URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2022, 13:28

Răspunsul lui Tánczos Barna după protestul Jobbik, legat de deșeurile care ajung pe ape în Ungaria. Ce a spus despre Oradea

Răspunsul lui Tánczos Barna după protestul Jobbik, legat de deșeurile care ajung pe ape în Ungaria. Ce a spus despre Oradea Luna trecută, ministrul Mediului s-a aflat la Oradea, unde a inaugurat pe Crişul Repede o "capcană" pentru deşeuri, mai precis un sistem sustenabil de colectare a gunoaielor plutitoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Mediului din România, Tánczos Barna, a făcut o serie de precizări după ce lideri ai partidului extremist Jobbik din Ungaria au protestat cu saci plini cu gunoaie în fața ambasadei României la Budapesta, susținând că „vecinii noștri ne poluează și ne otrăvesc viitorul” prin deșeurile care trec granița, pe ape, în țara vecină.

Drept răspuns, UDMR-istul Tánczos Barna a publicat, pe Facebook, un mesaj, prin care caracterizează astfel de manifestări drept „bătălii politice ieftine”. 

„Protecţia mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine. Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluţii concrete”, a transmis ministrul Mediului. 

UDMR-istul a precizat, apoi, că în ultimii ani s-au luat măsuri pentru colectarea deșeurilor de pe râuri, astfel că nu mai sunt cantități mari care trec granița în Ungaria: „În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât şi la nivelul specialiştilor din România şi Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluţii pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria”. 

Ministrul Mediului a detaliat apoi măsurile luate pentru curățarea apelor de deșeurile plutitoare. Printre exemplele subliniate de Tánczos Barna s-au numărat și sistemele de colectare puse în funcție în toamna anului 2021, respectiv în primăvara anului 2022 întâi la Tulca, iar apoi la Oradea

„Specialiştii de la Apele Române au dezvoltat o soluţie integrată pentru eliminarea deşeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul ţării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcţiune primul colector de deşeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crişului Repede. Alte patru colectoare de deşeuri vor fi instalate anul acesta din totalul de zece astfel de sisteme”, a transmis ministrul. 

Acesta a mai precizat că „la propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deşeurilor constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiţia abandonării deşeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi 70.000 de lei pentru persoane juridice”. 

Tánczos Barna a transmis și că a fost inițiată campania „Curăţăm România!”, în cadrul căreia „în primele săptămâni ale campaniei, Apele Române au organizat mai mult de 300 de acţiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deşeuri de pe cursurile râurilor”. 

În fine, a transmis ministrul, „lucrăm la implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine şi să ajungă ulterior la reciclare”. 

 

???????? /???????????????? Protecția mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice ieftine. ???? Problema poluării râurilor este o...

Posted by Tánczos Barna on Monday, April 25, 2022

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Valurile Dunarii
Gunoaiele de pe Crisuri,Mures,Tisa tranziteaza ungaria si ajung in dunare, iar in final la noi in delta, sau le culeg ungurii, ca niste cetateni responsabili, educati, civilizati?
Postat 26 Aprilie 2022, 20:56 de excalibur
Bla-bla-bla la Tancsos Barna.
Apele ce se varsă spre Ungaria sunt pline de gunoaie. Iar când cresc viiturile, poți să ai instalații de reținere și curățare peste tot că-i tot degeaba. Turiști și pescari, trecători și alți bipezi, își aruncă gunoaiele oriunde văd o apă care curge cât de cât.
Postat 26 Aprilie 2022, 20:11 de KP
Nu-i bai
Cred ca Jobbik face asta pe considerente politice. Dar in același timp cred ca se găsesc mai multe flacoane pe Mureș decat pe Gange, mai si nedumeriții care comenteaza " de ce sa selecteze colectiv " cand ei platesc pt gunoi, asa ca ăștia arunca la întâmplare, doar sa faca in ciuda autorităților.
Postat 26 Aprilie 2022, 17:55 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON