URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2021, 18:29

Rămâne sau nu în funcție? Reacții după dezvăluirile BIHOREANULUI despre șeful penal al ANANP Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvăluirile BIHOREANULUI vizând trecutul şi prezentul penal al şefului Serviciului Teritorial Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Remus Ionuţ Raţ, condamnat penal în urmă cu un deceniu, pentru tăieri ilegale de arbori, şi cercetat în prezent pentru braconaj, nu au trecut neobservate. Prefectul Dumitru Ţiplea şi subprefectul Dan Palaghianu promit să solicite o reacţie preşedintei ANANP, Adi Croitoru, considerând anormal ca protejarea ariilor naturale să fie încredinţată unei persoane cu un asemenea profil. În schimb, şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, cel care a susţinut menţinerea în funcţie a preşedintei ANANP, este mai reţinut.

Fost hoţ, acum braconier

Săptămâna aceasta, în articolul "Hoţul paznic la codru", BIHOREANUL arăta că Raţ şi-a început cariera ca pădurar la un ocol silvic privat din Beiuş, al Episcopiei Greco-Catolice, unde în 2006 a fost prins că a tăiat pădurea pe care o avea în grijă, împreună cu trei amici. Rămas fără slujbă în timp ce era cercetat penal, Raţ s-a angajat taman la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi de Vânătoare (actuala Gardă Forestieră), de unde a fost concediat după condamnarea sa la închisoare cu suspendare.

Şi-a găsit însă un alt job la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, până în 2018, când - profitând că scurgerea timpului i-a adus reabilitarea din punct de vedere legal şi pedeapsa i-a fost ştearsă din cazier – a fost angajat la ANANP Bihor, al cărei şef a şi devenit, fără concurs, în aprilie 2019.

Anul acesta, în ianuarie, Raţ a ajuns din nou în atenţia oamenilor legii, după ce a fost prins jupuind o căprioară pe un fond de vânătoare din Finiş, unde primise autorizaţie să împuşte, însă, doar mistreţi, astfel că este anchetat în prezent pentru braconaj.

Nu-i în subordinea sa

Contactat de BIHOREANUL, Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bihor, cel care a susţinut menţinerea în funcţie a preşedintei ANANP la nivel central, Adi Croitoru, afirmă că nu îl cunoaşte pe şeful Serviciului Teritorial Bihor al acestei instituţii şi nici trecutul său ori suspiciunile de braconaj care planează în prezent asupra acestuia, dând de înţeles că eventuala revocare din funcţie nu depinde de el. "Eu nu îl cunosc pe dl Raţ, l-am văzut o singură dată acum vreo doi ani într-un cadru oficial, iar ANANP nu este în subordinea Consiliului Judeţean, deci nu pot să mă pronunţ în această chestiune", a spus Bolojan.

Întrebat dacă, totuşi, îi va cere şefei ANANP, tocmai pentru că PNL Bihor a susţinut-o, să dispună eventuale măsuri cu privire la Raţ, cum ar fi schimbarea acestuia din funcţia pe care o ocupă fără concurs sau o cercetare disciplinară, Bolojan a comentat sec: "Sunt convins că doamna preşedinte al ANANP ştie ce are de făcut".

"Nu este normal"

Prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, promite însă să facă uz de poziţia pe care o deţine, ce presupune şi asigurarea legalităţii în instituţiile guvernamentale deconcentrate, sesizând personal conducerea ANANP în legătură cu problema şefului Serviciului Teritorial Bihor.

"Nu fug de responsabilităţi, dar din cauza urgenţelor (n.r. – situaţiilor determinate în mai multe zone din judeţ de inundaţii) nu am avut timp până acum să mă documentez despre această chestiune, dar mâine (joi - n.r.) voi vorbi cu doamna preşedinte a ANANP şi o să-i trimit o adresă pentru a lua măsurile care se impun, solicitând şi răspuns tot scris, pentru că doar această instituţie poate lua aceste măsuri", a declarat prefectul Ţiplea pentru BIHOREANUL.

O poziţie similară a exprimat şi subprefectul Dan Palaghianu, reprezentant USR-PLUS, formaţiune care a lansat celebra lozincă "Fără penali în funcţii publice". "Vom verifica toată situaţia, toată activitatea dlui Raţ, iar în măsura în care se vor impune măsuri, sancţiuni disciplinare, vom face toate demersurile să se întâmple acest lucru. Nu este normal, cel puţin de principiu, ca un fost condamnat, chiar şi reabilitat, să deţină funcţii de conducere", a spus subprefectul Palaghianu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alta afacere sulfuroasa marca pnl
Ca de obicei, birtinezul nu a bagat botul in cascaval, are buzunarele cusute si nu stie cum a ajuns individul pe functie, propus de organizatia pe care o conduce :)))))
Postat 20 Mai 2021, 10:33 de Silver_Cat
In ziua In ziua de azi ti frica si rusine sa mai ai o functie
In ziua de azi doar prostii alearga dupa functii. Motivul: Incompetenta generalizata in toate domeniile, coruptia si presiunile puse de cei mai mari, riscul de a intra in "troaca porcilor si sa te manace porcii", rusinea de a face parte din anumite echipe si nu in ultimul rand frica de penal cu atatia prosti langa tine.
Postat 20 Mai 2021, 09:20 de scarbit
Ti rusine si frica sa ai o functie
In ziua de azi doar prostii alearga dupa functii. Motivul: Incompetenta generalizata in toate domeniile, coruptia si presiunile puse de cei mai mari, riscul de a intra in "troaca porcilor si sa te manace porcii", rusinea de a face parte din anumite echipe si nu in ultimul rand frica de a fi penal cu atatia prosti langa tine.
Postat 20 Mai 2021, 09:19 de scarbit
Buna intrebare!
Raspunsul vine firesc: niciunul nu merita functia in care se afla!
Postat 20 Mai 2021, 05:19 de pinonel
Bolojane
Arunca impostoarea/impostorul in strada! Ce motive ai avea sa te lasi tras la fund de catre niste astfel de indivizi ?
Postat 19 Mai 2021, 18:59 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON