URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2011, 11:17

Respectă-mă, doctore!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbăta trecută, zi de mare doliu la Maternitate. Doar pentru unii, ce-i drept. După două decenii de ruină provocată, numai bună de folosit ca alibi de foştii şefi specializaţi în dirijarea pacientelor spre propriile cabinete private, policlinica unităţii, modernizată şi dotată la vârf, a fost inaugurată în prezenţa a două personaje ce-şi făcuseră aproape o marotă din acest obiectiv: primarul Ilie Bolojan (încă pe când era prefect observase că aici mai fojgăiau doar "fustele creţe" din Velenţa) şi fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila (sub care, în doar doi ani, investiţiile făcute în spitalele din Bihor au ajuns să fie mai mari decât în precedenţii 20 la un loc).

Cine crede că banii au fost tocaţi aiurea n-are decât să meargă la faţa locului şi va rămâne uluit: policlinica Maternităţii e mult peste ceea ce se poate vedea în clinicile private. Aşa că primarul avea dreptate când concluziona că administraţia oraşului şi cea a spitalului şi-au făcut datoria, de acum fiind rândul medicilor să şi-o facă pe a lor, căci condiţii au.

Întâmplarea a făcut că în ajunul evenimentului cel mai turbulent medic (fie şi numai pentru că, fălindu-se cu titlul de profesor universitar, nu catadicsea nici măcar să participe la rapoartele de gardă, stricându-i şi pe alţii cu apucăturile lui) şi-a dat demisia, prilej pentru ca fostul ministru Cseke, ca succesorul său, Ritli Ladislau, să avertizeze că e timpul ca scandalurile din Maternitate să înceteze.

Nu doar pentru că dăunează grav sănătăţii pacientelor, dar în curând vor fi mortale chiar şi pentru medicii înşişi şi pentru asistente. Asta fiindcă din octombrie 2013 va intra în vigoare o directivă europeană conform căreia şi românii vor putea să-şi aleagă orice medic din UE şi să se trateze la el, fără a aştepta, ca până acum, aprobări de la CAS. Ce înseamnă asta? Că, practic, medicii orădeni nu vor mai concura doar cu "trenul de Cluj" ori cu confraţii din Debreţin, ci şi cu cei din Austria, Germania, Franţa etc. Oricine se va putea opri nu în Ungaria, ci la Viena, Berlin sau Lyon ca să-şi facă investigaţii şi să se trateze, singura condiţie fiind să nu depăşească internarea de zi. Iar asta fără să scoată un euro din buzunar, întrucât decontarea o va face spitalului ori clinicii de dincolo CAS-ul de acasă.

Va fi revoluţie, avertizează ministrul Ritli, dar oamenilor le convine. După ce adesea destui medici nu s-au sinchisit nici să-l salute pe bolnavul român, nici chiar la cabinetul privat, l-au programat aiurea, i-au încurcat analizele ori i-au greşit diagnosticul din neglijenţă, nu numai din neştiinţă, n-ar fi exclus ca frica de a-şi pierde veniturile să-i facă pe doctorii noştri mai politicoşi, mai grijulii, mai atenţi şi, de ce nu, mai pricepuţi. Dacă nu vor face deviză din "pacientul nostru, stăpânul nostru", vor da pur şi simplu faliment. E vremea, deci, să se schimbe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
policlinica maternitatii oradea
Un articol care mi-a facut placere sa-l citesc.Documentat,elegand,plin de adevar .!
Postat 20 Decembrie 2011, 16:15 de bacos
Ca sa fii respectat...
...trebuie, la randul tau sa respecti. Daca, dupa 6ani de facultate, 3-6ani de rezidentiat si sute de examene, statul si cetateanul roman considera ca un salariu de 1000-2200 ron si prezumtia de vinovatie reprezinta respectul sau fata de o categorie profesionala declarata nobila, atunci ... statul si cetateanul merita asistenta medicala de care au parte ! Ca sa fii respectat, trebuie ca mai intai tu sa respecti. Medicul, prin insasi pregatirea lunga la care se supune, investeste incredere in viitorul sau partener: pacientul ! A investi incredere implica a respecta acest partener. Dar daca acesta, in loc de respect te trateaza cu neincredere, prezumtie de vinvatie, calomnii si acuzatii la gramada, fara discernamant sau minime dovezi care sa permita generalizari, atunci nu e de mirare ca si cel mai sfant dintre medici, care a depus juramantul cu ochii in lacrimi si curatenie in suflet devine sceptic, descurajat si nemultumit de respectu pe care societatea nu i-l intoarce dupa ce el si-a sacrificat tineretea, energia si iluziile ca sa devina un doctor bun... Asa suntem majoritatea acelora dintre noi care astazi purtam halatul alb, vrem sa va tratam si sa devenim din ce in ce mai buni,
Postat 20 Decembrie 2011, 13:02 de Doctor bun
Trist, dar adevarat!
Revolutia medicala costa, iar majoritatea romanilor vor muri de saracie sau, in cel mai fericit caz, vor prinde trenul de Cluj.
Postat 17 Decembrie 2011, 11:58 de safe
cati ca "doctoru"...
O multime de "doctori"de sorbonica n-au vocabularul unui elev mediocru de clasa aVIII. Merg la medicina gandidu-se doar la ciubuc ca doar"bolnavi vor fi mereu si cand e vorba de sanatate omu` nu se mai gandeste decat la banii pe care trebuie sa-i dea medicului'Juramantul lui Hipocrate ????Sa fim seriosi ..ce are a face juaramantul medicilor cu prefectura??
Postat 16 Decembrie 2011, 15:33 de p.pop
Bun articol!
Bun articol! Astept continuarile: Respecta-ma, politistule / functionarule / profesore etc. Nu sper niciodata in Romania la "Respecta-ma judecatorule" pentru ca nu cred in povesti. Celelalte insa merita incercate.
Postat 15 Decembrie 2011, 22:03 de oradean
spital
o sa putem noi romanii de rand sa mergem la Viena , Budapesta si oriunde in Europa la doctor , cu ce , sa fim seriosi , domnilor facetile sa mearga pe cele care le avem sa putem sa beneficiem aici in Oradea , jalnic , jalnic , sa mergi la doi doctori si sa ai doua diagnosticuri , regretabil .........si daca doctorul cel mai turbulent si-a dat demisia treburile credeti ca vor merge mai bine ????????????///////////
Postat 15 Decembrie 2011, 13:50 de spital
@doctor
Daca sustii ca esti medic.....ai depus un juramant unde nu era vorba de salar.....Despre gramatica ta nici nu mai scriu nimic,a facut-o,foarte corect,"marius".
Postat 14 Decembrie 2011, 09:13 de sorin
Pentru "doctor"
"Doctore" ... se pare ca ai facut medicina la "Sorbonica" pe banutii parintilor !!! Sau nici nu stii unde-i cladirea Medicinei, cred ... "GUVERNANTI" se spune, nu "guvernati", SINTAGMA, nu "sintacma", pana nu vor exista salarii, nu "pana nu va exista salarii", ca e vorba de mai multe ... vai de ea, saraca limba romana ! Mai treci o data pe la scoala, si-apoi da-ti cu parerea !
Postat 13 Decembrie 2011, 23:34 de marius
despre salarii??
Dar despre salarii nu ne vorbeste d-l ministru? Numai de datorii? de respectul fata de bolnav? Respectul vine de la sine daca ai salariul corespunzator, pregatirii si performantelor tale.Aici in romania NU exista NICI un respect fata de medic, incepind de la guvernati. Am lucrat in occident pentru 4-5000euro pe luna nu pe 3-400euro/luna.Acolo medicul este respectat!!Aici un bocter de noapte are salariu mai mare decit un medic.Pina si o asistenta poate avea salariu mai mare decit un medic, fapt pe care nu-l intilnesti in occident!!! Deci pina nu va exista salarii corespunzatoare la medici, NU va exista nici sintacma: "pacientul nostru, stăpânul nostru". Asta o poti folosi la bacania din colt !
Postat 13 Decembrie 2011, 21:30 de doctor
ASIGURAREA EUROPEANA este viitorul
Asta fiindcă din octombrie 2013 va intra în vigoare o directivă europeană conform căreia şi românii vor putea să-şi aleagă orice medic din UE şi să se trateze la el, fără a aştepta, ca până acum, aprobări de la CAS. Ce înseamnă asta? "CALITATEA vietii se reflecta in alegerea LIBERA a serviciilor nu a fi obligati sa murim ca asa vrea CRIMINALUL POLITIC.
Postat 13 Decembrie 2011, 11:24 de felicitari!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON