URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2021, 09:03

Salariile angajaților Consiliului Județean Bihor se majorează. Cea mai mare leafă: aproape 17.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, în unanimitate, creşterea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi angajaţilor contractuali ai CJ Bihor cu procente între 8 şi 10%, cea mai mare leafă urmând să fie de 16.775 lei. De această sumă de bani, care reprezintă venitul brut lunar, va beneficia începând din luna ianuarie a anului viitor secretarul general al judeţului, jurista Carmen Soltănel.

Arhitectul şef al judeţului urmează să aibă un salariu de bază de 12.750 lei, în timp ce directorii generali (doi la număr, de la şefia Direcţiei Tehnice şi a Direcţiei Economice) vor fi plătiţi cu 13.005 lei, iar adjuncţii lor cu 12.495 lei.

Un director executiv (iar CJ Bihor are doi) va avea salariul de bază  11.730 lei, iar adjuncţii de 10.710 lei, în timp ce salariul şefilor de serviciu va fi de 10.200 lei şi al şefilor de birou de 9.767 lei.

În ce priveşte funcţionarii fără poziţii de conducere, un consilier superior va primi 5.916 lei, un consilier principal 4.845, iar un consilier asistent 4.361 lei, în timp ce referenţii (persoane în general fără studii superioare) vor primi 4.718 lei dacă au gradul profesional superior sau 3.315 lei dacă sunt debutanţi.

Într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii Consiliului Judeţean, preşedintele Ilie Bolojan a precizat că nivelul salariilor de bază a fost propus după negocieri cu reprezentanţii celor două categorii de angajaţi, funcţionari publici şi respectiv personal contractual, după ce anul trecut organigrama instituţiei a fost înjumătăţită, fiind păstrate doar 97 posturi din cele 194.

"Cu jumătate din personalul care era acum un an, avem proiecte de două ori mai multe. Practic, randamentul angajaţilor a crescut de patru ori", a spus Bolojan.

Acesta a explicat că majorarea salarială este în medie de 8-10%, fiind însă redus coeficientul de salarizare pentru angajaţii cu funcţii de conducere (secretar general, arhitect şef, directori, şefi de servicii), concomitent cu majorarea coeficientului pentru angajaţii debutanţi, deoarece "dorim să stimulăm angajarea de specialişti tineri".

De altfel, chiar în această lună, CJ Bihor a anunţat un concurs pentru ocuparea a două posturi de inginer debutant la Direcţia Tehnică, structură care în ultimul an a participat la elaborarea unor proiecte de infrastructură de transport de peste 1 miliard de euro.

De asemenea, Bolojan, fost primar al Oradiei până anul trecut, a explicat că CJ Bihor şi Primăria Oradea urmăresc "egalizarea" salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual, pentru a stopa un fenomen care s-a manifestat în ultimii ani, şi anume transferarea unor angajaţi ai Primăriei municipiului la CJ Bihor şi mai ales la primării comunale, unde salariile sunt mult mai mari, iar volumul de muncă mult mai mic decât la ambele administraţii din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Re: PresaC
Bineînțeles că e vorba de "brut" ... era chiar culmea falimentului CJ, să se plătească un xeroxist începător cu peste 3.300 lei netul. Problema e că diferența de la brut la net merge tot la angajat, pentru pensie, sănătate, pauză de masă 6 ore din 8, căldurică la birou și obrazul subțire de funcționar bugetar. Adică, omu-i asigurat până trăiește tot muncitorul care-i acoperă cheltuielile existențiale.
Postat 19 Decembrie 2021, 11:55 de KP
La vache qui rit
Iata de ce firme puternice,capitaliste,cu traditie de o suta ,doua de ani, nu pot racola aceste somitati ale patriei noastre, bine infipte in ugerul acestei vacute domoale,pe care scrie romania...Nu pot ei sa plateasca cit putem noi da salarii,pensii,sporuri si alte specialitati pe care doar balcanii cosmopoliti le pot oferi, intr-o viata de bovina binecuvintata...
Postat 18 Decembrie 2021, 21:49 de excalibur
cu mintea la lucru - 3 observatii
3 observatii: 1. cata inteligenta din partea dlui Bolojan! decide sa mareasca salariile din CJ dupa ce de 3 zile merge pe tv stirea obsedanta ca salariile bugetarilor se ingheata din 1 ian - exact la fix pica marirea! // 2. adica 1 angajat munceste cat 4?! - asta inseamna exploatare! // 3. oameni buni, atentie, sunt date salariile de baza. la acestea se adauga sporurile si bonusurile pt performanta lunare (celebrii indicatori de performanta, ganditi si aplicati de Bolo), deci in realitate nu este nici un salariu sub 3500 net la bugetarii judetului.
Postat 18 Decembrie 2021, 20:59 de roger
Săraci, Oradeni bogați !!
Şi restul Orădenilor au printre cele mai mici salarii din țară! Oraș prosper cu locatari tot mai săraci!
Postat 18 Decembrie 2021, 19:07 de Sterno73
Parcursul in viata al unui bugetar dintre cei 1,5 milioane de bugetari
La ANRE, director general este un nene care a terminat facultatea la 43 de ani și care câștiga 26 de lei pe zi în privat înainte de intra în UNPR. La 44 de ani a devenit director la Hidroserv și la 46 de ani era deja Președintele Consiliului de Administrație al Societății de Administrație a Participanților în Energie, deși avea doar 2 ani de experiență în domeniu. A făcut și masterat și doctorat și Colegiul Național de Apărare, în timp ce muncea din greu și a ajuns și lector la același Colegiu de Apărare. Soția a lucrat la preacinstitul Negoiță și acum tot în energie, la Hidroelectrica. Omul a fost executat silit de bancă, așa că e pustiu prin declarațiile de avere. Familia face lejer peste 200.000 de EUR de la stat, iar omul ne reprezintă în Consiliul Mondial al Energiei. Faptul că mârlăneții ăștia se oprișează pe noi este vina noastră. Că îi lăsăm. Nenea de la ANRE face acum cu minim 6000% mai mulți bani decât făcea în privat. Servicii secrete corupte, partide pline ochi de mafioți și un președinte catastrofal sunt consecința votului bazat pe “sentiment”!
Postat 18 Decembrie 2021, 18:19 de pinonel
Bravo Ilie!
Echipa te-a facut OM MARE si asa se face. Fara echipa nu se poate. Cel mai bun Manager este cel care reuseste sa-si faca echipa. Fara echipa nu se poate. Echipa se face cu recompense. Bolojan este printre putinii manageri care au inteles acest lucru.Acum un mare DA pentru ILIE BOLOJAN. As vrea sa fac parte din echipa lui. Nu pentru bani, ce pentru modul in care abordeaza lucrurile. Un NU pentru Birta (desi e om de casa)A scapat de sub control echipa lasata de Bolojan. Exemplu BH13ARX azi pe la ora 12 la piata de legume facea cumparaturi cu nevasta cu masina primarieivpe bani publici. JEGOS!!!!! BIRTA daca e bun da-i salar 3000 lei justificat dar sa se plimbe cu masina lui. DACA NU SUNTETI PENIBILI SI PENALI. Craciun fericit ILIE BOLOJAN.
Postat 18 Decembrie 2021, 17:40 de scarbit
si mai cu oleaca de spor...la salarii, nu cu munca
si mai un pic de spor la condus pe ploaie si de antena de pe blocul din vecini, si uite cum duc angajatii lui bolojan acasa un 20 mii lejer. si ce mai injurase el , dar asai in tenis... ca sa nu mai vorbim ca unele neveste de ziaristi mai si lucreaza pe acolo, deci o sa te astepti sa-l injure presa de va spumega. Nu, nu presarii, ci crisul repede, dupa furtuni abedente
Postat 18 Decembrie 2021, 16:05 de Gigi_de_Agostino
@PresaC
Unde ai vazut tu ca salariile bugetarilor sunt impozitate? Adica statul isi baga bani dintr-un buzunar in altul? In alta ordine de idei nu cred ca se justifica marirea de salariu, nu au facut nimic pentru asta ... a da, insigna de partid justifica totul. Aici sunt banii dumneavoastra, adica taxele si impozitele platite de la privati pentru a plati salarii babane unor taietori de frunze la caini.
Postat 18 Decembrie 2021, 14:16 de JAM11
@KP : se pare că bihoreanul nu lasă postarea site-ului în comentarii
www.calculator-salarii.ro
Postat 18 Decembrie 2021, 12:06 de PresaC
@KP : 3315 lei este salariul brut. Toate sumele reprezintă salariul brut !
La un salariu brut de 3315 lei, omul rămâne în mână cu un net de 1948 lei !!! Dacă intrați pe puteți sa faceți calculele pentru toate celelalte salarii.
Postat 18 Decembrie 2021, 12:03 de PresaC
3.315 lei salariul unui începător care e adus de tac-su de la PNL pe post de băgător de seamă.
Că așa-i la bugetari, care în afară de învârtit niște hârtii și ochii peste cap de plictisiți ce par, nu știu nici măcar să fie respectuoși cu adevărații contribuabili. La privat în schimb, un trepăduș pus să alerge toată ziua cu roaba și lopata la purtător, că-i frig sau caniculă nici nu contează, e suficient 2.300 lei în primii ani de muncă. Bașca faptul că salariile într-un consiliu județean spre exemplu, se opresc sub 17.000 lei lunar pentru secretar ... în timp ce președintele și vicepreședinții, împreună, adaugă încă 30% peste cei 20.000 lei/căciulă. Așadar, costurile plătite de bihoreni pentru conducerea CJ Bihor într-un an, cu mașini sub fund și alte drepturi, se ridică pentru cei 4 "capi" la o sumă de peste 1.200.000 lei. Iar asta în condițiile în care instituția e total inutilă, toate atribuțiile putând fi preluate oricând de către cele 101 localități ale județului Bihor.
Postat 18 Decembrie 2021, 10:09 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON