URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.
29 Mai 2020, 15:33

Şefa Ariilor Protejate, Adi Croitoru, laudă grija bihorenilor pentru natură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul este un judeţ bogat în arii protejate, având 64 de astfel de zone, în care Mama Natură s-a desfătat. De conservarea lor răspunde acum Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), o instituţie înfiinţată în 2016 şi care în urmă cu doi ani a preluat custodia tuturor ariilor protejate de la asociaţiile ecologiste.

Preşedinta ANANP, Adi Croitoru, spune că în Bihor majoritatea ariilor protejate sunt bine conservate, dar recunoaşte şi că e nevoie de soluţii pentru două rezervaţii importante: Peţea şi Cefa.

Unici în Europa

-  Care este scopul ANANP?

- Administrarea unitară şi eficientă a ariilor naturale protejate şi conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

- În 2018, asociaţiile ecologiste care deţineau custodia ariilor protejate au acuzat că, prin ANANP, aceste zone sunt "naţionalizate". Ce le răspundeţi?

- Este o formulare improprie, deoarece niciodată ariile naturale protejate n-au avut un alt regim decât acela de proprietate a statului român. România era singurul stat european ale cărui arii erau administrate de entităţi neguvernamentale. ANANP a iniţiat consultări cu organizaţiile ecologiste, pentru a concepe un mecanism de administrare solid, definit prin Legea 220/2019. El nu elimină participarea entităţilor juridice private la actul administrării, în parteneriat cu Agenţia. Mai mult, peste 70% din proiectele pe fonduri structurale în arii sunt gestionate cu foşti custozi, care în urma evaluării activităţii lor au devenit parteneri ai ANANP.

"Obligaţie cetăţenească"

- Ce pregătire şi ce experienţă au angajaţii ANANP Bihor?

- Structura teritorială are doi angajaţi, ambii cu studii superioare în protecţia mediului şi o experienţă de 12, respectiv 5 ani în domeniu.  

- Poate ANANP Bihor să suplinească activitatea ONG-urilor?

- Nu, şi nici nu-şi propune. Rolul nostru este de a asigura managementul general. În actul de administrare, ANANP va atrage UAT-urile şi entităţile juridice private care au activat cu rezultate. Ariile naturale protejate trebuie administrate în scopul protejării şi conservării biodiversităţii, precum şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

- Cine asigură integritatea ariilor protejate? Mai sunt folosiţi rangerii custozilor?

- Asigurarea integrităţii este o obligaţie cetăţenească dar, în mod special, o atribuţie a structurilor specializate ale statului: Garda de Mediu, APM, ANAR, Poliţia, Jandarmeria, UAT-uri...

"Vinovaţii vor plăti"

- Mai poate fi reînviată rezervaţia Peţea, care era unică în lume, dar care azi nu mai are nici nufăr, nici melc, nici roşioară?

- Răspunsul nu-l poate da ANANP, ci doar institutele de cercetare specializate. O asociere de institute de cercetare, UAT-uri şi instituţii responsabile cu gestionarea resurselor geotermale trebuie să identifice soluţiile adecvate pentru salvarea şi repunerea rezervaţiei pe lista patrimoniului naţional şi mondial.

- De asemenea, existenţa Parcului Natural Cefa este pusă sub îndoială, după ce pescăria de acolo s-a desfiinţat. Ce face ANANP pentru salvarea "Deltei Bihorului"?

- Lipsa temporară a unei administrări a parcului, suprapusă procesului de organizare al Agenţiei,  a cauzat derapaje ale celor care administrează ferma de acvacultură. În acest moment, ANANP, împreună cu Garda de Mediu, APM şi alte instituţii, efectuează o evaluare a stării de fapt. Cei vinovaţi de încălcarea legii vor plăti. Conform politicii sale, ANANP va face demersurile pentru atragerea Consiliului Judeţean şi a consiliilor locale în administrarea parcului, pentru aducerea lui la o stare de conservare adecvată.

Fără investiţii cu probleme

- Care sunt principalele probleme în ariile protejate din Bihor? Dar atuurile?

- În Bihor, investiţiile şi activităţile din ariile naturale protejate se derulează în mod responsabil, fără a se consemna abateri de la principiile protejării şi conservării habitatelor naturale. La capitolul atuuri, pot menţiona faptul că oamenii locului denotă o cultură orientată spre protejarea patrimoniului natural. Ca dovadă, avem peşterile amenajate, implicarea activă a organizaţiilor de mediu, existenţa muzeelor... Mediul politic, în general, este favorabil administrării ariilor naturale protejate şi nu au existat probleme de dezvoltare a infrastructurii care să ameninţe conservarea biodiversităţii.

- Sunt arii protejate în Bihor care "interferează" cu proiecte de investiţii ce le-ar putea afecta?

- În acest moment nu există astfel de situaţii şi ANANP caută să prevină interferenţele, prin stabilirea cu mare precizie a limitele ariilor şi sectorizarea parcurilor şi a rezervaţiilor pe zone de importanţă. Se doreşte ca într-un an, doi, orice persoană care are interese investiţionale într-o arie protejată să poată vedea statutul terenului pe site-ul ANANP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2813 RON
 • 1 EUR = 4.8319 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON