URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2020, 15:33

Şefa Ariilor Protejate, Adi Croitoru, laudă grija bihorenilor pentru natură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul este un judeţ bogat în arii protejate, având 64 de astfel de zone, în care Mama Natură s-a desfătat. De conservarea lor răspunde acum Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), o instituţie înfiinţată în 2016 şi care în urmă cu doi ani a preluat custodia tuturor ariilor protejate de la asociaţiile ecologiste.

Preşedinta ANANP, Adi Croitoru, spune că în Bihor majoritatea ariilor protejate sunt bine conservate, dar recunoaşte şi că e nevoie de soluţii pentru două rezervaţii importante: Peţea şi Cefa.

Unici în Europa

-  Care este scopul ANANP?

- Administrarea unitară şi eficientă a ariilor naturale protejate şi conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

- În 2018, asociaţiile ecologiste care deţineau custodia ariilor protejate au acuzat că, prin ANANP, aceste zone sunt "naţionalizate". Ce le răspundeţi?

- Este o formulare improprie, deoarece niciodată ariile naturale protejate n-au avut un alt regim decât acela de proprietate a statului român. România era singurul stat european ale cărui arii erau administrate de entităţi neguvernamentale. ANANP a iniţiat consultări cu organizaţiile ecologiste, pentru a concepe un mecanism de administrare solid, definit prin Legea 220/2019. El nu elimină participarea entităţilor juridice private la actul administrării, în parteneriat cu Agenţia. Mai mult, peste 70% din proiectele pe fonduri structurale în arii sunt gestionate cu foşti custozi, care în urma evaluării activităţii lor au devenit parteneri ai ANANP.

"Obligaţie cetăţenească"

- Ce pregătire şi ce experienţă au angajaţii ANANP Bihor?

- Structura teritorială are doi angajaţi, ambii cu studii superioare în protecţia mediului şi o experienţă de 12, respectiv 5 ani în domeniu.  

- Poate ANANP Bihor să suplinească activitatea ONG-urilor?

- Nu, şi nici nu-şi propune. Rolul nostru este de a asigura managementul general. În actul de administrare, ANANP va atrage UAT-urile şi entităţile juridice private care au activat cu rezultate. Ariile naturale protejate trebuie administrate în scopul protejării şi conservării biodiversităţii, precum şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

- Cine asigură integritatea ariilor protejate? Mai sunt folosiţi rangerii custozilor?

- Asigurarea integrităţii este o obligaţie cetăţenească dar, în mod special, o atribuţie a structurilor specializate ale statului: Garda de Mediu, APM, ANAR, Poliţia, Jandarmeria, UAT-uri...

"Vinovaţii vor plăti"

- Mai poate fi reînviată rezervaţia Peţea, care era unică în lume, dar care azi nu mai are nici nufăr, nici melc, nici roşioară?

- Răspunsul nu-l poate da ANANP, ci doar institutele de cercetare specializate. O asociere de institute de cercetare, UAT-uri şi instituţii responsabile cu gestionarea resurselor geotermale trebuie să identifice soluţiile adecvate pentru salvarea şi repunerea rezervaţiei pe lista patrimoniului naţional şi mondial.

- De asemenea, existenţa Parcului Natural Cefa este pusă sub îndoială, după ce pescăria de acolo s-a desfiinţat. Ce face ANANP pentru salvarea "Deltei Bihorului"?

- Lipsa temporară a unei administrări a parcului, suprapusă procesului de organizare al Agenţiei,  a cauzat derapaje ale celor care administrează ferma de acvacultură. În acest moment, ANANP, împreună cu Garda de Mediu, APM şi alte instituţii, efectuează o evaluare a stării de fapt. Cei vinovaţi de încălcarea legii vor plăti. Conform politicii sale, ANANP va face demersurile pentru atragerea Consiliului Judeţean şi a consiliilor locale în administrarea parcului, pentru aducerea lui la o stare de conservare adecvată.

Fără investiţii cu probleme

- Care sunt principalele probleme în ariile protejate din Bihor? Dar atuurile?

- În Bihor, investiţiile şi activităţile din ariile naturale protejate se derulează în mod responsabil, fără a se consemna abateri de la principiile protejării şi conservării habitatelor naturale. La capitolul atuuri, pot menţiona faptul că oamenii locului denotă o cultură orientată spre protejarea patrimoniului natural. Ca dovadă, avem peşterile amenajate, implicarea activă a organizaţiilor de mediu, existenţa muzeelor... Mediul politic, în general, este favorabil administrării ariilor naturale protejate şi nu au existat probleme de dezvoltare a infrastructurii care să ameninţe conservarea biodiversităţii.

- Sunt arii protejate în Bihor care "interferează" cu proiecte de investiţii ce le-ar putea afecta?

- În acest moment nu există astfel de situaţii şi ANANP caută să prevină interferenţele, prin stabilirea cu mare precizie a limitele ariilor şi sectorizarea parcurilor şi a rezervaţiilor pe zone de importanţă. Se doreşte ca într-un an, doi, orice persoană care are interese investiţionale într-o arie protejată să poată vedea statutul terenului pe site-ul ANANP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON