URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2014, 11:11

Răzbunarea şpăgarilor: Fostul şef al ARR Bihor, Ioan Curpaş, a fost concediat abuziv

Răzbunarea şpăgarilor: Fostul şef al ARR Bihor, Ioan Curpaş, a fost concediat abuziv OAIA NEAGRĂ". Opt angajaţi ai ARR Bihor au fost condamnaţi pentru luare de mită şi abuz în funcţie, dar numai unul şi-a pierdut slujba: tocmai cel care i-a dat în vileag, Ioan Curpaş (foto). O lecţie pentru orice viitor "intrus"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2005 era numit la şefia agenţiei Bihor a Autorităţii Rutiere Române, organism al Ministerului Transporturilor însărcinat să controleze activitatea firmelor de transport, şcolilor de şoferi şi instructorilor auto. La fel ca în alte instituţii, şi angajaţii acesteia obişnuiau să-şi rotunjească veniturile pe spinarea celor controlaţi, primind "atenţii" pentru a nu le da amenzi, aşa că noul şef avea trei posibilităţi: să-şi aducă subalternii pe calea cea dreaptă, să li se asocieze ori să-i denunţe.

Ioan Curpaş a ales cea de-a treia variantă: când DNA a declanşat o anchetă despre afacerile inspectorilor ARR le-a povestit ce ştia procurorilor, care i-au trimis pe şpăgari în judecată, iar aceştia au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Dar şi el a plătit un preţ: în timp ce corupţii şi-au păstrat funcţiile, el şi-a pierdut locul de muncă.

ARR SRL

Cu 7 ani în urmă, BIHOREANUL dezvăluia caracatiţa oploşită la agenţia judeţeană a ARR, unde 8 din cei 10 angajaţi transformaseră instituţia într-o feudă: încasau comisioane pentru poliţe de asigurări încheiate prin interpuşi cu firmele de transporturi, pentru servicii de consultanţă oferite acestora ca să le ierte de sancţiuni şi pentru cursuri de formare profesională la care erau trimişi angajaţii transportatorilor. În plus, opreau maşini în trafic şi constatau diverse nereguli, de pildă lipsa copiei licenţei de transport ori cea a diagramelor tahografice, dar nu aplicau amenzile cuprinse între 1.000-20.000 lei, ci pretindeau bani sau produse, acceptând orice, de la benzină şi motorină până la ciment şi pălincă.

Cel care a dezvăluit afacerile a fost Ioan Curpaş, şef al agenţiei între 2005-2007, apoi inspector de trafic, care i-a ajutat pe procurorii DNA să ancheteze cazul. În martie 2011, la capătul a doi ani de cercetări, timp în care au interceptat convorbirile telefonice ale inspectorilor, procurorii au trimis în judecată 8 angajaţi: Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri, Gheorghe Lupu, Adrian Ianc şi Margareta Ţecu. Acuzaţiile? Luare de mită şi abuz în funcţie, fapte soldate cu prejudicierea statului cu 488.000 lei, contravaloarea amenzilor neaplicate transportatorilor de la care primiseră şpăgi.

Condamnaţi protejaţi

Procesul derulat la Tribunalul Bihor s-a lăsat la începutul acestui an cu condamnarea tuturor inculpaţilor la închisoare cu suspendare: câte 3 ani Viorel Iepure (fost şef agenţie, între timp pensionat), Sorin Derban, Sebastian Sabău, Ciprian Telibaşa şi Adrian Ianc, respectiv câte 2 ani Gheorghe Lupu, Margareta Ţecu şi Cristian Butiri.

La începutul procesului, inspectorii fuseseră suspendaţi din funcţii, dar ulterior şi-au reluat posturile, Derban fiind chiar avansat ca locţiitor al noului şef al ARR, Alin Peti, instalat în noiembrie 2012. Telibaşa s-a învârtit de-un post la Inspectoratul de Stat pentru Siguranţa şi Controlul Traficului Rutier (instituţie desprinsă din ARR în 2007), iar Butiri a ajuns să supravegheze prelucrarea documentelor pentru autorizarea şcolilor de şoferi, chit că în acelaşi timp coordonează prin socrul său o asemenea şcoală.

Cum a fost posibil ca 7 slujbaşi condamnaţi pentru corupţie să fie menţinuţi în instituţia unde luau mită? Decizia a aparţinut directorului general al ARR de la Bucureşti, Sorin Supuran, care motiva că "instanţa nu le-a stabilit nicio interdicţie". Asta deşi chiar Regulamentul de Organizare şi Funcţionare impunea suspendarea automată din funcţii încă de la trimiterea în judecată: "În situaţia în care ARR a făcut plângere penală şi s-a început urmărirea penală împotriva unui salariat sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte incompatibile cu funcţia, contractul individual de muncă este suspendat de drept, iar pe perioada suspendării nu se plătesc drepturi salariale".

Cercetare în loc de reevaluare

Rămas simplu inspector, Curpaş a fost lăsat în pace o vreme, până anul trecut, când şeful agenţiei, Alin Peti, i-a acordat la evaluarea profesională pe 2012 doar calificativul nesatisfăcător. "Pe 9 mai 2013 am fost convocat la sediul ARR din Bucureşti pentru reevaluare. Eu contestasem evaluarea făcută de Peti, care nu era în drept să mă evalueze pe tot anul 2012 de vreme ce fusese numit în funcţie abia în noiembrie. Când am ajuns la Bucureşti, un jurist al ARR mi-a spus însă că s-a anulat obiectul convocării şi că urma să fiu cercetat disciplinar în baza unei sesizări făcute de colegii din Oradea", povesteşte Curpaş. Sesizarea nu i-a fost arătată, ci doar fluturată în faţa ochilor, fiind pus totuşi să răspundă la capetele de acuzare.

"Eram învinuit că nu am respectat procedurile de lucru, că am avut absenţe şi că am creat o atmosferă tensionată în agenţie", spune Curpaş. Concret, i s-a imputat că a înregistrat peste rând cererile unei firme de transport pentru obţinerea cartelelor tahograf şi a certificatelor de pregătire profesională a angajaţilor, că a lipsit câteva ore din instituţie, fără aprobare, în patru zile diferite (4, 18, 19 şi 25 martie 2013) şi că din cauza sa "climatul de lucru şi relaţiile de lucru sunt tensionate".

Executat

În realitate, spune Curpaş, n-a fost nici măcar o cercetare disciplinară, ci o execuţie. Contrar Codului Muncii, învinuirile nu i-au fost aduse la cunoştinţă în prealabil, în scris, iar decizia de a fi dat afară de la locul de muncă fusese practic luată dinainte. "Când am văzut ce turnură lua reevaluarea transformată în cercetare disciplinară am părăsit sala. Juristul a ieşit după mine pe hol şi mi-a spus că voi fi dat afară", susţine bărbatul.

Decizia desfacerii contractului de muncă a fost formalizată o săptămână mai târziu, pe 15 mai, actul fiind semnat de directorul general adjunct al ARR, Aurelia Surulescu. "Decizia a fost nelegală, ca şi cercetarea disciplinară, din cel puţin trei motive", spune Curpaş. Conform HG 625/1998 privind organizarea ARR, desfacerea contractului de muncă este de competenţa exclusivă a directorului general.

În al doilea rând, deşi directorul general Sorin Supuran, care urma să lipsească din ţară în perioada 15-17 mai 2013, îi semnase directoarei adjuncte o împuternicire, aceasta o mandata pe Surulescu doar în relaţie cu banca şi o desemna să semneze "corespondenţa, documentele de casierie şi alte documente cu termen, cu excepţia celor privind modificările contractelor individuale de muncă". Un al treilea motiv ţine tot de Codul Muncii: sancţiunile disciplinare trebuie să fie graduale, de la mustrare la avertisment scris, apoi urmează sancţiuni pecuniare şi abia în final concedierea. Or, anterior, Curpaş nu mai primise nicio altă sancţiune.

Memoriu la ministru

Omul a contestat decizia la Tribunalul Bihor, dar în aprilie 2014 instanţa i-a respins, surprinzător, acţiunea. "Practic, nu mi s-a admis nicio probă. În privinţa aşa-ziselor absenţe, de pildă, degeaba am cerut să se verifice sistemul intranet al ARR, care înregistrează dacă un inspector nu foloseşte aplicaţia mai mult de 20 de minute", spune Curpaş. Instanţa a preferat să ia în seamă doar condica de prezenţă, unde deşi în zilele respective el se semnase atât la intrarea, cât şi la ieşirea în program, paradoxul e că persoanele competente să-i semnaleze eventualul chiul erau ele însele absente: "Pe 19 martie 2013, când chipurile mi-a fost constatată absenţa din birou, şi şeful de agenţie, Alin Peti, şi locţiitorul lui, Sorin Derban, lipseau. Peti era în concediu medical, iar Derban într-o delegaţie", explică bărbatul.

"Nu pot să-mi explic decizia instanţei, dar constat că ARR cheltuieşte o mulţime de bani ca să scape de mine - o juristă de la Bucureşti s-a prezentat lunar la proces, la Oradea, cu şofer, cu cazare şi masă la hotel, cu diurnă - în timp ce pe cei 7 colegi condamnaţi pentru corupţie îi menţine în funcţii. Culmea e că unii din ei au fost citaţi şi ca martori împotriva mea", spune Curpaş, care a atacat sentinţa la Curtea de Apel.

Între timp, bărbatul a înaintat un memoriu şi ministrului Ioan Rus, cerându-i să ia măsurile legale ce se impun, cu atât mai mult cu cât chiar Corpul de Control al Ministerului a confirmat, anul trecut, că decizia de desfacere a contractului său de muncă fusese luată nelegal. Deocamdată, n-a primit niciun răspuns, dar încă trage nădejde că i se va face dreptate. Fie de către ministru, fie de judecătorii Curţii. Nu de alta, dar chiar ar fi prea de tot ca el să ajungă în stradă, iar corupţii să rămână pe posturi, bine-mersi, ca să-şi continue afacerile...


ŞEF RĂU
Suspendat "din burtă"

Conflictele dintre foştii subalterni şi Ioan Curpaş au început încă din 2005 când, proaspăt instalat la şefia ARR Bihor, a declanşat o ofensivă împotriva afacerilor ilicite desfăşurate în instituţie, dispunând mutarea unor inspectori suspectaţi de corupţie şi chiar sancţionarea lor. În replică, inspectorii l-au reclamat şi ei, acuzându-l de comportament dictatorial.

Curpaş a şi fost sancţionat în două rânduri, fiind suspendat disciplinar pentru un an în 2007, respectiv în 2011, "pentru management defectuos", din pricina inspectorilor trimişi în judecată. Asta deşi nu el fusese la conducerea instituţiei în perioada în care au fost comise faptele acestora. Sancţiunea s-a dovedit cu atât mai ciudată cu cât în acel an Curpaş reuşise să aducă ARR Bihor pe locul 1 în ţară ca eficienţă, înregistrând încasări de 3,2 milioane lei din sancţiunile aplicate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sfantul curpas
AM AVUT ONOAREA SA-L CUNOSC PERSONAL PE D-NUL curpas.AM AVUT CONTROALE LA FIRMA PE CARE O ADMINISTRAM PENTRU CA D-NUL curpas A CREZUT CA-I FAC CONCURENTA NELOIALA SI II FUR FORTA DE MUNCA DE LA SECTIA LUI DIN NOJORID.IN ANUL 2006-2007 ACEST INS AVEA O SECTIE DE PRELUCRARE LEMN IN NOJORID,FIRMA PE CARE ISI DESFASURA ACTIVITATEA SE NUMEA SC MIWOOD SRL DIN NOJORID.ADMINISTRATOR FIIND O CU TOTU ALTA PERSOANA.ACEST GUNOI A COMANDAT NISTE CONTROALE LA FIRMA MEA.SI-A FOLOSIT INFUENTA POLITICA LA VREMEA ACEEA FIIND MARE PD-IST LA FEL ERA SI SEFUL ITM -BIHOR DE LA ACEEA VREME.IN DECURS DE 2 LUNI AM ACUMULAT AMENZI DE 30 000 LEI ,ORDINUL ERA SA M-A INCHIDA.AM DISCUTAT CU ACEST GUNOI IN FATA ,SI MI-A ZAMBIT ZICANDU-MI CA EL ESTE UN OM CINSTIT SI CHIAR M-AR AJUTA DACA II CEREAM AJUTORUL.IN SCHIMB PE LA SPATE TRIMITEA SESIZARI PESTE SESIZARI SI FACEA PRESIUNI LA TOTI CUNOSCUTI LUI DE LA GARDA FINANCIARA,POMPIERI,GARDA DE MEDIU.SA LINISTIT CAND L-AM LUAT "SMECHERESTE" PENTRU CA ESTE UN FRICOS IN REST.ASA CA CEEA CE A DAT A PRIMIT INAPOI SI IN SITUATIA CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA. SPAGARUL ACESTA A PUS DIN GRESEALA STAMPILA DE SC MIWOOD SRL PE O LICENTA DE TRANSPORT .FOARTE MULTI TRANSPORTATORI CRED CA-I DORESC BINELE ACESTUI GUNOI
Postat 14 Octombrie 2014, 19:45 de curpas sfantul
Ati numarat toate abuzurile din Bihor, sau aveti nostalgii la BH ???
Dar cati sunt cei abuziv concediati de Bolojan ??? Curpas a fost matrasit pentru ca era de la PDL si l-au lucrat niste PSD-isti cu niste PNL-isti, dar cei care lucrau in primarie si nu aveau nimic cu partidele, doar ca lucrasera in admnistratia publica in perioada lui Filip care, cu exceptia a 4 ani a fost permanent primar din 1991 pana in 2007 catre alegerile din 2008 ??? Cu aceia cum e, nu va e jena la Bihoreanul ca ati muradarit cu rakat cativa profesionisti care, dupa cum se vede, sunt azi bine mersi pe la diverse institutii care au apreciat experienta lor ??? Azi-maine va apucat sa dati in haita lui Bolojan, intorcand si obrazul celalalt pentru niste palme binemeritate !!!
Postat 13 Octombrie 2014, 20:56 de WinDos
Toti sunt o apa si un pamant!
Din proprie experienta pot sa va confirm ca si acest domn Curpas,mare sfintenie de om lua șpagă de la firmele de transport ba chiar avea tarife foarte mari!!!
Postat 13 Octombrie 2014, 19:12 de Radu
Fiti seriosi domnilor
Hai sa fim seriosi,cine il stie pe Curpas asta stie ca a umblat toata viata dupa funcții si este putin instabil psihic.Ce sa caute un om ca asta la șefia ARR?OMG!!!
Postat 13 Octombrie 2014, 18:55 de Viorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON