URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 15:29

Să cunoaştem Bihorul! Un atlas al judeţului şi o aplicaţie dedicată turiştilor, pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor au dat startul unui proiect pe fonduri europene menit să îmbunătăţească cunoştinţele geografice ale tinerilor bihoreni despre judeţul lor.

Intitulat pompos "Cluster pentru geografie, patrimoniu şi dezvoltare durabilă în arealul transfrontalier Bihor - Hajdu-Bihar", proiectul a fost prezentat joi, în cadrul unui eveniment la care au participat şi partenerii din Ungaria, de la asociaţia Érmelléki Népfőiskolai Egyesület, care derulează proiecte educative în satele ungureşti de pe Valea Ierului.

Potrivit managerului de proiect, conferenţiarul Dorina Ilieş, scopul acestei asocieri este să sublinieze rolul geografiei şi al planificării urbanistice în judeţ, laolaltă cu crearea unei baze de date care va fi utilă şcolilor.

Concret, dascălii Departamentului de Geografie de la Universitate vor face un atlas local, care să prezinte detalii despre geografia Bihorului, iar specialiştii AMD Bihor vor folosi informaţiile şi într-o aplicaţie GIS anume concepută pentru turişti.

Potrivit reprezentantului AMD în proiect, Răzvan Dumbravă, în această aplicaţie nu doar că se vor găsi trasee turistice, ci utilizatorul va şi fi notificat când se apropie de un loc relevant pentru patrimoniul natural al Bihorului, ori de evenimente care au loc în aceste arii naturale.

Cele două instrumente vor putea fi folosite la orele de geografie de profesorii din şcolile judeţului, astfel încât elevii să-şi cunoască mai bine meleagurile natale.

După cum a punctat Dumbravă, mulţi tineri bihoreni, chiar dacă sunt pasionaţi de geografie, ajung să-şi cunoască judeţul doar după ce se mută în alte locuri, de regulă când devin studenţi la Cluj ori Timişoara, iar de acolo vin în excursii cu colegii în munţii din Bihor.

În plus, în cadrul proiectului, va fi realizat şi un album foto şi un scurt film de prezentare a celor două judeţe. Proiectul are o valoare totală de aproape 220.000 de euro şi va trebui implementat până cel târziu pe 31 mai 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON