campioană naţională. Cu toate că jocul echipei nu a fost cel mai spectaculos în acest sezon - şi sunt de acord cu acest lucru, pentru că neasumarea nu duce la progres - totuşi s-a obţinut un loc 5 în FIBA Europe Cup şi o medalie de bronz. Este a şasea clasare consecutivă pe podium a echipei de baschet masculin. Într-un campionat cu bugete mari şi competiţie solidă, cred că nu a fost un rezultat atât de prost", a spus Şerban Sere. 

Pe deasupra, președintele clubului a vorbit despre faptul că "Oradea la ora actuală nu mai este echipa cu al doilea buget (ca valoare - n.r.) în Liga Naţională" şi că "au venit echipe ca Voluntari, ca Piteşti din spate, care concurează la bugete". Chiar și așa, preşedintele CSM a spus că înţelege "supărarea oamenilor" legată de neobţinerea medaliilor de aur. 

Șerban Sere a susținut marți o conferință de presă alături de reprezentanți ai secțiilor de baschet, polo și handbal 

Căpitanul rămâne

Prezent la conferinţa de presă, căpitanul echipei de baschet, Bobe Nicolescu, a afirmat, la rându-i, că "atât timp cât nu avem medaliile de aur la gât, avem ceva să ne reproşăm" în ceea ce priveşte evoluţia în sezonul tocmai încheiat pe treapta a treia a podiumului. 

Baschetbalistul care a jucat până acum vreme de şapte sezoane la CSM CSU Oradea a spus că fluctuaţiile de formă din sezonul 2021-2022 au fost cauzate şi de îmbolnăvirea componenţilor lotului cu Covid-19, precum şi de meciurile "legate" (programate consecutiv) în deplasare etc.

Întrebat de BIHOREANUL ce anume nu i-a plăcut în jocul echipei sale în playoff, căpitanul a făcut referire la problemele din atac şi procentajele destul de slabe la aruncări.

"Cred că am avut nişte probleme de exprimare în joc. Nu ştiu pe (n.r. – seama a) ce aş putea pune aceste probleme de exprimare. Cred că ofensiv ne-au lipsit anumite reglaje, astfel încât să avem cele mai bune procentaje şi să reuşim să câştigăm meciurile. Defensiv am arătat că suntem o echipă foarte bună. (...) Aceste lucruri, din păcate, se întâmplă. Ţine, probabil, şi de chimia jucătorilor din teren, care poate nu a fost atât de bună. Însă, în calitate de căpitan, pot să spun că nu a fost din cauza chimiei din vestiar, întrucât am avut un grup de jucători foarte uniţi", a spus Bobe Nicolescu (foto)

Buget de 1,1 milioane euro

În ceea ce priveşte sezonul ce vine, Şerban Sere a vorbit despre faptul că se va încerca crearea unui lot competitiv, în contextul în care se preconizează că în Liga Națională vor fi şi mai multe echipe cu bugete mai mari decât cel al CSM Oradea.

În sezonul tocmai încheiat, a precizat preşedintele CSM, echipa de baschet a beneficiat de un buget total de 1.150.000 de euro, din care 400.000 de euro au reprezentat sponsorizările, iar circa 20.000 - 25.000 de euro s-au dus pe finanţarea centrului de copii. Bugetul include, printre altele, costurile cu deplasările în Europa, taxele de participare în diversele competiţii, salariile jucătorilor şi ale antrenorilor. 

Pentru sezonul următor, bugetul nu se cunoaşte deocamdată, a spus Şerban Sere, care, însă, a precizat că va solicita mai mulți bani din partea municipalităţii şi a vorbit, în acest context, de reticenţa firmelor private în a sponsoriza sportul. "70% dintre echipele din Liga Naţională sunt finanţate exclusiv din bani de la bugetele publice", a spus preşedintele CSM. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON